Koolsoorten

Koolsoorten

Ik wil het eens met jullie hebben over koolsoorten. Welke soorten zijn er en wanneer zijn ze verkrijgbaar. Sommige koolsoorten lijken op elkaar, maar zijn totaal anders van structuur en smaak. De koolfamilie is zeer uitgebreid, ze bestaan in vele kleuren en soorten.
Het eten van kool is niet alleen maar voordelig, maar ook nog eens heel gezond voor je. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Echt superfood dus. Hoewel we kool met winter associëren, zijn er het hele jaar door diverse koolsoorten verkrijgbaar.
Koop de kool vooral in zijn geheel en niet al kant-en-klaar gesneden. Ten eerste is de smaak veel beter en ten tweede is dit veel goedkoper.
Ik heb de meest gangbare koolsoorten op een rijtje gezet voor jullie. Wat ermee te doen en wanneer je ze kunt kopen.

 

Begin mei tot eind november:

Koolsoorten

Spitskool
De naam zegt het al; de spitskool heeft een iets spitsere vorm dan de ronde koolsoorten.
De lichtgroene bladeren van deze kool zijn een stuk minder stevig dan die van de witte of rode kool. Hierdoor is de bereidingstijd ook een stuk korter. Ook de smaak is een stuk zachter.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten. Verwijder de harde kern en snijd dan de kwarten dan in dunne repen. Gebruik de kool rauw, gekookt of als roerbakgroente.
Ik heb een lekker recept met spitskool voor je; namelijk een Gado gado wrap.

Koolsoorten

Rode spitskool
Rode spitskool is een kruising tussen de rode kool en de spitskool. De spitskool is bijzonder gezond omdat het veel vitamine C bevat. Het heeft dezelfde smaak als de spitskool, maar heeft als voordeel dat het een kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool. Als je een hele kool koopt is deze behoorlijk lang houdbaar. Rode spitskool is het hele jaar beschikbaar, maar het beste verkrijgbaar van mei tot en met augustus.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten. Verwijder de harde kern en snijd dan de kwarten dan in dunne repen. Gebruik de kool rauw, gekookt of als roerbakgroente.
Ik heb een lekker recept met rode spitskool voor je, namelijk deze Roergebakken rode kool.

Koolsoorten

Chinese kool
De Chinese kool ziet er heel anders uit dan de ronde kolen. Het is een langwerpige kool en lichtgele bladeren. De smaak is iets zoeter dan de groene of rode kool en het blad is een stuk minder stevig.
Voor het bereiden verwijder je de twee buitenste bladeren, deze gebruik je niet. Haal dan de bladeren eraf, snijd de nerf eruit en snijd het blad dan in dunne repen. De kern van de kool kan je snijden zonder de nerf te verwijderen.
Je kunt deze kool goed gebruiken in roerbakgerechten, of om te vullen. Of gebruik de bladeren rauw en maak er een salade van zoals bijvoorbeeld deze Chinese koolsalade met mandarijn.

Koolsoorten

Paksoi
Paksoi ziet er misschien niet uit als een kool, maar behoort toch tot de koolfamilie.
Het heeft een dikke witte stengel met halverwege groen blad eraan. Je kunt zowel de witte stengel als het groene blad gebruiken. Alleen de stengels hebben een iets langere bereidingstijd nodig, voeg die dan als eerste toe tijdens de bereiding en pas later het blad.
Haal de stengels uit elkaar en spoel ze af. Snijd dit stengels in dunne reepjes en het blad iets grover.
Paksoi wordt voornamelijk in Aziatische roerbakgerechten gebruikt, zoals in deze Thaise bief met paksoy, shiitake en paprika

Koolsoorten

Koolrabi
Koolrabi en koolraap worden wel eens met elkaar verward. De koolrabi is een lichtgroene knol en heeft meer smaak dan de koolraap. Schil de koolrabi voor gebruik, snijd hem in stukken of plakken en eet hem rauw of gekookt. Je kunt de koolrabi ook goed roerbakken.
Ik heb de koolrabi gevuld, hier vind je het recept: Gevulde koolrabi met kippengehakt.

 

Begin juli tot half november zijn verkrijgbaar:

KoolsoortenKoolsoorten

Bloemkool
Oer Hollandse bloemkool is tegenwoordig in diverse kleuren verkrijgbaar, zoals oranje, groen en paars (zie mijn recept Gekleurde bloemkoolcouscous). Hij had een hele tijd een suf imago, vooral omdat hij te gaar gekookt werd en met een maïzenasausje geserveerd werd.
Maar tegenwoordig maakt de bloemkool een grote comeback. Zeker nu er veel recepten op social media voorbij komen van bloemkool couscous of rijst, pizzabodem gemaakt van bloemkool of bloemkoolsteaks.
Voor gebruik verwijder je de groene bladeren die het witte gedeelte bedekken. Haal de bloemkoolroosjes van de stronk (deze kan je trouwens ook heel goed eten) en spoel de roosjes schoon in een vergiet. Kook of stoom de bloemkool niet te lang. Bloemkoolroosjes geroosterd in de oven, geeft de bloemkool een hele andere en lekkere smaak.
Probeer eens deze Bloemkool steaks met olijven relish en tomatensaus.

Koolsoorten

Romanesco
Romanesco is familie van de bloemkool. Het is een prachtige groene bloemkool met lichtgroene puntvormige roosjes. Je kunt hem schoonmaken en bereiden zoals de bloemkool. Of stoom de Romanesco een z’n geheel in een stoompan. Haal hem er dan voorzichtig uit en leg hem op een bord. Versier de kool met gedroogde cranberries en rasp er Parmezaanse kaas over. Dan heb je een leuke eetbare ‘kerstboom’ met het Kerstdiner.
Probeer ook deze Romanesco salade met parelgort.

Koolsoorten

Broccoli
Broccoli is ook familie van de bloemkool. De smaak is echter heel anders. Broccoli bestaat ook uit roosjes, alleen is de stronk veel langer dan die van de bloemkool. De stronk is goed eetbaar, schil deze en snijd hem dan in dunne plakjes en kook of stoom dit samen met de roosjes.
Broccoli wordt ook veel gebruikt in roerbakgerechten. Gebakken of geroosterd heeft deze groente een hele andere smaak. Ook heerlijk in deze Broccoli salade met gekaramelliseerde pecannoten.

Koolsoorten

Bimi
Bimi is het broertje van de broccoli en komt oorspronkelijk uit Japan. Het lijkt op broccoli, echter zijn de roosjes veel kleiner en minder compact en de steeltjes zijn veel langer en dunner. De bimi wordt in zijn geheel gegeten, verwijder alleen het uiterste puntje van het steeltje. Bimi vind je veel in Oosterse gerechten. Je kunt hem het beste stomen of roerbakken. Bimi is ook lekker in deze Warme salade van pastinaak, linzen, bimi, appel en blauwe kaas.

 

Vanaf begin september tot eind februari:

Koolsoorten

Witte kool
Witte kool is niet wit zoals zijn naam doet vermoeden, maar de kool heeft een lichtgroene kleur en stevige bladeren. Deze echte winterkool is rijk aan vitamine C. Van deze kool wordt zuurkool gemaakt. Zuurkool is dus gefermenteerde witte kool en door het fermenteren is zuurkool ontzettend gezond en goed voor je.
Als je de kool gekocht heb, blijft deze nog lang houdbaar.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden en dan in kwarten. Verwijder de harde kern en snijd de kwarten dan in dunne repen. Gebruik de kool rauw, gekookt of als roerbakgroente.
Maak er deze Koolsalade van.

Koolsoorten

Rode kool
De rode kool lijkt op de witte kool, maar heeft een prachtige donkerrode/paarse kleur. De kool is het hele jaar verkrijgbaar, er bestaat namelijk een zomer en een winter variant van.
De kool heeft net zoals de witte kool stevige bladeren.
Als je de kool gekocht heb, blijft deze nog lang houdbaar.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes doormidden en dan in kwarten. Verwijder de harde kern en snijd de kwarten dan in dunne repen. Pas op: de kool geeft bij het snijden een paarse kleur af die moeilijk te verwijderen is.
Gebruik de kool rauw, gekookt of als roerbakgroente.
Probeer eens deze Rode kool met cranberries

Koolsoorten

Groene kool of Savooie kool
Deze groene kool heeft een donker groen blad aan de buitenkant en binnen worden de bladeren steeds lichter. Het blad is niet glad maar ‘gebobbeld’.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, deze gebruik je niet. Haal de bladeren eraf, snijd de nerf eruit en snijd het blad dan in dunne repen. De kern van de kool kan je snijden zonder de nerf te verwijderen.
Gebruik de kool niet rauw. Stoof de kool of gebruik de koolbladeren om te vullen.
Probeer deze Groene kool koekjes met kruiden eens gemaakt van deze kool.

Koolsoorten

Koolraap
Koolraap? Ja koolraap is ook een kool, het is namelijk de knol van een kool. Deze koolraap groeit onder de grond en niet daarboven zoals de andere koolsoorten. Koolraap is een echte wintergroente. Ze zijn half paars en half lichtgeel van kleur. Ze hebben geen uitgesproken smaak, je kunt ze dus gebruiken voor heel veel soorten gerechten.
Voor gebruik schil je de koolraap en snijd hem daarna in stukken. Je kunt hem koken of bakken. Ik heb er deze heerlijke Knolselderij en koolraap currysoep van gemaakt.

Koolsoorten

Spruiten
De spruit is eigenlijk een minikooltje die vooral in de winter gegeten wordt. En dat komt goed uit, want ze zitten vol met vitamine C en dat kunnen we in deze periode goed gebruiken. Kook ze niet te lang, daar worden ze niet lekker van.
Voor het koken snijd je het kontje eraf en verwijder je de buitenste (lelijke) blaadjes.
Spruitjes zijn veelzijdig. Eens ze eens rauw, geschaafd in een salade. Of roerbak ze, maar er een stamppotje van of gebruik ze in een frittata. Zie recept: Frittata met wortel, spruitjes, geitenkaas en ras-el-hanout

Koolsoorten

Flowersprouts
Flowersprouts is een vrij nieuwe groente en lijkt op mini boerenkooltjes. Het is een kruising tussen de spruit en boerenkool. De smaak is minder uitgesproken dan die van de spruitjes. De groente blijft lekker knapperig tijdens de bereiding, je kunt ze het beste roerbakken. Het is een supergezonde groente, het vol zit met vitamines.
Snijd voor gebruik het harde ‘kontje’ eraf en spoel ze schoon en draai ze dan droog in een slacentrifuge.
Ik heb er dit heerlijke gerecht mee gemaakt: Eiercurry met roerbak bimi, flower sprouts en zilvervliesrijst gekookt met steranijs en kurkuma.

Koolsoorten

Boerenkool
Als je aan winter denkt, dan denk je aan stamppot boerenkool. Het lekkerst is de boerenkool als de vorst er overheen geweest is.
De boerenkool kan je als hele struik kopen. Haal de stelen los van elkaar en verwijder het blad van de harde kern. Was de bladeren goed en snijd of scheur os snijd ze nog kleiner. Boerenkool is jaren geleden ‘herontdekt’ in Amerika en niet voor niets noemden ze boerenkool superfood. Want dat is het ook!
Je kunt boerenkool rauw verwerken in een smoothie. Rauw in een salade is lekker als je de boerenkool eerst masseert met zout en olijfolie en dan even laat staan.
Probeer ook eens deze Boerenkoolpesto.

Koolsoorten

Babyboerenkool
Babyboerenkool zijn de jonge zachte blaadjes van boerenkool die geoogst worden als de kool begint te groeien. Deze blaadjes zijn zo mals dat ze meestal als salade gegeten worden en als zodanig ook verkocht worden in de supermarkten. Je kunt een zak babyboerenkool dus vinden in de saladevitrines.
Ik heb ze gebruikt in deze Boerenkool salade met bloedsinaasappel, rauwe bietjes, feta en rode ui.

Koolsoorten

Palmkool (Cavolo Nero)
Palmkool is het Italiaanse broertje van onze boerenkool. Palmkool wordt ook in Nederland geteeld. Het blad van de Palmkool lijkt op het blad van boerenkool, maar is veel donkerder en minder stug. Snijd de harde nerf eruit en gebruik alleen het bladgroen. Snijd het bladgroen dan in stukken, spoel dit schoon en laat uitlekken voor gebruik.
Je vindt Palmkool tegenwoordig in de supermarkten. Maar meestal is het dan al voorgesneden met de nerf er nog in. Probeer hele stengels te vinden bij je groenteboer of natuurwinkel. Ik heb een heerlijk recept met deze kool voor je, namelijk Eenpansgerecht met zilvervliesrijst, salami, cavelo nero en prei.


5 reacties
ellis

februari 26, 2018 @ 1:37 pm

mmmmm…..zin in;-)

Hanneke de Jonge

februari 26, 2018 @ 4:18 pm

Leuk, ik zou zeggen ga aan de slag. Het is nu de tijd van de kolen 🙂

Barbara

april 7, 2019 @ 7:08 am

dankjewel Hanneke,
Wat fijn zo'n overzicht. Ik wil de verschillende koolsoorten wat beter leren kennen. En…. voila!
Heel fijn

Hanneke de Jonge

april 7, 2019 @ 7:18 am

Dankjewel Barbara, leuk om te lezen. Mvg, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden