De lekkerste Vietnamese gerechten

De lekkerste Vietnamese gerechten

Vind jij het ook ze leuk om tijdens je vakantie de lokale gerechten te proeven? Ik vind het geweldig en kan me dan ook niet voorstellen dat Nederlanders hun eigen etenswaren meenemen op vakantie. Elk land heeft eigen cultuur en eten. En ik wil zo veel mogelijk proberen als ik op reis ben. Zo ben ik gek op de Aziatische keuken, het kan mij niet spicy genoeg zijn. Ik heb voor jullie een paar van de lekkerste Vietnamese gerechten op een rijtje gezet. Mocht jij binnenkort daar naartoe gaan, bestel deze gerechten daar dan zeker.

 

Vietnamese keuken

 

De Vietnamese keuken is een veelzijdige keuken en dat komt door de vele culinaire tradities die het land kent. Omdat het land zo lang gestrekt is, varieert het klimaat en daarom ook de lokale producten. In het noorden zijn de gerechten mild gekruid en lijken ze een beetje op de Chinese keuken. In het zuiden kent men een eenvoudige keuken, maar met een overdaad aan exotische ingrediënten. En vanwege het vele water is er een overvloed aan vis, schaal- en schelpdieren.

Het Vietnamese eten is licht, veel roerbakgerechten maar ook vind je geroosterd vlees, daar zijn ze gek op. De keuken kan pittig zijn maar niet te spicy. Veel groenten en verse kruiden worden gebruikt in de gerechten. En de bekende Vietnamese vissaus nuoc mam brengt alles op smaak. Hier vind je een paar van de lekkerste Vietnamese gerechten:

 

Vietnamese loempia

De lekkerste Vietnamese gerechten

 

Vietnamese loempia oftewel spring roll is niet de loempia die wij kennen van de Chinese keuken. De spring roll heet in Vietnam Gỏi cuốn. Het is een rolletje gevuld met diverse soorten verse rauwe groenten, vlees, krab, garnalen en verse kruiden. De rol wordt gemaakt van hele dunne witte rijstvellen, deze rijstvellen zijn doorzichtig waardoor je de ingrediënten mooi doorheen ziet. Er wordt een dipsaus bij geserveerd. Probeer deze Springrolls met garnalen en pindasaus alvast.

 

Banh Mi

De lekkerste Vietnamese gerechten

Banh Mi is het meest gegeten (stok)broodje in Vietnam. Het wordt daar de hele dag gegeten en als streetfood verkocht. Bestel je een banh mi thit dan krijg je een baquette met vlees, maar de vegetariërs kunnen hun hart hier ook ophalen. De baquette wordt dan belegd met heel veel groenten en gebakken tofu.
Het stokbrood wordt rijkelijk belegd met rauwkost zoals wortel, komkommer, ui, vlees en een saus met daarbij nog verse koriander. Veel smaak en goed vullend.
Ik heb een heerlijk recept voor een Banh Mi (Vietnamees broodje kippendijen) voor jullie, dan kunnen jullie dat zelf maken.

Noedel salade

De lekkerste Vietnamese gerechten

De Vietnamese noedelsalade Bun Bo Xao is gemaakt van geroosterd vlees met noedels en verse kruiden. Deze salade wordt op smaak gebracht met een dressing gemaakt van vissaus en limoen.
Deze heerlijke salade kan jij ook heel goed zelf thuis bereiden. Gebruik hiervoor rijstnoedels, een goed steak naar keuze en lekker veel verse groenten en kruiden. Hier vind je een recept voor een lekkere Steak en noedel salade.

 

Vietnamese zoete speklapjes met paksoi

De lekkerste Vietnamese gerechten

Thit Kho is een gerecht van langzaam supermals gegaard buikspek, welke daarna in een karamelsaus gebakken wordt. Vlees in karamel denk je misschien? Maar geloof me, dit is erg lekker. Het vlees krijgt een prachtige donkere glans en een bijzondere smaak. De beroemde Vietnamese vissaus en sambal heffen het hele zoete van het vlees op.
Het is dus zoet en hartig tegelijk, probeer het eens. Ik weet zeker dat je deze Vietnamese zoete speklapjes met paksoi erg lekker gaat vinden.

 

Pho

De lekkerste Vietnamese gerechten

Pho is een Vietnamese noedelsoep. Ook deze zal je vaak tegenkomen in de Vietnamese keuken. De soep als streetfood verkocht, je kunt het dus op elke hoek van de straat vinden.
Pho bestaat uit een krachtige bouillon van rundvlees of kip, dungesneden vlees, rijstnoedels, verschillende specerijen en pepers en limoen. Het is een heerlijke verwarmende soep.
De specerijen die de soep zijn smaak geven zijn steranijs, kaneel, gember, peper en koriander.
Je kunt naar eigen smaak heel veel verschillende toppings gebruiken op de soep zoals extra rode peper, taugé, lente-ui, noten en koriander.
Deze Vegetarische Pho (Pho Chay) is een kruidige en pittige soep uit Vietnam. Het is van oorsprong geen vegetarische soep, maar ik heb er een vegetarische variant van gemaakt.

 

Vietnamese Koffie Milkshake

De lekkerste Vietnamese gerechten

En omdat het zo warm is in Vietnam, kan deze koffie milkshake niet ontbreken. Als je Vietnamese koffie besteld, krijg je een sterke koffie die gemaakt is van dark roast koffie welke wordt afgetopt met gecondenseerde melk.
En dan hem je de Vietnamese Iced Coffee de Cà phê đá sữa lắc, gemaakt van bovengenoemde koffie met gecondenseerde melk welke gemixt wordt met kokosijs.
Hier vind je mijn recept ervoor.

 

Dus mocht jij op reis gaan door Vietnam, probeer deze gerechten eens. Vergeet niet je visum Vietnam te regelen voor vertrek! Het visum kost €39,95, en je kunt er 30 dagen mee in Vietnam blijven. Het visum aanvragen gebeurt geheel online, je hoeft dus bij aankomst niet meer in de rij te staan. Een visum Vietnam aanvragen duurt doorgaans niet langer dan vijf minuten. Je ontvang het visum binnen enkele dagen per-email. Print het uit en neem het mee.

Let in dit land er wel goed op dat je zoveel mogelijk bereid voedsel eet en niet rauwe groente of etenswaren. En drink vooral water uit flessen en niet uit de kraan.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden