Boerenkoolsalade met bloedsinaasappel, rauwe bietjes, feta en rode ui is het perfecte seizoens-recept voor een wintersalade! Het barst van de heldere smaken, het is ongelooflijk voedzaam en het is een fijne afwisseling voor een gewone salade. Op zoek naar een remedie tegen de koude winterblues? Probeer dan deze salade!

 

Boerenkool

 

Ik vind het geweldig hoe groenten die velen van ons ooit weigerden te eten, zo populair zijn geworden. Wie had gedacht dat bijvoorbeeld spruitjes zoiets zou worden?
Boerenkool valt ook in deze categorie. De boerenkoolstamppot is eigenlijk een cliché geworden. Maar het maakt mij niet uit, ik vind het gewoonweg heerlijk.
Maar boerenkool in een salade verwerkt, is weer iets heel anders.
Het maakt niet uit of de trendy status ervan verdwijnt, ik ben hier fan van boerenkool.
Wanneer je boerenkool combineert met pittige citrus, krijg je de perfecte smaakcombinatie.

 

Boerenkoolbladeren zijn stevig. Ze zijn bestand tegen elke dressing of andere ingrediënten die ervoor zouden kunnen zorgen dat dat de groente verwelkt. Maar bij boerenkool is dat niet erg. Wellicht vind je een zakje baby boerenkool in de supermarkt. Anders zoek je de kleinste bladeren uit bij de groenteboer. Mocht je alleen maar grote bladeren vinden, scheur ze in stukken en spoel ze dan schoon. Centrifugeer ze droog, doe ze in een kom met een beetje olijfolie en kneed de bladeren dan enkele minuten. Hierdoor worden ze wat zachter.

 

Citrus

 

Nu we de koudere maanden ingaan, begin ik ook meer citrusvruchten in salades te eten. En bloedsinaasappels zijn nu in het seizoen. Deze prachtige sinaasappels met een bloedrode kleur en zijn iets bittere smaak, doen het goed in salades. Niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond.
Mocht je ze niet kunnen vinden, dan kan je ook de gewone sinaasappels nemen of rode grapefruits. Rasp de schil voor extra smaak in de dressing.

 

Rode biet

 

Bieten hebben hun eigen specifieke smaak. Ik vind ze lekker aards. Ik ben dol op bieten in salades, vooral in deze salade.
Ik heb bieten gaar gepoft in de oven, hierdoor krijgen ze nog meer smaak. Maar je kunt ook gekookte bietjes of zelfs rauwe bietjes in deze salade verwerken.

 

Tips:

 

In plaats van feta, kan je ook geitenkaas of blokjes oude kaas gebruiken.

Granaatappelmelasse vind je tegenwoordig wel in de grotere supermarkten. Je kunt het vervangen door balsamico of rode wijnazijn.

Houd je niet van koriander, vervang het dan door peterselie, lente-ui of bieslook.

Meer boerenkool saladerecepten waar je dol op zult zijn:

Salade met boerenkool en pompoen
Boerenkoolsalade met tahindressing en feta
Salade met koolrabi, groene appel en baby boerenkool

 

 

Recept Boerenkool salade met bloedsinaasappel: