Gremolata is een klassiek Italiaans kruiden recept. Het is gehakte peterselie gemengd met knoflook en citroenrasp. Je kunt het als pittig/frisse smaakmaker bij diverse gerechten gebruiken. Zoals over Italiaanse stoofschotels, pasta, (minestrone)soep, gestoomde groenten of op een crostini. Ook lekker op gegrild vlees, vis of kip. Gremolata is vooral ook bekend van de Ossobuco.
Gremolata zelf bereiden is niet moeilijk het vereist alleen wel het betere hakwerk. Het lekkerst is als je dit met de hand doet. Het kan natuurlijk met je keukenmachine, maar probeer het met de hand. Een goed scherp en groot keukenmes is wel zo handig hiervoor.

 

Ook hier kan je varieren, voeg er fijn geraspte Parmezaanse bij, of ansjovisfilet, olijven, kappertjes, sinaasappelrasp of pijnboompitten toe. Of gebruik nog andere verse kruiden erbij.

 

Je kunt de gremolata 1-2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar het in een weckpotje in de koelkast.

 

En nog zo’n Italiaanse klassieke saus is de Pesto.