Hachee is een oer-Hollands vleesgerecht en wordt al eeuwenlang gemaakt en gegeten. Vroeger werd de hachee heel lang en in een grote hoeveelheid boter gestoofd. Ik ga voor minder tijd en minder boter. Hierbij mijn recept voor een Klassieke Hachee.

 

Hachee

 

Hachee is toch wel een gerecht wat jouw oma waarschijnlijk regelmatig op tafel zette. Het is vlees met uien wat een paar uur gestoofd heeft op een laag pitje. Het wordt al sinds de 18e eeuw bereid in de Nederlandse keuken. Eerst was het een gerecht wat van restjes rundvlees, brood en eieren gemaakt werd. Later werd het een stoofpot met vlees, uien, specerijen en rode wijn.

 

Het vlees

 

Vraag jouw slager om vlees voor hachee, de ene zal jou sukade meegeven en de andere riblappen. En laat hem het dan gelijk maar in stukken snijden.
Ik heb nu doorregen riblappen gebruikt. Hier zit wat vet aan, wat voor een stoofgerecht wel fijn is.

 

Vroeger gold; hoe langer hoe beter. Dat is niet meer zo. Natuurlijk heeft het vlees de tijd nodig om lekker zacht en mals te worden, maar het hoeft echt niet meer langer dan drie uur te stoven. En afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, misschien zelfs maar twee uur.
Het lekkerst is het als je het een dag van te voren maakt, dan trekken de smaken er nog beter in.

 

Door het vlees te bestrooien met bloem voordat je het gaat bakken, ontstaat er een mooie binding tijdens het stoven. Wel belangrijk dat je dit doet, anders krijg je een natte hachee.

 

Tips:

 

Serveer hachee met gekookte aardappelen en lekkere zelfgemaakte rode kool met appeltjes.

En natuurlijk heb je een goede braadpan nodig. Het liefst een gietijzeren pan met een dikke bodem.

Ook zo gek op stoofvlees? Ik heb diverse soorten stoofgerechten op de site staan. Probeer ook eens deze lekkere Rundvlees stoofpot met balsamico.

 

 

Recept Klassieke Hachee: