HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Na ontvoerd te zijn op mijn verjaardag zelf, word ik nu overvallen met een tweede verrassing. Mijn man heeft in de culinaire wereld ook de nodige connecties en Tjitze van der Dam (sous chef van QO Hotel) is daar één van. Hij is de initiator van de 24H Chefs kookmarathon. Deze vindt plaats in rooftop Restaurant Juniper en Kin op de 21e verdieping van het prachtige QO Hotel in Amsterdam. Dit wordt HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag.

 

Ik hoef wederom niet te koken want we gaan zondagmorgen om 06.00 uur (ja je leest het goed) aanzitten aan een 9(!) gangen diner van sterrenchefs Jan Sobecki van Tribeca**, Jeroen en Merleen Brouwer van De Loohoeve* en Dennis Huwae van Daalder.

 

We rijden zaterdagavond om 19.00 uur vanuit Zeewolde binnen een uur naar Amsterdam. Zodra je Hotel QO binnenstapt besef je dat je in een bijzonder hotel bent. Rustgevende kleurstellingen, duurzame materialen en zeer attent en jong personeel. Dit hotel is het meest duurzame hotel van Europa, luxe gecombineerd met duurzaamheid. Op het dak staat een kas waar een groot deel van de groente, fruit en kruiden voor het restaurant gekweekt worden.

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

QO Hotel

 

We checken in en lopen onze kamer binnen. Wat een weelde! Het heerlijke bed gaan we eerst testen want we hebben nog wat slaap nodig. Hubbie gaat er om middernacht even uit om Tjitze gedag te zeggen, ik blijf lekker liggen. Om vijf uur gaat mijn wekker en we worden door een QO team member ook nog persoonlijk bij de deur gewekt, waar maak je zulke persoonlijk service nog mee?
Even douchen onder een waterval van de speciale eco douchekop. Het is een gevoel van pure luxe, dit wil ik thuis ook :)! We kleden ons aan en hubbie krijgt een app van Xander Bueno de Mesquita – de geestelijke vader van QO – dat hij al op de 21e verdieping is. Met de deurcard bedienen we de lift en daar gaan we naar Juniper & Kin on top of the QO! Wat een gave vibe met dj music, sterrenkoks en gasten die allen € 250,- pp hebben gedoneerd aan Het Rode Kruis voor dit culinaire avontuur.

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Ik ontmoet Xander en Tjitze, die net als hubbie Fries van geboorte is. We worden naar onze tafel geleid en wat zien die er prachtig uit met wel zeer kleurrijke tropische bloemen in bijzondere vazen van meer dan een meter hoog. Het uitzicht in de donkere ochtend wordt een spectaculaire panoramische zonsopgang van 21 hoog…WOW!
Het is een waar genoegen om naast Xander Bueno de Mesquita te zitten. Hij is een echte visionair op het gebied van community building gebaseerd op lokaal voedsel met daarbij het betrekken van overheid, onderwijs en alle facetten van de regionale en duurzame economie. Het QO Hotel is zijn ‘brainchild’ waar hij negen jaar geleden mee is begonnen.

 

9 gangen

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Deze jongedame is wel wat gewend, maar dit 9 gangen sterrenchefs menu op de 21e verdieping in Juniper & Kin van dit adembenemende hotel, mag ik wel bestempelen als absolute hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. 24 sterrenchefs gaan in 24 uur elk drie gangen bereiden en serveren.

 

Voorgerechten

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardagHET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardagHET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Wij beginnen met drie gerechten van Jan Sobecki. Een Steak tartare in een krokant brique rolletje met een mierikswortelcrême, een heerlijke jus en geraspte geitenkaas erop. Wow dat begint al goed. Dan volgt Canadese Kreeft met escabeche mandarijn en ponzu met venkel. Wat lekker zeg. En daar komt het volgende gerecht al, Zeebaars met gekaramelliseerde ui met een krokantje van aardpeer en super veel heerlijke truffel erop. Top gerechtjes Jan!
Erbij wordt een Rheingau Riesling ‘Hölle’ Kabinett 2016 Künstler geschonken.

 

Volgende gangen

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardagHET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardagHET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Nu zijn Jeroen en Marleen Brouwer aan de beurt. Overal in het restaurant hangen schermen waarop je kunt zien hoe de chefs in de keuken aan het werk zijn. Gebakken Tarbot met kaviaar, dashi boter en hele dun geschaafde bloemkool is het eerste gerecht van deze kanjers. Wat een topgerecht! Dan volgt gelakte Zwezerik, met artisjok, yuzu, specerijen en eigen jus. Heerlijk knapperig aan de buitenkant en hoog op smaak. Dit is Auke’s favoriet. Anjou duif met geweckte besjes, diverse bereidingen van rode biet en een krachtige jus is het derde gerecht. Wat een smaken!
Ondanks mijn kleine maagje eet ik toch nog aardig door, het is ook zo goddelijk allemaal.
Bij alle drie de gerechten wordt een fruitige gekoelde rode Etna Rosso ‘Ciaurìa’ 2017 Caciorgna Pietro geschonken.

 

Desserts

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardagHET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardagHET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Maar ja er volgen nog drie desserts van Dennis Huwae. Popcorn ijs in de vorm van een maïskolf met lemon en cocos. Wat een prachtig gerechtje. “Ice coffee” Sakura met caramel en pure chocolade. Oh ik plof bijna, maar wat is het lekker. En het laatste dessert heet Stroopwafel en wordt in een origineel stroopwafel blikje geserveerd. Het zijn flinterdunne wafeltjes met hemels ijs ertussen. Eén hapje dan om het te proeven. Tongstrelend lekker!
En hierbij een heerlijke Manzoni Moscata Casa Roma, een mooie roze niet te zoete bubbel.

HET culinaire hoogtepunt van mijn verjaardag

Ik wil bij deze Tjitze van der Dam en Xander Bueno de Mesquita bedanken voor hun sublieme gastvrijheid en feliciteren met de geweldige opbrengst voor Het Rode Kruis.
Tot volgend jaar?


2 reacties
Tjitze Van Der Dam

februari 18, 2019 @ 3:40 pm

Heel graag gedaan! Wat ontzettend tof dat jullie er waren!!

Hanneke de Jonge

februari 19, 2019 @ 10:24 am

Het was top georganiseerd Tjitze. Dankjewel!

Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden