13 Verschillende Aardappelpuree variaties

Aardappelpuree is natuurlijk heerlijk, maar waarom altijd voor dezelfde keuze gaan? Er zijn zoveel andere groenten die je kunt pureren tot een smeuïg en smaakvol bijgerecht. Of je nu op zoek bent naar een romige klassieker of een verrassend alternatief, ik heb 12 heerlijke purees voor je verzameld. Plus twee onweerstaanbare varianten op de klassieke aardappelpuree!

Aardappelpuree variaties, de klassiekers:

Aardappelpuree maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er wel de juiste aardappelen voor nodig en dat zijn de kruimige aardappelen. In mijn blog over aardappelsoorten lees je welke aardappelen dat zijn. Om een lekkere puree te maken, is een pureeknijper een fijn apparaat. Hierdoor krijg je een mooie gladde aardappelpuree zonder klontjes. Gebruik nooit een staafmixer of keukenmachine voor aardappelpuree! Je maakt de puree verder met warme melk en een flinke klont roomboter.

1. Luchtige aardappelmousseline

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Wil je de ultieme restaurantkwaliteit? Ga dan voor aardappelmousseline. Deze is nóg zachter en luchtiger dan gewone puree, dankzij een royale hoeveelheid boter, room en olijfolie. Ideaal voor feestelijke diners.

2. Aardappelpuree met kaas en knoflook

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Dit is de meest decadente aardappelpuree die je ooit zult proeven. Romig, vol smaak en heerlijk machtig, perfect voor een koude winterdag. Het lijkt op de Franse aligot, maar ik geef er mijn eigen draai aan met een andere kaassoort.

Aardappelpuree variaties, groentepurees:

Ben je toe aan iets anders? Probeer eens een van deze purees op basis van groenten. Net zo romig, net zo smaakvol – maar nét even anders.

3. Cassavepuree met knoflook

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Cassave puree, ook wel maniok genoemd, heeft een zachte en romige structuur. In Brazilië wordt purê de mandioca vaak gegeten als bijgerecht. Een verrassend alternatief voor aardappelpuree!

4. Knolselderij- en wortelpuree

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Een extra romige puree van knolselderij en wortel. Het voordeel? Je hoeft geen extra groenten meer te serveren, want deze puree is al een groentegerecht op zich.

5. Romige pastinaakpuree

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Pastinaak heeft een unieke smaak die ergens tussen knolselderij en wortel in zit. De puree wordt heerlijk zacht en minder zoet dan gewone wortelpuree.

6. Aardperenpuree

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Aardpeer heeft een subtiele, nootachtige smaak en is heerlijk bij wild, kalkoen of rundvlees. Houd je van een rustieke puree? Laat hem wat grover. Wil je een fluweelzachte mousseline? Haal hem dan door een fijne zeef.

7. Knolselderijpuree met blauwe kaas

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Een feestelijk bijgerecht met een krachtige smaakcombinatie. De aardse smaak van knolselderij past perfect bij de pittigheid van blauwe kaas. Tip: Check eerst of iedereen van blauwe kaas houdt!

8. Koolraappuree met zwarte knoflook

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Koolraap heeft een zachte, zoetige smaak met een licht kruidig aroma. In combinatie met zwarte knoflook wordt het een ware smaakexplosie – ideaal voor een chique diner.

9. Pompoenpuree met beurre noisette en salie

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Wil je eens iets bijzonders? Rooster de pompoen in de oven, pureer hem en maak het af met een beurre noisette (bruine boter) en salie. De nootachtige boter geeft deze puree een diepe, rijke smaak.

10. Puree van geroosterde wortelen met harissa

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Deze puree krijgt een licht pittige touch dankzij harissa, een Noord-Afrikaanse rode pepersaus. Gebruik gele of oranje wortelen en serveer hem bij vlees of gegrilde groenten.

11. Wortel- en zoete aardappelpuree

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Een heerlijke, iets zoetere puree die perfect past bij kip, vlees of vis. De combinatie van wortel en zoete aardappel zorgt voor een subtiele, zachte smaak.

12. Zoete aardappelpuree

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Deze puree is vooral bekend als bijgerecht voor de feestdagen. Je kunt de zoete aardappelen koken of roosteren – de laatste optie geeft een diepere, vollere smaak.

13. Paarse zoete aardappelpuree met blauwe kaas en pecannoten

Heerlijke variaties op de aardappelpuree

Zie je paarse zoete aardappelen bij je groenteboer? Grijp je kans! Deze puree heeft niet alleen een bijzondere kleur, maar ook een heerlijke hartige twist dankzij blauwe kaas en pecannoten.

Maak van puree een feestje

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met deze heerlijke alternatieven voor aardappelpuree. Wil je je puree nét wat specialer maken? Voeg dan eens wat verse kruiden, specerijen of kaas toe. Zo zet je telkens een andere smaak op tafel – zonder extra moeite!

Welke van deze purees ga jij proberen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *