Ik heb een heel bijzonder hummus recept voor jullie, namelijk deze hummus met tonijn en olijven. Maak eens een grote tafel met mezze (Arabische tapas), deze hummus doet het goed hierbij. Het is een mooie combinatie van hummus en een tonijnsalade, maar dan zonder mayonaise. En laat ik nou gek zijn op alle twee!

 

Hummus

Hummus met tonijn en olijven

Is het hummus, hoemoes, choemoes, hoummous, of humous? Deze dip kan op verschillende manieren geschreven worden.
Hummus is een soort dipsaus gemaakt van kikkererwten welke oorspronkelijk uit de Midden-Oosterse keuken komt. Tegenwoordig vind je ze in plastic bakjes in elke supermarkt, maar zelfgemaakt is toch het lekkerst en het beste.
Het is in principe een puree van kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, olijfolie, peper en zout. Vaak wordt er ook nog komijnpoeder aan toegevoegd.
Maar sumak, za’atar, paprikapoeder of cayennepeper zijn ook lekkere smaakmakers erin.

 

Het lekkerst is om hummus te maken van gedroogde kikkererwten. Deze laat je een nacht weken in water en daarna kook je ze. Giet ze af en pureer ze in een keukenmachine samen met de rest van de ingrediënten. Hoe langer je de machine laat draaien, hoe gladder en smeuïger de hummus wordt.

Deze dip is heerlijk als borrelhap met Turks brood of toastjes. Maar ook heerlijk bij geroosterde groenten.

 

En ik heb nog veel meer verschillende en heerlijke hummus recepten voor jullie:

 

Hummus met zwarte knoflook
Mango hummus
Geroosterde paarse wortelhummus
Hummus gemaakt van mais en kikkererwten
Rode miso hummus
Avocado wasabi hummus
Hummus met gekonfijte knoflook
Wortel hummus
Groene kruidenhummus
Rode bietenhummus

 

Tonijn

 

Gebruik tonijn uit blik voor dit recept. Als je tonijn op basis van olijfolie gekocht hebt, kan je deze olijfolie in de hummus verwerken.

Alles bij elkaar genomen zorgt dit recept voor hummus met tonijn en olijven voor een geweldige koolhydraatarme maaltijd die een redelijke hoeveelheid gezonde vetten bevat.

 

Tips:

 

Verse hummus bewaar je na gebruik goed afgesloten in de koelkast. Hierin is het een paar dagen houdbaar.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Hummus met tonijn en olijven: