Puree van geroosterde Gele Wortelen

Ik had aardig wat gekleurde wortelen van boer Martin Topper van Zonneheerdt ontvangen en ben daar allerlei recepten mee aan het maken. Zo ook deze heerlijke puree van geroosterde gele wortelen, lekker pittig door de harissa die ik erin gebruik heb.
Harissa is een pittige rode saus welke veel gebruikt worden in Noord-Afrikaanse landen. Je kunt het gebruiken om vlees mee te marineren en om sauzen en soepen op smaak te brengen. De saus is goed verkrijgbaar in de grotere supermarkten of in de Turkse / Marokkaanse supermarkt.
Natuurlijk kan je voor dit recept ook oranje wortelen gebruiken.

 

Serveer de puree warm bij bijvoorbeeld deze Bavette, of koud als dip met een toastje.

Puree van geroosterde gele wortelen. Door de wortelen te roosteren in de oven krijgen ze extra veel smaak in deze puree. Lekker als dip of bijgerecht.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerechten, Kerst, Sauzen/Dips, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg gele wortelen
  • olijfolie
  • 4 takken tijm
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl zeezout
  • 3 el honing
  • 1 tl harissa
  • 1/2 tl komijnpoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg een groot vel aluminiumfolie op je ovenplaat en vet dit in met wat olijfolie.
  • Schil de wortelen en snijd de grote of dikke in stukken. Leg de wortelen met de tijm, knoflook (in schil) en wat zout op het aluminiumfolie.
  • Pak de wortelen goed in en schuif dit in de oven en rooster de wortelen gaar. Afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de wortelen kan de gaartijd varieren van 1 tot 2 uur.
  • Als de wortelen zacht zijn, haal ze dan uit de oven. Maak het pakketje voorzichtig open (pas op voor de hete stoom) en laat iets afkoelen. Haal de knoflookteentjes uit hun schilletje.
  • Doe dan de wortelen in je keukenmachine, samen met de knoflook, tijmblaadjes, honing, harissa en komijnpoeder. Hak ze tot een (grove) puree.
  • Proef of er nog wat honing of zout bij moet.
  • Serveer de warme puree direct of laat afkoelen en serveer het als koude dip.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating