Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Via een kookwedstrijd bij onze lokale Albert Heijn kwam ik in aanraking met biologische boer Joost Jonk van Bio Beta & Van Andel Bio BV uit Zeewolde. Hier haalden wij de biologische uien voor mijn recept, dat kan je in dit filmpje zien. Wat ik niet wist is dat een groot deel van de biologische uien van de AH uit Zeewolde komen. Zowel de gele en rode ui alsmede de sjalotjes. Hele hallen vol met uien in onze eigen mooie Flevopolder.

Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Biologische uien van de AH uit Zeewolde

En niet alleen uien, maar ook biologische rode, gekleurde en chioggia bieten worden hier geteeld. Uien en bieten zijn de belangrijkste producten van dit mooie bedrijf. Daarnaast telen zij nog wortelen, aardappelen, pompoenen, peterselie, bladspinazie, doperwten, boontjes, suikermaïs, haver en grasklaver (voor koeien). Klaver bindt stikstof uit de lucht en verrijkt hierdoor de bodem met stikstof dat voor andere gewassen weer als voeding kan dienen.

Biologische uien van de AH uit Zeewolde  Biologische uien van de AH uit Zeewolde Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Bio Beta & Van Andel Bio BV is gevestigd in een biologisch gebied van Zeewolde.
Biologische teelt houdt in dat er zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt. Voor een natuurlijk evenwicht van de grond, vraagt het om een ruime rotatie van het bouwplan. Daarom telen zij diverse gewassen, deze worden na elkaar geplant om de kans op ziektes te vermijden en uitputting van de grond tegen te gaan. Dit alles voor het behoud van het milieu en landschap.
Er wordt dierlijke mest gebruikt voor de teelt van de producten van dit biologisch bedrijf. De mest komt van biologische koeien en kippen uit de omgeving, die weer gevoerd worden met de biologische gras/klaver en haver/tarwe van dit bedrijf.

 

Verspreid over het voorjaar worden de verschillende gewassen gezaaid. en over het hele najaar worden alle gewassen geoogst. Dit zijn de drukste perioden van het jaar.
In de winter wordt het land geploegd en zijn ze druk met de afzet van de producten die in het najaar geoogst zijn. Deze worden ’s winters tot het voorjaar uitgeleverd. Dit zijn o.a. de
bieten, uien, aardappelen, wortelen en pompoenen. En zo zijn ze eigenlijk het hele jaar door druk.

Biologische uien van de AH uit Zeewolde Biologische uien van de AH uit Zeewolde Biologische uien van de AH uit Zeewolde Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Het is een prachtig en groot bedrijf. In de hallen staan de machines die de producten sorteren, schoonmaken en op maat verpakken. Vanaf een app stuurt Joost de machines aan. High tech op deze boerderij. Heel bijzonder om te zien hoe bijvoorbeeld de sjalotjes precies gewogen en verpakt worden in netjes van 250 gram. Als je het kantoor binnenkomt, denk je dat het een administratiekantoor is. Heel veel werkplekken hier. Er komt – zeker bij biologische bedrijven – veel administratieve rompslomp bij kijken.

Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Door onze tocht in de grote opslagplaats, zag ik lange bietjes liggen. Deze worden speciaal gebruikt om (gekookt) in dunne plakjes te snijden. Ik heb er een paar meegenomen en ga daar nog iets lekkers mee maken. Ik heb inmiddels deze heerlijke Rode biet spaghetti met balsamico en blauwe kaas van gemaakt.

Biologische uien van de AH uit Zeewolde

Wat ben ik toch een bofkont dat ik in zo’n prachtige omgeving woon. Er zijn mega veel boerenbedrijven in onze Flevopolder en het is zo mooi om te zien hoe zij met heel veel liefde en passie ons voedsel produceren. Zoals Joost het zo mooi noemt: in samenhang met de natuur telen. Dat is wat zij doen! En daarom smaakt het zo goed. Deze producten hebben geen duizenden kilometers gevlogen om ons bordje te komen. Ze komen rechtstreeks uit de klei van Zeewolde in onze keuken terecht. Van boer tot bord.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden