Een heerlijke Italiaanse Kerstwijn

Een heerlijke Italiaanse Kerstwijn

Wil jij jezelf verwennen met de feestdagen, dan heb ik een heerlijke Italiaanse Kerstwijn voor je. Namelijk de Brunello di Montalcino. Naast Barolo is de Brunello di Montalcino een Italiaanse wijntopper. Een intens robijnrode droge wijn met de karakteristieke geuren van rood fruit, specerijen en vanille. Een complexe, extreem fruitige, warme en volle rode wijn met zijdezachte tannines en een lange afdronk.

Montalcino Brunello di Montalcino 2013 DOCG – La Lecciaia

 

De Montalcino Brunello di Montalcino 2013 DOCG – La Lecciaia die ik van Villa Fattoria mocht proeven komt van de wijngaarden van Lecciaia, gelegen even ten oosten van het stadje Montalcino, ten zuiden van Siena in Toscane. De wijngaard ligt op een hoogte van 350 meter, welke is aangeplant met een plantdichtheid van 5.000 planten per hectare op een leemachtige klei met zand en stenen. Er wordt uitsluitend handmatig gewerkt in deze wijngaard. De oogst geschiedt eind september, begin oktober. Daarna worden de beste druiven zorgvuldig geselecteerd en zacht geperst voordat zij het vergistingsproces ondergaan in grote stalen vaten. Deze gisting duurt 15 tot 20 dagen. Daarna geschiedt de verdere rijping van de wijn op eikenhouten vaten, voor een periode van 36 maanden. Dan pas wordt de wijn gebotteld en blijven de flessen nog minimaal 4 maanden in de kelders van het domein.

Een Brunello mag pas 4,5 jaar na de oogst op de markt komen. De wijnen zijn heel erg lang houdbaar en kunnen zelfs na 20 tot 25 jaar nog gedronken worden. De wijn is op z’n best 8 tot 10 jaar na de oogst. Het is echt een wijn die met de jaren beter wordt!

Een heerlijke Italiaanse Kerstwijn

Sangiovese Grosso druif

 

De Brunello wijnen worden gemaakt van de Sangiovese Grosso druiven. Deze druif levert wijnen met veel body met een rijke volle smaak en relatief veel alcohol. Een krachtpatser dus.
De kwaliteit van de Brunello wijnen wordt gegarandeerd door het DOCG keurmerk. Dit is de hoogste kwaliteitsnorm voor wijnen in Italië. Het Consortium controleert of de wijnen van de Sangiovese Grosse druiven uit de wijngaarden gelegen in Montalcino geproduceerd en gebotteld worden en of de wijn gemaakt wordt volgens de Brunello di Montalcino DOCG Regels.
Om de kwaliteit van de wijnen te bewaken hebben de wijnboeren uit Montalcino een Consorzio del Vino Brunello di Montalcino opgericht.

 

Brunello kopen

 

Omdat Montalcino zo’n klein wijngebied is en de vraag groot is, is een fles Brunello di Montalcino zeker niet goedkoop. Je zult geen fles onder de €25 euro vinden. Mede door de speciale productie en lange houtrijping blijft het een kostbare wijn.

 

Omdat de wijn zo populair is, zijn er veel nep Brunello’s op de markt. Deze worden niet volgens de regels gemaakt en smaken totaal anders dan de real stuff.
Zoek je een goedkoper en goed alternatief, probeer dan de Rosso di Montalcino. Deze wijn is gemaakt van dezelfde druif, met het verschil dat de druiven van de jonge wijnstokken komen en een veel kortere rijping hebben gehad.

 

Wijn spijs combinatie

 

Brunello di Montalcino wijnen gaan perfect samen bij wild, een rode steak, gebraden vlees, lamsvlees, of harde oude kaas zoals een Pecorino of Parmezaan.
Wij dronken de wijn bij deze heerlijke Diamanthaas.

Een heerlijke Italiaanse Kerstwijn

 

Een heerlijke Italiaanse Kerstwijn

 

Ben jij liefhebber van deze wijn, dan heb ik goed nieuws voor je. Bij Villa Fattoria hebben ze meer dan 40 verschillende soorten Brunello wijnen
op voorraad.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden