Het Grote Flevoland Diner

Het Grote Flevoland Diner bij de Stadsboerderij

Op 31 augustus vond Het Grote Flevoland Diner bij de Stadsboerderij in Almere en wij mochten daar naartoe.

Het Grote Flevoland Diner

Het was de afsluiting van de Flevo Campus Summer School, waaraan 20 scholieren hebben deelgenomen. Zij zijn op zoek gegaan naar de smaak van Flevoland. Dit deden ze door in deze week heel veel boeren bedrijven te bezoeken in Flevoland, om hun producten te zien, ervaren en proeven. Al deze producten zijn gebruikt voor het diner voor 250 gasten. Wij mochten genieten van dit eerbetoon aan de voedselsector van Flevoland.

Het Grote Flevoland Diner

Onder het motto ‘nooit meer honger’ is deze provincie na de 2e Wereld Oorlog opgezet voor de voedselproductie voor Nederland. De derde generatie van de pioniers verbouwen en telen nu producten van hoge kwaliteit. Niet alleen voor Nederland, maar deze producten gaan de hele wereld over.

Het Grote Flevoland Diner

Weinig mensen beseffen wat de invloed is van het werk van deze boeren, chefs, voedselverwerkers op onze boodschappen. Daarom werd dit diner van Boer tot Burger georganiseerd.

 

Van boer tot burger

 

De enthousiaste jonge deelnemers van deze Summer School hebben in de week voorafgaan aan het diner excursies door de Flevopolder gehad met proeverijen ter plekke en kookworkshops. Aan de hand hiervan hebben zij het menu samengesteld voor Het Grote Flevoland Diner. Zij hebben gerechten bereid die de smaak en tradities van de Flevopolder weergeven met een hedendaagse touch van de huidige multiculturele samenleving in de polder.

Het Grote Flevoland Diner

De genodigden waren boeren, burgers en buitenlui. Oftewel de lokale boeren wiens producten gebruikt zijn, iedereen die hierbij betrokken waren en iets met lokaal voedsel te maken hebben, voedselverwerkers en voedselbereiders, Smaakprofessor Peter Klosse, de wethouder van Almere Aldrik Dijkstra, de voorzitter van Aeres en bestuurder van Flevo Campus Bastiaan Pellikaan, projectleider van Flevo Campus Simone Eijsink. Janno Lanjouw, journalist die zeer begaan is met de voedselindustrie, was de spreekstalmeester van de avond.

 

Het menu

Het Grote Flevoland Diner

Wat aten we? Op de tafels stonden al lekkere versnaperingen in de vorm van ingelegde groenten (van de stadsboerderij zelf), Arabisch platbrood en kaas van Boerderij Benesse uit Zeewolde. Vooraf kregen we een pompoensoepje van Warmonderhof uit Dronten met wolhandkrab uit Urk. De wolhandkrab wordt hier gevangen maar niet gegeten. In China zijn ze er gek op en daar gaat het dus naartoe.

Het Grote Flevoland Diner Het Grote Flevoland Diner Het Grote Flevoland Diner Het Grote Flevoland Diner

Het hoofdgerecht werd in grote schalen op tafel geserveerd. Dit gaf gelijk wat reuring aan tafel omdat er natuurlijk gedeeld moest worden. Hoe toepasselijk was dit. De speciale kip kwam van Johan Leenders uit Swifterbant. Het vlees van deze kip was zalmroze omdat de kippetjes wortels te eten krijgen. De kip was heerlijk bereid met Marokkaanse specerijen. De chefkok aan onze tafel – Gerhard Flantua van Flantuas Lelystad – sneed de kip vakkundig aan. Erbij werd een aardappelsalade (aardappelen van Schaap Holland) met spinazie en weegbreemayonaise geserveerd. De weegbree hebben de studenten zelf geplukt bij Landgoed Roggebotstaete te Dronten. De rode kool was aangemaakt met granaatappelmelasse en dukkah. Een schaal met wortel, maïs, rode biet in klei gebakken en hele geroosterde uien van o.a. Wouter Klaasse Bos uit completeerden de hoofdmaaltijd.

Het Grote Flevoland Diner

De specerijen van Souq verraadden al de speciale touch van de huidige bewoners van de polder. TV-kok Nadia Zerouali was hiervoor verantwoordelijk. Zij fungeerde als toezichthouder in de keuken om de jongelui te helpen met het bereiden van al dit heerlijks. Nadia zat tevens in de think tank van dit project.

 

Emmer

Het Grote Flevoland Diner

Wij kregen een heel bijzonder nagerecht, namelijk een ‘pap’ gemaakt van emmer, melk, twee verschillende fruitcompotes met daarin bloemenwater. De emmer kwam van de Roggebotstaete, de melk van Zonnehoeve Zeewolde en het fruit van de Stadsboerderij zelf. Het was een heerlijk toetje. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van emmer gehoord. Het is een heel oud graansoort wat weer populair geworden is door het Waldkornbrood.

 

Het Grote Flevoland Diner

 

Wat een bijzondere avond hebben wij gehad en wat een enthousiaste jongelui die voor ons gekookt hebben en ons bedienden. Ik ben benieuwd waar deze inspirerende avond toe zal gaan leiden.
Volgend jaar omstreeks deze tijd zal wederom Het Grote Flevoland Diner georganiseerd worden.


1 reactie
Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden