31 dagen zonder vlees.

31 dagen zonder vlees

Voor het vijfde jaar op rij gaan we de uitdaging weer aan om de hele maand januari geen vlees te eten, 31 dagen zonder vlees dus. Uiteraard bereid ik hele andere gerechten dan voorgaande jaren. Dit vraagt dus wel veel van je creativiteit. Geen pakjes en/of zakjes, maar alles zelf vers gekookt.
Als carnivoor heb je misschien het idee dat je niet zonder vlees kunt, maar ik wil bewijzen dat dit wel kan. Waarom? Omdat het goed voor je gezondheid en het milieu is.
Ondanks dat wij best wel vleeseters zijn, eten wij ook regelmatig gerechten zonder vlees of vis. Wij zijn dus de zogenaamde flexitariërs. Maar in januari gaan we helemaal los, door geen vlees of vis te eten. Ik denk dat iedereen af en toe het vlees zou kunnen overslaan.

Een mens zou maar 500 gram vlees per week nodig hebben, menigeen eet meer dan het dubbele hiervan. En dat is niet alleen het stukje vlees ’s avonds op je bord, maar ook de bewerkte vleeswaren op je boterham of de borrelhapjes gemaakt van vlees.

 

Moet iedereen dan maar vegetariër worden? Nee, maar begin eens met 1 dag in de week vleesloos en kijk hoe dat bevalt. Het aanbod aan vegetarische recepten is eindeloos, daar zit vast wel iets bij wat je lekker vindt. Het ene gerecht is wat makkelijker te bereiden dan het andere. Als ik meer tijd heb voor het koken, dan maak ik er ook wat meer werk van. Maar tussen deze de 31 gerechten in januari zullen er vast wel een paar zijn die jou lekker lijken. Ik plaats elke dag het recept wat we die dag gegeten hebben op de site en op Facebook. Wat denk je van deze Perzische bonen en noedelsoep? Vol met bonen en verse kruiden die zo goed voor je zijn.

 

Natuurlijk moet je wel gevarieerd gaan eten zonder vlees. Probeer wel de vitamine B1 en B2, ijzer en eiwitten die in vlees zitten, naar binnen te krijgen. B1 zit o.a. in aardappelen, groenten, graanproducten en in volkorenbrood. B2 haal je uit melkproducten zoals eieren en kaas. IJzer haal je uit peulvruchten en volkoren producten. En in peulvruchten, volkoren producten vind je ook eiwitten, net zoals in paddenstoelen en noten. Als je hiermee combineert en genoeg verschillende soorten groente fruit eet, krijg je portie vitamine en mineralen wel naar binnen.

Je hoeft hiervoor niet naar speciale winkels te gaan, alles is gewoon te koop bij je lokale groenteboer en/of supermarkt. Ik gebruik zoveel mogelijk groentes die in het seizoen zijn. Omdat wij niet zulke liefhebbers van vleesvervangers zijn, gebruik ik deze niet zo vaak maar probeer ze af en toe toch wel. Alles wat op vlees moet lijken zoals bijvoorbeeld schnitzel, kip of worstjes, etc. laat ik liever achterwege. Je weet ook niet wat daarin allemaal is verwerkt aan (overtollig) zout, enz. Vegetarisch gehakt kan ik nog wel trekken, maar alleen als het gebakken wordt met lekkere kruiden. Liever maak ik dan zelf iets gemaakt van tofu of soja.

31 dagen zonder vlees, doe je mee met deze uitdaging?


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden