De Flevolandse restaurantweken

De Flevolandse restaurantweken

Op maandag 23 september zijn de Flevolandse restaurantweken van start gegaan. Deze duren tot 13 oktober. De restaurants die zich hiervoor aangemeld hebben, zijn de uitdaging aangegaan om een pioniersdis te serveren tijdens deze weken. De uitdaging is natuurlijk om producten uit onze mooie polder hiervoor te gebruiken. En om 80% groen en 20% vlees te serveren op een bord.

De Flevolandse restaurantweken

Masterclasses

 

In aanloop naar deze restaurantweken werden de chefs en hun brigade uitgenodigd om aan drie Masterclasses deel te nemen om inspiratie op te doen. Deze masterclasses werden
georganiseerd door Dutch Cuisine en Food Hub om de chefs te inspireren met de vele producten die Flevoland biedt.

 

Ik mocht aanwezig zijn bij Masterclass 1 – De smaak van Flevoland (lees hier mijn blog erover) en Masterclass 3 – Met de schoenen in de klei. Hier gingen wij met de chefs de boer op om met eigen ogen te zien waar al deze heerlijke producten vandaan komen.

 

Lokale producten

 

Er worden negen lokale producten gepromoot tijdens de restaurantweken. Dit zijn de sojaboontjes, paddenstoelen, noten, appels, lof, bietjes, aardappel, kip en lam. Allemaal producten die worden geproduceerd in de Flevopolder.

De Flevolandse restaurantweken De Flevolandse restaurantweken De Flevolandse restaurantweken

Maandag 23 september reed ik dus voor de 3e Masterclass naar De Beleving in Zeewolde. Dit behoort bij het bedrijf BioBrass, een groot biologisch bedrijf in Zeewolde. Zij telen o.a. bietjes, uien, bloemkool, broccoli, koolsoorten, bleekselderij, pastinaak en diverse slasoorten. Eigenaar Gerjan Snippe vertelt over deze producten en daarna is het laarzen aan en het land op. Hier leren wij alles over de aspecten van het telen, zaaien tot het oogsten. Tjonge wat komt er veel bij kijken voordat deze groenten op ons bordje ligt. En wat een gepassioneerde moderne boer is dit.

De Flevolandse restaurantweken

Hierna gaan we naar binnen om alles te leren over paddenstoelen. Wouter en Marijke van Mycophilia uit Lelystad kweken heel veel soorten paddenstoelen, van shiitake, oesterzwammen tot aan pruimzwammen en bundelzwammetjes toe. Hun focus ligt vooral op de aparte soorten die nog niet zo bekend zijn. Zij produceren de paddenstoelen op een klimaatvriendelijke en duurzame methode.
En dat allemaal in de Flevopolder!

 

Aan de slag

De Flevolandse restaurantweken De Flevolandse restaurantweken

Hierna gaan we de keuken in om gerechten te koken met de polderhelden die op de kaart staan van deze Flevolandse restaurants. En natuurlijk is het de bedoeling dat niet alleen in deze weken, maar dat in principe altijd deze Flevolandse producten op de kaart blijven staan. Zodat de gasten bewust zijn van de prachtige lokale producten uit de polder. Vervolgens wordt het heerlijk smikkelen aan de gezellige eetkamertafel!
Hier vind je het recept wat ik gemaakt heb met de Flevolandse producten.

De Flevolandse restaurantweken

 

De deelnemende restaurants van de Flevolandse restaurantweken zijn:

– Kip & Ei Dubbel-Op te Almere
– Brasserie Bakboord te Almere
– ROC restaurant Hommeles te Almere
– De Klink 2.0 te Biddinghuizen
– Le Mirage te Emmeloord
– Van der Valk te Emmeloord
– De Gordiaan te Lelystad
– Eva’s Keukentuin te Lelystad
– Restaurant Flantuas te Lelystad
– Tajine Art te Lelystad
– Silver Wine & Dine te Lelystad
– Het Vegetarisch Restaurant te Lelystad

 

goedkoopste zorgverzekering

ziektekosten vergelijken


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden