De tafel dekken voor een etentje thuis

De tafel dekken voor een etentje thuis

Je vraagt vrienden of familie thuis te eten en je wilt lekker uitpakken. Een week van te voren ben je al bezig om te bedenken wat je gaat koken en ben je druk met de boodschappen. De hele dag in de keuken, maar dan moet de tafel nog gedekt worden. Hoe ga je de tafel dekken voor een etentje thuis? Natuurlijk wil je de tafel mooi dekken en misschien heb je wel een speciaal servies voor dit soort feestelijke etentjes.

 

Vork links en mes rechts, maar hoe zit het met de rest van het bestek als je een meerdere gangenmenu hebt samengesteld? En hoe zit het met de wijnglazen? Natuurlijk wil je alvast alles op tafel hebben staan voordat je gasten komen.
Ik ga jou helpen bij een perfect gedekte tafel.

 

Bord

 

Het (onder)bord zet je recht voor de stoel waar iemand gaat zitten. Zet het bord twee centimeter vanaf de rand van de tafel. Als je alle borden al op tafel wilt zetten, begin je met het grootste bord onderop en legt daar vervolgens van groot naar klein de rest van de borden die je gaat gebruiken op. Je hoeft natuurlijk niet alle borden al op tafel te zetten. Als je een onderbord gebruikt, zet deze dan wel vast op tafel.
Serveer je brood en boter bij het eten, zet dan een schoteltje met een mesje links van het bestek.

De tafel dekken voor een etentje thuis

Bestek

 

Met meerdere gangen, werk je het bestek van buiten naar binnen. Aan de buitenkant ligt het bestek wat je het eerste nodig hebt. Alle vorken links, de messen rechts en lepels ook rechts. De snijkant van de messen wijst naar het bord toe. De onderkanten van het bestek liggen op één lijn, twee centimeter van de tafelrand, net zoals het onderbord.
Behalve het bestek voor het dessert, dat ligt boven het bord lepeltje onder en vorkje erboven. Als het nagerecht geserveerd wordt, schuif je het lepeltje en vorkje respectievelijk naar rechts en links van het bord.

 

Glaswerk

 

Het glaswerk komt rechts boven van het bord de staan, in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan staat het waterglas, daarnaast het rode wijnglas en daaronder het witte wijnglas. Ook hier geldt: het glas dat aan de buitenkant staat, wordt het eerste gebruikt. Dus witte wijn bij de voorgerechten. Het rode wijnglas is groter dan het witte wijnglas.

De tafel dekken voor een etentje thuis

 

Servet

 

Als je de tafel mooi dekt, gebruik je natuurlijk een linnen of damasten tafellaken met dito servetten. Je kunt het servet op het bord leggen, of leg het links van het bord met de vorken erop. Als je het servet op het bord legt, kan je hem in een servetring rollen als je die hebt.

De tafel dekken voor een etentje thuis  De tafel dekken voor een etentje thuis

 

Naambordje

 

Bij hele formele diners of bij hele lange tafels met veel gasten, worden naambordjes gebruikt. Hoeft natuurlijk niet, maar het staat wel leuk. Maak ze zelf en pas ze aan in de stijl van de gedekte tafel.

 

Servies

 

Ben jij net zo gek op servies als ik? Dan heb je waarschijnlijk verschillende serviezen of borden in de kast staan. Pas het servies aan op het soort etentje wat je geeft. Mix en match je serviesgoed met het servies wat je van jouw oma gekregen hebt of met items die je bij de kringloopwinkel gevonden hebt. Ik zou bij een iets formeler etentje er niet een al te bonte bedoeling van maken.

De tafel dekken voor een etentje thuis

 

Etiquette voor na het eten

 

Er bestaat ook nog zoiets als etiquette voor als je klaar bent met eten. Dit is sowieso handig om te weten voor als je uit eten gaat. Hieraan kan de bediening namelijk zien of je uitgegeten bent of niet.
Hoe leg je het bestek neer als je even aan het pauzeren bent en hoe leg je het bestek neer als je klaar bent.

De tafel dekken voor een etentje thuis

Ik ben nog aan het eten

De tafel dekken voor een etentje thuis

Ik pauzeer even

De tafel dekken voor een etentje thuis

Ik ben klaar met eten

 

De tafel dekken voor een etentje thuis

 

Dek de tafel eventueel ’s morgens, dan heb je dat alvast klaar en kan je in de keuken aan de slag. Ik wens jullie een hele leuke avond toe.

 

Wil je de tafel helemaal oppimpen met een leuke aankleding: lees dan mijn blog Tafelaankleding.

 


5 reacties
chiniita

mei 19, 2019 @ 4:24 pm

Zeer duidelijke uitleg..Heb binnenkort een dineetje, en zal de tips zeker toepassen.
Bedankt.

Hanneke de Jonge

mei 20, 2019 @ 7:11 am

Leuk om te vernemen. Heel veel succes en plezier met jouw etentje thuis. Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden