Energiezuiniger de keuken gebruiken? Tips!

Energiezuiniger de keuken gebruiken? Tips!

Ben je een echte keukenprins(es) en sta je regelmatig uurtjes in de keuken om de meest heerlijke gerechten op tafel te toveren? Hmmm, heerlijk! Maar voor wat, hoort wat, want het intensief gebruiken van de keuken kan de energierekening flink belasten. Ben je benieuwd hoe jij aan de hand van simpele tips energiezuiniger de keuken gebruiken kunt? Tips vind je in dit artikel!

 

Apparaten met gunstig energielabel

 

De grootste verbruikers in de keuken zijn toch wel de vaatwasser en koelkast. Heb je nog een oude vaatwasser of koelkast staan? Overweeg om ze te vervangen. Om je een voorbeeld te schetsen: een E-label koelkast gebruikt gemiddeld zo’n 230 kWh aan stroom, terwijl een B-label koelkast zo’n 120 kWh verbruikt. Scheelt bijna de helft! Voor het vinden van de beste koelkast met zuinig energielabel maak je bijvoorbeeld gebruik van een vergelijkingssite als DeBeste.com, die voor jou een overzicht maakt van aanbevolen modellen van het moment.

 

En als je dan toch een nieuwe koelkast gaat kopen: koop bij voorkeur nooit een model dat groter is dan nodig, want een grotere koelkast verbruikt meer energie dan een kleine. Wist je bovendien dat een volle koelkast minder verbruikt? Mocht jouw koelkast niet vol staan, dan is het slim om hem te vullen met volle flessen water om ruimte op te vullen.

 

Energie besparen tijdens koken

 

Het deksel op de pan leggen tijdens koken is een goed idee, omdat er dan minder warme lucht ontsnapt. Zo hoeft je kookplaat minder hard te werken. Zorg dat je de omvang van de pan aanpast op de grootte van de kookplaat en gebruik geen grotere pan dan nodig. Iets maken in de oven? Je kunt hem gerust een paar minuten eerder uitzetten, want hij blijft toch wel warm.

 

Nu je toch op ‘energie’ aan het besparen bent, vind je deze tip wellicht ook leuk: ga een airfryer kopen. Waarom? Omdat je hiermee flink wat gezonder je eten kunt bereiden, waardoor je minder calorieën (energie) binnen krijgt. Zo bevat 100 gram friet in de frituur zo’n 320 kcal, terwijl dat in de airfryer slechts 130 kcal is.

 

Onnodig (sluip)verbruik voorkomen

 

Wist je dat apparaten die in het stopcontact zitten stroom verbruiken, ook al gebruik je ze niet? Dit wordt sluipverbruik genoemd. Heb je dus net de blender, staafmixer of het tostiapparaat gebruikt, dan kun je deze beter zo snel mogelijk uit het stopcontact halen. En betrap jij jezelf er ook regelmatig op dat je de koelkast open laat staan terwijl je drinken inschenkt of je boodschappen uitlaadt? Niet ideaal, dus verzamel liever eerst al die koelkastproducten voordat je de koelkast vijf minuten onnodig lang open laat staan. Lees hier meteen tips om te besparen op je boodschappen.

 

Energiezuiniger de keuken gebruiken? Tips!

 

Een andere tip die je heel gemakkelijk kunt doorvoeren is het programmeren van de vaatwasser in de juiste stand op het juiste moment. Sowieso zet je hem alleen aan als hij vol is en ga je voor een slimme inrichting, maar daarnaast is het aanbevolen om te draaien op eco-stand. Dit programma duurt wat langer maar gaat slimmer om met het opwarmen van water. Doe dit tijdens de ‘daluren’ van je energieaanbieder: vaak na 23.00 uur ’s avonds en je profiteert dan van lagere tarieven. Je hoeft niet te wachten totdat je naar bed kunt, want je zet simpelweg in op de functie ‘startuitstel’, waarmee je het apparaat programmeert om aan te gaan op een lager tijdstip.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden