Tijdens ons etentje in het Indiase restaurant Moti Mahal in Amsterdam at ik voor het eerst saag paneer. Ik was er zo nieuwsgierig naar en wilde dit al zo lang koken en toen ik het eenmaal geproefd had, wist ik zeker dat ik het ging maken. Saag paneer is een Indiase vegetarische curry met verse kaasblokjes en spinazie. Het gerecht komt uit de regio Punjab en is een milde curry met een romige fluweelachtige saus gemaakt van bladgroenten (saag). Meestal is dit spinazie (palak), maar het kan ook fenegriekblad of mosterdblad zijn. Dit is dus eigenlijk een palak paneer, maar omdat saag paneer wat bekender is, heb ik het zo genoemd.

 

Paneer

 

De paneer is een jonge verse kaas, die ook wel panir genoemd wordt. De kaas wordt veel in India en Pakistan gebruikt, maar ook in Turkije (peynir). Het wordt gemaakt van volle melk en verkocht in een blok, het ziet er een beetje uit als feta.
Door de neutrale smaak kan je het goed combineren met diverse smaakmakers.
In de Indiase keuken wordt het in vegetarische gerechten toegevoegd. Je kunt het rauw eten, bakken en frituren. Net zoals halloumi, smelt paneer niet. Ook lekker is het om het op smaak te brengen met diverse specerijen.

 

Ik heb de paneer in de AH gevonden, weet niet of andere supermarkten het verkopen. Mocht je het nou helemaal niet kunnen vinden, vervang het dan door halloumi of tofu. Of maak het gerecht met blokjes aardappel in plaats van kaas, dan heet het Saag Aloo.

 

Spinazie

 

Je kunt 800 gram verse spinazie gebruiken en dit eerst koken voordat je het gaat pureren. Ik heb 450 gram diepvriesspinazie genomen voor het gemak. Dit moet je wel eerst even laten ontdooien natuurlijk. En laat de spinazie goed uitlekken!
De spinaziesaus wordt op smaak gebracht met knoflook, chilipeper en specerijen. Daarnaast maak je het romig met volle yoghurt, crème fraîche of een combinatie hiervan, of met kokosmelk. Ik heb het laatste gebruikt.

 

Tips:

 

Gebruik een halve rode peper (zonder zaadjes) als je niet van pittig houdt. Je kunt ook een groene peper gebruiken, die is niet zo pittig als de rode.

Serveer het gerecht met gekookte (gele) rijst of lekker zelfgemaakt naanbrood. Het recept vind je hier.

 

 

Recept Saag Paneer: