De ideale drinktemperatuur voor bier: een handig overzicht

De ideale drinktemperatuur voor bier: een handig overzicht

Altijd het perfecte biertje serveren? Dan is de juiste temperatuur belangrijk. Niet te koud, maar zeker ook niet te warm. De temperatuur is namelijk van invloed op de smaak en de geur. De ideale drinktemperatuur verschilt ook nog eens per type biertje. Volg je het nog? De ideale drinktemperatuur voor bier: een handig overzicht hierbij voor jullie.

 

Biertemperatuur

 

Een lauw pilsje? Daar maak je niemand blij mee. IJskoud het lekkerst? Ook dat klopt niet helemaal. De juiste drinktemperatuur van bier wordt nog wel eens onderschat. Maar laten we er vooral ook niet al te moeilijk over doen, het is geen hogere wiskunde. Wel is het zo dat de temperatuur een grote invloed heeft op de smaakbeleving van bier, vooral bij speciaal bieren. Een te koude drinktemperatuur zorgt voor smaakvervlakking en te warm voor een te intense ervaring. Zwaardere bieren mogen in het algemeen een hogere drinktemperatuur hebben. Drink je deze direct uit de barkoelkast, dan mis je de essentie van het bier. Dat is een beetje alsof je een goed biefstuk tot rubber bakt. Een te lage temperatuur heeft wel een verfrissend effect maar grote kans dat je het bier niet echt hebt geproefd. Bij een te koud biertemperatuur blijven de aroma’s gesloten en bovendien werkt dit ook niet mee aan de werking van je smaakpapillen.

Richtlijnen per bier

 

Over smaak valt niet te twisten. De één drinkt bier nou eenmaal wat kouder dan de ander. Ontdek vooral wat jij lekker vindt. Zet hetzelfde bier eens naast elkaar. Drink de één direct uit de koelkast en laat de ander eerst even opwarmen. Zeker weten dat je altijd goed zit? Onderstaand een handig overzicht met de adviestemperaturen per biersoort:

• Radlers en oud bruin: 2 – 4 graden
• Witbier: 3 – 5 graden
• Pilsener: 3 – 6 graden
• Blond: 4 – 7 graden
• Weizen: 6 – 8 graden
• Dubbel: 6- 10 graden
• Tripple: 7 – 11 graden
• India Pale Ale: 8 – 13 graden
• Porter/Stout: 8 – 13 graden

Als je het even niet meer weet kan je gebruik maken van een handig ezelsbruggetje: hoe complexer het bier, hoe hoger de drinktemperatuur. Een andere veelgebruikte vuistregel is: drink je bier op dezelfde temperatuur als het percentage alcohol.

 

Beerpairing

 

Wist je dat bier, net als wijn, goed gecombineerd kan worden met bepaalde gerechten? Beerpairing is een opkomende trend waar je steeds vaker over hoort. Basisregel is dat zowel het gerecht als de gekozen bier niet te overheersend zijn. Beide smaken moet je nog goed kunnen proeven. Is dat jou nog een stap te ver? Bier doet het altijd goed bij een bbq. Gelukkig heb ik een heleboel bbq recepten waaruit je kan kiezen.

De ideale drinktemperatuur voor bier: een handig overzicht


Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden