De verscheidenheid aan texturen en smaken maken deze gekleurde wortelsalade met feta onweerstaanbaar; elke hap is beter dan de vorige. De salade is lekker als voorgerecht of als bijgerecht. Deze rauwe wortelsalade is zo’n mooi, gemakkelijk bijgerecht! Met worteltjes in linten gesneden, zoute feta, verse koriander en een heerlijke dressing is dit een super smaakvolle, maar eenvoudige salade die perfect is voor barbecues, doordeweekse diners en meer.

 

Salades

 

Zodra de lente aanbreekt, ga ik officieel naar de ‘salademodus’, waarvan ik beloof dat het een stuk minder saai is dan het klinkt. Hier is salade een heel losse term en betekent het eigenlijk alles wat een groente voorstelt met een of andere dressing. Vandaag hebben we het over wortelsalade!
Eerlijk gezegd denk ik niet dat we een wortelsalade genoeg, omdat ik ze hier nooit echt heb gezien. Maar het is een van mijn favoriete bijgerechten. Ik heb deze salade al een paar keer gegeten en hij blijft lekker.
Hoe dan ook, als wortelsalades nieuw voor je zijn, mag ik je dan aanraden om met deze te beginnen? Het is zo mooi en er zit alles in.

 

Deze gekleurde wortelsalade heeft niet te veel ingrediënten. En ze zijn allemaal gemakkelijk te vinden! Het recept is eenvoudig en staat binnen enkele minuten klaar.
Het is een geweldig bijgerecht voor barbecues, diners of doordeweekse avonden.
Deze salade is fris, pittig, smaakvol en perfect voor de lente of zomer.

 

Gekleurde wortelen

 

Voor dit recept kies ik graag dikkere wortelen, omdat ze dan gemakkelijker te schillen zijn. Ga voor verse wortelen voor zoetheid en knapperigheid! En als je ze kunt vinden, zijn die gekleurde wortelen natuurlijk prachtig. Je hebt ze in wit, geel, rood en paars tegenwoordig. Maar met oranje wortelen is deze salade natuurlijk ook heerlijk.

 

Om de linten te maken heb je alleen een dunschiller nodig! Hier is hoe ik het doe:
Begin met het schillen van de schil van de wortelen. Leg de wortel vervolgens op een snijplank.
Gebruik vervolgens de dunschiller om de wortelen in de lengte af te snijden totdat je er geen linten meer van kunt krijgen. Herhaal met de overige wortelen tot je een bosje linten hebt.

 

Nadat je de wortels hebt gesneden, heb je een aantal willekeurige kleine wortelstukjes waar geen linten meer van kunnen worden gemaakt. Maar je moet ze zeker niet weggooien, want ze zijn nog bruikbaar! Hier zijn een paar dingen die ik graag doe met de restjes:
Snijd ze in lange stukken en geniet ervan met een dip bij de borrel.
Snijd de wortels in blokjes en vries ze in voor soep of roerbakgerechten.
Rooster ze met boter en verse kruiden.
Rasp ze in een keukenmachine en voeg ze toe aan een worteltaart.
Als je een sapcentrifuge hebt, laat deze dan doorlopen voor vers wortelsap.

 

Tips:

 

Als je niet van koriander* houdt, vervang het dan door platte peterselie.

Za’atar** is een kruidenmelange die zeer populair is in het Midden-Oosten. Het is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. Gemengd met een flinke scheut mooie olijfolie is Za’atar een heerlijke dip voor brood. Je kunt het o.a. kopen bij de AH of een Turkse winkel.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Gekleurde wortelsalade met feta: