Lekkere bulgur wordt gemengd met een verscheidenheid aan kleurrijke groenten voor een heerlijk en gezond bijgerecht, lunch of zelfs hoofdgerecht. Deze warme bulgursalade uit het Midden-Oosten zit boordevol groenten, bulgur en de kenmerkende smaak van een verwarmende Baharat-kruidenmix voor een gezond gerecht gemaakt met verantwoorde ingrediënten. Dit recept voor bulgur met groenten is een van de gemakkelijkste en meest veelzijdige tot nu toe!

 

Bulgur

 

Er zijn vier verschillende soorten bulgur. Voor dit recept raad ik medium of grove bulgur aan. Fijne bulgur ziet eruit en gedraagt zich als couscous. Grove of medium bulgur ziet eruit als goudbruine rijst en heeft een taaie textuur en een nootachtige smaak die niet verloren gaat in de groenten. Extra grove bulgur heeft grotere korrels en het duurt iets langer om te koken.
Bulgur tarwekorrel, is het hele graan dat voorkomt in veel van mijn favoriete recepten, waaronder deze Gevulde courgettes met bulgur, Bulgursalade met pittige zalm, Risotto van bulgur met aardpeer, Turkse bulgursalade Kisir en de zoete Bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten.

 

Landen en regio’s in het Midden-Oosten hebben hun eigen versies van bulgur. Turkse bulgur heeft meer tomatensmaak en maakt gebruik van groene paprika. Baharat-kruiden is mijn eigen kijk op een Libanese versie.
Bulgur bevat veel eiwitten. Een van mijn favoriete manieren om een snelle lunch te maken is een versie van dit bulgur recept met diepvriesgroenten.

 

Baharat kruiden*

 

Complexe, verwarmende en lichtzoete baharat-kruidenmix is een 7-kruidenmix uit het Midden-Oosten die je kunt vinden in de supermarkt of speciaalzaken. Je kunt ook een zelfgemaakte mix maken volgens mijn snelle recept hieronder.

 

Zelfgemaakt Baharat-kruidenrecept:

Dit is de kruidenmix die ik gebruik. Voeg alle ingrediënten toe aan een kruidenmolen en mix tot een fijn poeder.
¼ kopje verkruimelde laurierblaadjes (ongeveer 6 bladeren)
2½ tl gemalen gember
1¾ tl gemalen kaneel (2 kaneelstokjes)
2 tl gemalen nootmuskaat
1¾ tl gemalen kruidnagel (2½ tl hele kruidnagel)
3 tl gemalen piment
3 tl zwarte peperkorrels (1½ gemalen zwarte peper)
1½ tl gemalen kardemom

 

Je krijgt veel meer dan je nodig hebt voor dit recept. Maar je kunt het bewaren voor een volgende keer in een pot met deksel in je kruidenkastje.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Warme bulgursalade: