Uitwaaien op Terschelling

Uitwaaien op Terschelling

Wij waren toe aan een paar dagen samen weg. Manlief wilde naar Terschelling en zou dat regelen. Maar vlak voordat we zouden gaan, was er nog (bijna) niets geregeld. Snel heb ik een hotel geboekt en toen de veerboot. Dat was even schrikken zeg, wat een prijs voor de overtocht voor een paar daagjes weg, maar ja het hotel en een restaurant was al geboekt, dus vooruit dan maar. We gaan samen uitwaaien op Terschelling en gaan gelijk maar genieten van de Culinaire Wadden Weken.

 

 

Terschelling

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Bij aankomst op het eiland zijn we eerst maar even naar de VVV gelopen om te vragen wat er culinair te beleven valt in deze week. We krijgen heel veel foldertjes mee en het advies om naar een biologische schapenkaasboer en de Bessenschuur te gaan waar de historie van de cranberries te vinden is. Vervolgens rijden we naar het hotel, waar we gelukkig al op de kamer kunnen. Een prima budget kamer in het fantastische hotel Bornholm, met een perfecte ligging net buiten West-Terschelling.

 

Strand

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Natuurlijk gaan we eerst naar het strand. We rijden hiervoor helemaal tot aan het natuurreservaat Boschplaat (niet openbaar) en gaan daar voor het brede witte Noordzeestrand op. Terschelling heeft de breedste stranden van de wereld, soms is het zandstrand op dit eiland wel meer dan één kilometer breed (van duin tot aan de vloedlijn). Na een eind gewandeld te hebben zien we het strandpaviljoen Heartbreak Hotel liggen. We gaan naar binnen en de tent is afgeladen vol. We wanen ons in Amerika, met de jaren 50 en 60-stijl inrichting, de muziek van Elvis en een menukaart met Amerikaanse gerechten gemaakt van lokale Terschellinger ingrediënten. Hier vermaken wij ons wel.

 

Eilandbistro De Boschplaat

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Manlief had wel een restaurant gereserveerd voor vanavond, het is Eilandbistro De Boschplaat https://eilandbistro.nl/.
Gastheer Rick verwelkomt ons hartelijk en vraag wat wij drinken willen. Wij hebben wat te vieren en beginnen graag met een glaasje bubbels, dit is een heerlijke droge Crémant d’Alsace – brut reserve sa – Domaine Bruno Sorg.

Uitwaaien op Terschelling

We beginnen met een heerlijke boule du pain de campagne met olijfolie en zeekraalboter. Dit belooft al veel goeds.
Dit restaurant doet ook mee aan de Culinaire Wadden Weken, waarin de lokale producten van het eiland centraal staan. Het menu spreekt ons erg aan en wij gaan hiervoor.

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Het voorgerecht is een Hollandse vissoep gemaakt van Noordzee strandkrabben, met gamba’s en zeebaars. Ik verdraag soep niet zo goed en dat is hier helemaal geen probleem. Zeg maar waar je zin in hebt, zegt Rick terwijl hij mij de menukaart nogmaals geeft. Nou die Coquilles met aardpeer, getruffeerde Hollandaise saus en een groene saus van waterkers, peterselie en kervel spreekt mij wel heel erg aan. En wat zijn beide voorgerechten een schot in de roos, alsof er een engeltje op je tong piest.
Erbij drinken we een glas Viognier Les Tannes en Occitanie. Een fruitige niet te droge witte wijn met een rijke frisse smaak.

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Het hoofdgerecht is twee bereidingen van lam: rosé gebraden schouder en gestoofde procureur met ratatouille en rode wijn jus. Nou die lam is zo botermals, het smelt op de tong en de ratatouille en jus is een fantastische aanvulling op de lam.
Erbij een glas Côte du Rhône Château de Montfrin, een toegankelijke wijn met mooie fruitaroma’s die perfect samengaat met het vlees.
Nagerecht: Vanille parfait met duindoornbes met bramen een goddelijk dessert en perfecte afsluiter van dit geweldige diner. Wat een toprestaurant en wat een service hier.

 

Op culinaire tour

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Vandaag willen we wat lokale producten gaan proeven en rijden naar het oosten van het eiland op zoek naar de biologische schapenboerderij De Zeekraal van Gerben en Jolanda Bakker. De entree van de boerderijwinkel valt op door de prachtige vogelsculpturen in het weiland. Gerben staat in de winkel en vertelt van alles over zijn schapen die op de waddendijk grazen, de schapenkazen en schapenijs die hij maakt. We mogen wat heerlijke kaas proeven en de schapenkaas met zeekraal is wel heel bijzonder. In het ijs worden de beste biologische lokale producten gebruikt zoals honing, cranberries en duindoornbessen en dat proef je.

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Hierna rijden van naar de Bessenschuur. Je vindt hier een expositie over hoe de cranberries op Terschelling terecht gekomen zijn. De cranberries zijn net geoogst op het eiland en je kunt ze vers kopen in de bessenschuur. Alsmede heel veel producten gemaakt van cranberries van het eiland. En drinken wij er een kopje koffie en eten daar een zalig cranberry gebakje bij.

 

West-Terschelling

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

We willen natuurlijk ook het plaatsje West-Terschelling bezoeken. Hier ligt de haven waar de veerboot aankomt en de vissersboten liggen. Hier staat de Brandaris, de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Deze ligt midden in het dorp tussen de winkelstraten, dit hadden we niet verwacht. Slenterend door de winkelstraatjes met de vele leuke winkeltjes passeren we ook enkele restaurants een eethuisjes. We stappen bij Hotel-restaurant NAP naar binnen, omdat dit restaurant ons ook was aanbevolen door de VVV. Hier eten we lekkere snert met roggebrood en spek en een broodje carpaccio.

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Daarna lopen we naar het strand waar we letterlijk kunnen uitwaaien met windkracht 6/7. Na een flinke wandeling gaan we wat drinken bij Strandtent De Walvis met een prachtig uitzicht over de natuurlijke baai van Terschelling. Ook in deze toffe strandtent is het afgeladen vol.

Uitwaaien op Terschelling  Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Loods Lounge Restaurant

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Vanavond eten we in Loods Lounge restaurant in West-Terschelling. We beginnen met een lekker glaasje Cava en naanbrood met aioli & avocadohummus.
Manlief wil een voorgerecht en bestelt een gerookte hertenfilet bonbon, dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook nog eens erg lekker.
Als hoofdgerecht bestel ik lamshaasjes met gepofte knoflook, roseval, seizoensgroente en een cranberry-tijmjus.
En Auke een runder rib-eye met roseval, gegrilde knolselderij en jus van gepofte paprika en peper. Twee heerlijke super malse vleesgerechten.

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

De laatste dag

 

Het is alweer onze laatste dag op dit heerlijke eiland. Manlief heeft iets geregeld en doet daar heel geheimzinnig over, maar hij heeft er veel zin in dat merk ik wel. Na wederom een uitgebreid ontbijt in ons hotel, rekenen we af en pakken de koffers in. We gaan eerst nog wat toeren over het eiland en komen uiteindelijk op een soort industrieterrein terecht. Hier moeten we dus zijn voor onze mistery afspraak.

 

Rum proeverij

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

Het is dus een rum proeverij bij Dam Dranken. De gepassioneerde bottelaar Joris en zijn vrouw Laurie Dam ontvangen ons in de loods waar de rum en whisky gebotteld wordt. Terwijl we mogen proeven, houdt Joris zijn tot de verbeelding sprekende verhaal over de diverse soorten rum en whisky, zoals Captain’s Catch Rum, Honingrum Bij ’t Wad en De Verloren Whisky. Wij kopen een paar flessen van deze goddelijke dranken en moeten dan naar de veerboot die ons weer naar het vasteland zal brengen.

 

Uitwaaien op Terschelling

 

Wat hebben wij genoten en wat is Terschelling mooi in het najaar. Uitwaaien op de prachtige en uitgestrekte stranden van Oosterend nabij de Boschplaat, een van de mooiste natuurgebieden. Het strand van Midsland met het breedste strand van Terschelling., waar je enkele minuten over het strand lopen nodig hebt om bij de zee aan te komen. Het Groene strand met verreweg het mooiste uitzicht van Terschelling.
En het strand van West aan Zee vlakbij het dorpje West-Terschelling.

Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling Uitwaaien op Terschelling

We hebben genoten van de heerlijke lokale producten die het eiland te bieden heeft, de prachtige natuur en de lieve mensen van het eiland. Allemaal redenen om terug te komen en er zeker langer te verblijven.


2 reacties
Ria Laanstra

november 14, 2022 @ 7:46 pm

Wat een mooi en leuk verslag van jullie verblijf op Terschelling! Dan komen jullie vast nog eens terug 😉
Welkom bij Lokaal Terschelling!
Groeten!

Hanneke de Jonge

november 15, 2022 @ 8:33 am

Dankjewel Ria, we hebben genoten en komen zeker een keertje weer terug op Terschelling. Groeten, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden