Amerikaanse benamingen voor vleessoorten

Amerikaanse benamingen voor vleessoorten

Ga je wel eens op reis of vakantie naar Amerika? Dan ga je daar waarschijnlijk wel vaak uit eten. Mij duizelde het altijd als ze alle soorten steaks noemden. Geen idee welk stuk vlees ik bestellen moest. Maar in de loop der jaren heb ik mijn weg op de Amerikaanse menukaarten wel leren kennen. Uiteraard met behulp van mijn ‘Amerikaanse’ hubbie. Ik heb de meest voorkomende Amerikaanse benamingen voor vleessoorten op een rijtje gezet en daarbij ook nog – voor het geval je naar een echt BBQ restaurant gaat – de steak/vleesbenamingen die je daar kunt aantreffen.

 

Biefstuksoorten:

Baby top –  Biefstuk
Fillet  –  Ossenhaas, Haasbiefstuk, Chateaubriand, Tournedos
Filet Mignon  –  Ossenhaas, de punt
Porterhouse  –  Lijkt op T-bone (meer ossenhaas/minder entrecote)
Rib-eye steak  –  Rib-eye
Rump steak  –  Lendebiefstuk
Sirloin Steak  –  Entrecote (lende)
Striploin steak/New York strip  –  Entrecote (rib)
T-bone steak  –   Steak met bot (ossenhaas/entrecote)
Tenderloin  –  Ossenhaas

 

BBQ:

Brisket  –  Puntborst (borststuk)
Brisket point  –  Puntborst (bovenliggende spier van de puntborst)
Brisket flat  –  Puntborst (onderliggende spier van de puntborst)
Chuck eye steak  –  broertje van de rib-eye (van 1e rib-eye van de nek)
Chuck tender  –  Schouderbiefstuk
Flank steak  –  Bavette (vinkenlap)
Flat iron steak  –  Sucade gesneden als steak
Flat ribs  –  Ribstuk uit de flank met been (gezaagd)
Hanger steak/Butcher’s steak  –  Longhaas (Onglet)
Petite tender/Fish muscle  –  Diamanthaas (Jodenhaas)
Prime rib  –  Côte du boeuf
Rib steak  –  Lende biefstuk
Roast beef/Rump roast  –  Rosbief (achtermuis)
Rump cap  –  Picanha (staartstuk)
Rump steak  –  Dikke lende (heupstuk)
Short loin Dunne lende
Short ribs  –  Ribstuk uit de flank met korte stukjes been (gezaagd)
Silverside  –  Platte bil
Skirt steak  –  Langgerekte steak uit het middenrif
Tomahawk steak  –  Rib-eye (maar dan met het lange been er nog in)
Top round steak  –  Kogelbiefstuk
Topside  –  Bovenbil (Hollandse biefstuk)

 

Varkensvlees BBQ:

Baby backs  –  Lende spareribs
Bacon  –  Buikspek gerookt en gezouten
Blade steak  –  Schouderkarbonade
Boston butt  –  Bovenste deel van de schouder (met het schouderblad), hier wordt pulled pork van gemaakt
Joint  –  Rollade
Picnic  –  Onderste deel van de schouder (met het bovenbeen), hier wordt pulled pork van gemaakt
Pig wings  –  Oerhammetjes
Pork belly  –  Buikspek
Pork chop  –  Riblarbonade
Pork loin  –  Lende (filet)
Pork neck  –  Procureur
Pork tenderloin  –  Varkenshaas
Rack of pork  –  Varkensrack
Roast  –  Braadstuk
St.Louis ribs  –  Buikspareribs (recht gezaagd)
Whole Hog  –  Heel varken

 

Lees ook mijn blog over Verschillende soorten biefstuk.


Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden