Aardappelsoorten

Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende aardappelsoorten verkrijgbaar in Nederland en wat je kunt bereiden met welke aardappel.

Aardappelen zijn er in allerlei soorten, vormen, kleuren en maten. Hierdoor blijft de aardappel verrassend en veelzijdig: je kunt ze koken, stomen, poffen, bakken, frituren en stamppotten ervan maken.

Aardappelen zijn bovendien gezond, vol goede voedingsstoffen, enorme energiebronnen, bevatten geen cholesterol en bijna geen vet. En voor de goede orde; aardappelen zijn geen dikmakers!

 

Vastkokers

In Nederland bestaan ruim tweehonderd verschillende soorten aardappelen, welke kunnen worden onderverdeel in drie categorieën.

Vastkokende aardappelen: deze aardappelen blijven na het koken een hun stevige structuur behouden, en daardoor altijd goed te snijden. Gebruik daarom vaste aardappelen in aardappelsalades, ovenschotels, stomen, poffen, frituur ze of maak er gebakken aardappelgerechten van. De vastkokers zijn:

RAS verkrijgbaarheid
ACCENT hele jaar door
ALPHA april – juni
ANNABELLE februari – mei
CHARLOTTE mei – augustus
DITTA mei – augustus
KRIELTJES hele jaar
NICOLA hele jaar
OPPERDOEZER RONDE mei – oktober
RAPIDO juli – september
ROSEVAL september – december
STROMA mei – augustus

Deze lauwwarme aspergesalade met gerookte zalm is bereid met een vastkokende aardappel.

 

Kruimige aardappelen

Kruimige/bloemige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. De redelijk vastkokende aardappelen zijn:

RAS verkrijgbaarheid
AGRIA hele jaar door
BILDTSTAR/REDSTAR januari – mei en september – december
DESIREE juli – september
EERSTELING juni – augustus
GLORIA juni – september
GOURMANDINE juni – januari
INOVA hele jaar
LAURA september – juni
MONALISA juni – september
PLATINA september – juni
REDSTAR hele jaar

Dit recept van de lekkerste aardappelpartjes zijn gemaakt van Gourmandine aardappelen.

 

Afkokers

Zeer kruimige/bloemige aardappelen – oftewel afkokers – vallen na en tijdens het koken snel uit elkaar en zijn daarom eigenlijk alleen maar geschikt om puree, soufflé of soep van te maken. Hierbij een overzicht van de kruimige aardappelsoorten. Van deze lijst zijn de Bintje, Frieslander, Maritiema, Santana, Santé en Turbo zeer geschikt zijn om frites van te bakken.

RAS verkrijgbaarheid
BINTJE januari – juni en september – december
DORÉ mei – augustus
EIGENHEIMER januari – april en september – december
FRIESLANDER juni – september
IRENE januari – mei en september – december
MARITIEMA hele jaar
PAREL juni – september
SANTANA hele jaar
SANTÉ juli – september
TURBO januari – juni en september – december

Boerenkoolstamppot met spicy topping maak je met een kruimige aardappel.

 

Bewaren

  • Op aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Meestal zijn ze in binnenshuis 2-3 weken houdbaar.
  • Na een tijd bewaren neemt de kwaliteit wel af.
  • Op een koele plek, tussen 8 en 10 °c (dus niet in de koelkast) en op een donkere plaats blijven ze langer goed.
  • Warmte zorgt ervoor dat de aardappelen uitlopers krijgen.
  • Bij te lage temperaturen krijgen aardappelen een zoetere smaak en drogen ze uit.
  • Door te veel vocht krijgen aardappelen uitlopers en schimmel.
  • Aardappelen krijgen blauw plekken en bederven sneller bij hardhandig gebruik.

12 reacties

  1. Ik kan nergens iets vinden over oer aardappelen
    Kunt u mij zeggen welke maanden deze aardappelen te koop zijn?
    Met vriendelijke groet mw Mul

  2. Beste Mevrouw Mul, de gele oeraardappel is verkrijgbaar tot april en de paarse truffel oeraardappel van november t/m juni.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *