De Bewuste Visweek 2019

De Bewuste Visweek 2019

Bereid jij wel eens vis thuis? En zo ja, let jij dan op het ASC- of MSC keurmerk als je vis koopt? Ik mocht aanwezig zijn bij de start van De Bewuste Visweek 2019 om nog meer over vis te leren. Dat betekent bewuste vis. De bewuste visweek vindt plaats van 23 tot en met 29 september en heeft als doel om iedereen die wel eens een visje koopt of eet bewuster te laten kiezen voor vis met het ASC of MSC keurmerk.

 

ASC en MSC Keurmerken

De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019

Nu vraag jij je misschien af wat deze keurmerken nou inhouden. Je hebt misschien wel eens logo’s gezien op de verpakte vis in de supermarkt. Vis met het ASC keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis en het MSC keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis.
Misschien denk jij, ja vis is toch vis. Maar als we gewoon maar door blijven vissen, is er voor de volgende generaties geen vis meer.
Wees wat bewuster wat je koopt en vraag eens aan jouw visboer waar de vis vandaan komt en of hij weet of de vis duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt is.
De keurmerken spannen zich al jaren in om de oceanen, meren en rivieren te beschermen. En maken ons in deze bewuste visweek bewuster van wat we kopen.

 

IJmuiden

De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019

Op vrijdag 20 september zijn wij foodbloggers uitgenodigd om nog meer te leren over deze keurmerken.
We worden ontvangen bij Pluijm’s Eetbare Wereld Kookstudio in IJmuiden en lopen dan met z’n allen naar de visafslag die hier tegenover ligt. De altijd gepassioneerde visboer Nico Waasdorp leidt ons rond op deze grote visafslag. Hij vertelt ons alles over verantwoorde gekweekte en duurzaam wild gevangen vis. Mocht je toevallig eens in IJmuiden komen, ga dan bij zijn viswinkel Viskoop langs. Niet alleen heel veel keuze in verantwoorde vis hebben ze, maar als Nico in de winkel staat krijg je ook nog eens heel veel informatie mee.

De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019

Wij krijgen een demonstratie vis fileren en mogen dan zelf aan de slag. De schubben vliegen je om de oren. Dan is het tijd om aan de slag te gaan bij Pluijm’s. Hier wacht chef Derk de Jong al op ons. We krijgen een uitleg over de verschillende soorten oesters van een Zeeuwse oesterman en mogen ze dan zelf open steken. Het is ff een handigheidje, maar dan heb je ook wat.
Nico is al druk doende om een in Nederland gekweekte kingfish voor ons te fileren welke we rauw als sashimi eten, heerlijk.

De Bewuste Visweek 2019

Aan de slag

De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019 De Bewuste Visweek 2019

Hierna fileert hij kippertjes (warm gerookte haringen) die echt te lekker zijn. En Derk rookt zeebaarsfilets op de Green Egg voor ons en de zeebaarzen liggen op de barbecue. Dat wordt smullen. We genieten ook nog van scholrolletjes met een zalige beurre blanc, kokkeltjes, scheermessen, zeekraal en lamsoren. En dan volgen er nog coquilles rauw gemarineerd in een frambozenazijn en een coquille in een schuimige citroen beurre blanc. Al deze vissoorten zijn uiteraard met de ASC en MSC keurmerken. Wat genieten wij hiervan en wat een fijne middag. Zo geweldig om eindelijk eens een visafslag te mogen bezoeken en je nog bewuster te zijn van wat er allemaal komt kijken voordat het visje op ons bord ligt.

De Bewuste Visweek 2019

Als we weggaan krijgen we nog een hele ASC gecertificeerde zeebaars en een leuke goodiebag mee die zeker van pas zal komen.

De Bewuste Visweek 2019

De Bewuste Visweek 2019

 

Als iedereen nu iets bewuster wordt van de viskeurmerken, dan kunnen onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst ook nog genieten van al het lekkers uit de oceanen, rivieren en meren. Jouw keuze maakt echt verschil!

 

Lees ook mijn blog over Pijlinktvis die uit de Noordzee komt.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden