Ik heb een lekkere dip voor bij de borrel of op brood voor jullie, namelijk baba ganoush. En die kan je heel makkelijk zelf thuis maken. Zoveel lekkerder dan uit de supermarkt en het voordeel is dat je het naar eigen smaak kunt maken. Serveer het met lekker brood bij de borrel of maak een hele tafel met Midden-Oosterse hapjes.

 

Wat is baba ganoush

 

Baba Ganoush is een zijdezachte dip gemaakt van geroosterde aubergines, tahin, knoflook en citroensap. Soms wordt er ook Griekse yoghurt door gemengd. Het gerecht komt uit het Midden-Oosten en wordt daar geserveerd met pitabrood, groenten en olijven.
Ik ben er gek op en daarom heb ik zelfs twee recepten hiervan op de site staan, namelijk ook nog een met zwarte knoflook. Die is ook erg lekker.

 

De typische smaak van deze dip komt van de geroosterde aubergines en natuurlijk ook van de sesampasta tahin. Je kunt de aubergines roosteren op de barbecue of onder de grill in de oven. Het mag echt zwart geblakerd zijn. Hierdoor trekt de rokerige smaak in het vruchtvlees. De schil eet je dus niet.
Je moet er dus wel even de tijd voor nemen, het rondom roosteren van de aubergines en daarna het garen, neemt wat tijd in beslag. Maar dan maak je ook wel iets heerlijks!

 

Serveren

 

Doe de baba ganoush in een schaaltje en giet er een beetje lekkere olijfolie over en bestrooi het eventueel met pul biber (pepervlokken), za-atar, sumac, dukkah en/of verse groene kruiden.
Geef er lekker Turks brood, platbrood of pitabroodjes bij.
Ook lekker is het om er nog zelfgemaakte hummus, Muhammara paprikadip en/of olijven bij te serveren.

 

Tips:

 

Deze dip is vegetarisch en als je de Griekse yoghurt weglaat is het ook vegan.

De dip is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens een verantwoord gerechtje.

Baba Ganoush blijft goed afgesloten ongeveer vier dagen goed in de koelkast.

 

 

Recept Baba ganoush: