Duitse wijnen

Duitse wijnen

Duitse wijn is, kwalitatief gezien, sterk in opmars. Bij veel mensen heerst nog steeds het idee van goedkope zoete wijnen maar dat is allang achterhaald. Duitse wijnen komen regelmatig voor in top lijsten van duurste wijnen ter wereld, zo kost een fles Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, afhankelijk van het oogstjaar, tussen de 5.000-10.000 euro. Per fles. Heb ik uw aandacht?

 

Ik heb zelf een paar jaar een eigen wijnimport gehad welke zich richtte op Duitse wijn. Waarom? Ik spreek de taal goed, je rijdt de grens over en na een paar uur bevind je jezelf tussen de wijnranken. Prachtig mooi is het daar.
Wat mij opviel is de jeugdige leeftijd van veel wijnmakers die echt op de deuren kloppen, nee, die bonzen op de deuren van de gevestigde orde.

 

Ik wil even kort terugkomen op de zoete wijnen, er zijn kwalitatief best mooie zoetere wijnen en wanneer je bijvoorbeeld bij mooi weer op het terras (naast een kabbelend beekje) een schaaltje zoete aardbeien aan het nuttigen bent. Ja, dan kan een (half) zoete wijn best lekker zijn. Maar tegenwoordig verkopen de meeste Duitse horeca toch voornamelijk droge wijnen.

 

Duitse wijnen

 

Wie aan Duitse wijnen denkt zal voornamelijk aan witte wijn denken, maar er zijn ook kwalitatief redelijk goede rode Duitse wijnen te vinden. De bekendste is toch wel de Spätburgunder (Pinot noir) maar ook de Schwarzriesling en de Dornfelder zijn redelijk bekend, althans in Duitsland.
Verder teelt men nu ook regelmatig Cabernet sauvignon en Merlot. Iets met klimaatverandering wellicht?

 

De bekendste witte druivenrassen in Duitsland zijn toch wel de Riesling en de Müller-Thurgau, soms ook Rivaner genoemd. Verder zijn daar nog de Weissburgunder (pinot blanc), Grauburger (pinot gris) en de Scheurebe maar ook Chardonnay en Sauvignon blanc worden steeds vaker aangelegd.

 

Er zijn nog 2 Duitse wijnen die ik het vermelden waard vindt en dat zijn:

 

Blanc de Noirs, ondanks de Franse benaming wordt deze wijn veelal in Duitsland geproduceerd. Het is een witte wijn gemaakt van…….rode druiven. Hoe dan? Snijd een rode druif open en je zult zien dat het vruchtvlees wit is. Door de schillen van de druiven niet mee te persen (of een heel klein beetje) behoud de wijn haar witte kleur ook al zit er soms een vleugje roze kleur doorheen.

 

Eiswein, dit is een prachtwijn die graag bij desserts wordt genuttigd vanwege het zoete karakter (niet te vergelijken met de goedkope zoete Duitse wijnen in het verleden). De druiven hebben een buitentemperatuur lager dan minus 6 graden nodig en de druiven worden, hoe romantisch, vaak met de opgetrommelde familie midden in de nacht geplukt. Overdag wordt het immers weer warmer en men wil het gekristalliseerde water scheiden van het zoete druivensap zodat alleen het moois overblijft. Door het hoge risico van een mindere oogst (druiven worden laat
geplukt, grotere kans dat deze worden opgegeten door vogels en insecten, komt er wel vorst?) is deze wijn redelijk exclusief. Zo worden er van de druiven waar men normaliter 10 liter wijn van maakt nu een flesje gevuld van 350 ml.

 

Duitse wijnen

 

Droog of zoet

 

Let op de volgende typeringen die vaak op het etiket staan vermeld, zo weet u ongeveer wat voor type wijn u in huis haalt:

 

Trocken, droge wijn.

 

Kabinett, lichte frisse wijn, droog.

 

Spätlese, de naam zegt het al, de druiven worden later geplukt en de smaak zal doen denken aan wat rijper fruit.

Auslese, dit zijn de extra gerijpte druiventrossen en hoewel de smaak droog kan zijn is het in bijna alle gevallen een zoete wijn.

 

Beerenauslese, de druiven worden handmatig geselecteerd en vormen een zoete wijn dat een dessertwijn mag worden genoemd. Zoet met toch een frisse ondertoon.

 

Trockenbeerenauslese, deze druiven worden echt een voor een geselecteerd. De druiven zien er bij de pluk uit als rozijnen door het edele rottingsproces. De beste van deze Duitse wijnen behoren tot de duurste dessertwijnen ter wereld en kunnen zich meten met bijvoorbeeld de Sauternes uit Frankrijk. Verwen jezelf eens met deze fantastische wijn.

 

Laat je eens voorlichten door jouw lokale wijnhandelaar of Google eens op specialisten in Duitse wijn. Verder zijn er tegenwoordig ook redelijke goede Duitse Rieslings in de supermarkt te koop, maar zoek dan liever niet in de onderste vakken.

 

Zum Wohl!

 

 

P.S.: Lees ook de blog Wat is de ideale temperatuur voor welke wijn

 

Deze blog is geschreven door Michael Gartner


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden