Welke levensmiddelen zijn ten minste houdbaar tot?

Welke levensmiddelen zijn ten minste houdbaar tot?

Op veel levensmiddelen staat een verplichte TGT of THT houdbaarheidstermen vermeld.

TGT is Te Gebruiken Tot en THT Tenminste Houdbaar Tot.

TGT wordt gebruikt voor levensmiddelen die snel bederven zoals vlees, vis en verse groenten.

THT wordt gebruikt voor producten die langer houdbaar zijn zoals suiker, zout, rijst, koffie etc. Tot deze datum wordt de kwaliteit van het product gegarandeerd. Maar dat wil nog niet zeggen dat na deze datum het product niet meer goed is en je het moet weggooien.

 

Welke levensmiddelen zijn ten minste houdbaar tot?

 

In deze tijd van verspilling is het goed om minstens één keer per jaar door je keukenkastjes te gaan en alle levensmiddelen die je erin hebt staan eruit te halen. Sop eerst je keukenkastjes lekker uit en bekijk dan alle potten, pakken, zakjes, etc. wat je in de kastjes hebt staan. Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum? Is het ver over die datum heen, dan bekijk je hoe het product eruit ziet. Ziet het er echt niet meer goed uit, weggooien! Ziet het er nog wel okay uit, proef of ruik eventueel of het product nog goed is.

Zo ja, zet het dan weer in de kast. Liefst voorin, zodat je sneller geneigd bent om het te pakken en te gebruiken. We gooien onnodig veel weg, terwijl je het vaak nog prima kunt eten.

 

Geopende pakjes en zakken van producten die nog goed zijn, kan je het beste bewaren in goed afsluitbare potten. Ik gebruik hiervoor ‘oude’ glazen koffie- of conservenpotten en/of flessen die schoongemaakt zijn in de vaatwasser. Voordat je ze gaat gebruiken moeten ze wel goed droog zijn! Doe hierin bijvoorbeeld suiker, bloem, zout, etc. zodat dit langer houdbaar blijft. Alles wat goed afgesloten en droog opgeborgen is, blijft nu eenmaal langer goed.

 

Welke producten zijn (jarenlang) houdbaar:

 

Suiker

Mits goed droog opgeborgen, kan suiker heel lang houdbaar blijven. Als er toch vocht bij komt dan wordt het een harde grote klont. Je kunt deze klont met een mes ‘loshakken’ en in een keukenmachine weer los malen met de pulseerknop.

 

Zout

Zout is onbeperkt houdbaar als het maar droog blijft. Zo niet dan gaat dit ook klonteren. Ook dit is weer te verhelpen in je keukenmachine.

 

Rijst

Witte rijst is goed afgesloten op een droge en koele plek lang goed te houden. Zilvervliesrijst is ‘vetter’ dan witte rijst, waardoor het sneller kan bederven. Ruikt deze rijst niet meer goed, dan niet meer eten.

 

Pasta

Droge pastaproducten zoals spaghetti, macaroni en zelfs mie of noedels, zijn goed afgesloten zeer lang houdbaar.

 

Couscous/Quinoa/Granen

Droge couscous, quinoa en granen blijven maanden langer houdbaar dan de THT datum als je ze luchtdicht op een donkere, droge en koele plek bewaart.

 

Koffie/Thee

Als koffie of thee nog in hun ongeopende verpakking zit, is het zeer lang houdbaar. Bij een geopend koffiepak zal de smaak naar verloop van tijd minder worden. Daarom is het belangrijk dat je ook deze producten goed opbergt in afsluitbare (luchtdichte) potten.

 

Meel/Bloem/ Maïzena/Gedroogde Melkpoeder

Houd deze producten in een goed afgesloten verpakking op een koele, droge plaats en het zal voor een hele lange tijd bruikbaar zijn. Als je er niet zeker van bent of dit product nog goed is, zeef het dan voor gebruik. Mochten er beestjes o.i.d. in zitten, dan blijven deze in de zeef achter.

 

Muesli/Ontbijtgranen/Cornflakes

Ook hier geldt weer: bewaren in goed afgesloten potten of bussen. Als dit niet gebeurt worden deze producten snel ‘zacht’ en daardoor niet meer lekker. Afgesloten is dit tot ver na de THT datum houdbaar.

 

Gedroogde bonen

Ik heb verschillende soorten gedroogde bonen in prachtige afgesloten potten

in de kast staan. Soms heb ik zin in zwarte, dan weer in bruine bonen of in rode linzen.

Op deze manier zijn de bonen heel erg lang houdbaar. Let er wel op dat hoe ouder de bonen zijn, hoe langer je ze moet weken/koken.

 

Blikgroenten/-Soep/-Vlees/-Vis

Nog zo’n product wat veel langer meegaat dan dat er op de verpakking staat. Staat een blik echter bol, dan moet je hem niet meer openmaken maar snel weggooien.

 

Honing/Stroop

Mits je honing en stroop op een droge koele plek goed afgesloten bewaart, wordt het niet oud. Honing kan wel versuikeren (hard worden). Dit los je op door de pot honing zonder deksel een paar minuten in een pan met warm water te laten staan.

 

Azijn

De meeste azijnen kunnen heel lang bewaard worden. Ze worden per slot van rekening ook gebruikt om voedsel in te conserveren. Bewaar azijn goed afgesloten. Na verloop van tijd ontstaan er ‘vlokken’ in de azijn, dit kan geen kwaad.

 

Kruiden/Specerijen

Gedroogde kruiden of specerijen kunnen niet bederven, alleen verliezen ze na verloop van tijd wel hun smaak. Als ze niet meer geuren, dan heeft gebruiken geen zin meer. Bewaar ze in goed afgesloten potjes op een donkere koele plek. Hele kruiden zoals peperkorrels, kaneelstokje, nootmuskaat, steranijs, etc. zijn langer houdbaar dan gemalen specerijen.

 

Sojasaus

Ook sojasaus gaat, mits goed afgesloten, heel lang mee.

 

Mayonaise/Fritessaus/Ketchup/Barbecuesaus

Deze producten kan je het beste na openen, goed afgesloten bewaren in de koelkast, dan heb je hier het langste plezier van. Op deze manier bewaard, blijven ze wel tot enkele maanden na de THT datum goed.

 

Let op: alle producten blijven minder lang houdbaar of verliezen sneller hun smaak als de verpakking hiervan is geopend.


5 reacties
Marion van der Linde

januari 5, 2019 @ 5:04 pm

Ik heb nog een afgesloten zakje met zwarte peper, et minstens goed tot 2014. niet klonterig. kan ik dat nog gebruiken

Hanneke de Jonge

januari 6, 2019 @ 11:54 am

Hoi Marion, als het er nog goed uitziet en ruikt, kan je het gewoon gebruiken. Misschien dat de smaak iets achteruit gegaan is. Mvg Hanneke

M.P. Westhuis .

oktober 22, 2020 @ 1:04 pm

Ik heb Quinoa die gedateerd is op houdbaar tot Februari 2019 kan ik die nog gebruiken ?

Hanneke de Jonge

oktober 23, 2020 @ 8:33 am

Nou ik zou dit niet meer gebruiken, weet niet hoe lang quinoa goed blijft.

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden