Het Lokaal Amersfoort

Het Lokaal Amersfoort

We hebben een hele toffe winkel gevonden, nou ja we …. eigenlijk manlief. Op zijn zoektocht naar lokale en biologische producten kwam hij streeksupermarkt Het Lokaal in Amersfoort tegen. Deze winkel is gevestigd in De Nieuwe Stad in Amersfoort. De Nieuwe Stad ligt tegen de oude binnenstad aan en heeft oude en historische panden welke worden omgetoverd tot hippe bedrijven voor en door bewoners en ondernemers van Amersfoort. Zo ook Het Lokaal Amersfoort. Twee loodsen huisvesten sinds begin 2016 een winkel waar lokale, verse en ambachtelijke producten worden verkocht en een restaurant waar je een kopje koffie of thee kunt drinken, kunt ontbijten, lunchen en sinds kort ook dineren.

Het Lokaal Amersfoort

Rinke van ’t Holt met zijn compagnons Cor Holtrackers en Roeland Dooijeweerd hebben het initiatief genomen te bouwen aan een nieuw concept om lokale producten direct te verkopen aan de consument. De meeste producten in de winkel worden lokaal (in een straal van 50 kilometer) geproduceerd. Verse, pure en verantwoorde (vaak biologische) streekproducten van dichtbij en waarvan men de producent persoonlijk kent. Daarnaast worden er nog andere producten verkocht die niet uit de omgeving komen, waarbij altijd gelet wordt op de duurzaamheid en herkomst.

 

Echt eten is de verbindende factor

Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort

In de streeksupermarkt vind je van alles. Dagelijkse (verse) boodschappen uit het seizoen zoals groenten, fruit, kruiden, aardappelen, vlees en vleeswaren, vis, kaas, zuivel en eieren. Zo zien wij de – ons welbekende – buffelkazen van de Buffalo Farm Twente liggen.
Vers gebakken (puur) desembrood en banket, heel veel biersoorten en lokaal gebrande koffie.
Fris- en sterke dranken, wijnen, pasta’s, granen, bonensoorten, olijfolie, specerijen, jams, marmelades, heel veel soorten caramel, mosterd, honing, soepen van o.a. De Kleinste Soepfabriek en Kromkommer, teveel om op te noemen.

Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort

 

In Het Lokaal wordt dagelijks met heel veel liefde vers brood gebakken door Elsenburg & Sebastiani Broodmakers. Heerlijk desembrood gemaakt van de beste en natuurlijke ingrediënten en dat proef je!  Carel en Paolo geven ook desembrood en pizza workshops in Het Lokaal.

Het Lokaal Amersfoort

Naast de vele soorten lokaal bier die Het Lokaal verkoopt, is er in Het Lokaal zelf ook heuse bierbrouwerij aanwezig. Eric’s Beer Craft brouwt hier bieren met bijzonder smaken. En wat denk je …. ook hier kan je middels workshops zelf bier brouwen leren.

Het Lokaal Amersfoort

En dagelijks ruikt het ook bijzonder in Het Lokaal omdat er koffie gebrand wordt door
Boot Koffie. Hier worden speciale soorten biologische Arabico koffiebonen gebrand die ter plekke te koop zijn. In de branderij kan je op diverse dagen zien hoe de koffie deskundig wordt gebrand. Diverse workshops worden hier georganiseerd door Boot Koffie.

Het Lokaal Amersfoort

 

Restaurant Het Lokaal Amersfoort

Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort

Na onze boodschappen gedaan te hebben, lopen we in de hal die als restaurant en ontmoetingsplaats fungeert. Hier worden de lokale producten verwerkt en geserveerd en
sinds kort kan er ook gedineerd worden. Op vrijdagavond worden er sowieso lekkere pizza’s gemaakt door de bakker Paolo. Op donderdagavond t/m zondagavond wordt er ’s avonds gekookt door chef Tobias. Het is een eenvoudige menukaart welke dagelijks varieert en gebaseerd wordt op de verse biologische streekproducten van Het Lokaal. Wij zijn er op de tweede avond dat ze restaurant draaien. Het is ontzettend druk en je merkt dat het personeel nog even moet wennen. Maar omdat het zo gemoedelijk is daar, vinden we het niet erg. Vooral veel gezinnen met kinderen eten er en hier heeft Het Lokaal goed op ingespeeld door een speciaal kinder zitkuil in het restaurant.

Het Lokaal Amersfoort

De menukeuze bestaat uit drie voor-, drie hoofd- en drie nagerechten. Vanwege onze vegetarische maand, bestellen we een vegetarische Romige zuurkoolsoep met grove mosterd crème fraiche en uitgebakken bietreepjes. De soep is lekker friszuur en de mosterdcrème smaakt er heel goed bij. Als we de bietreepjes erin doen, kleurt de soep mooi roze.

Het Lokaal Amersfoort Het Lokaal Amersfoort

Onze hoofdgerechten zijn respectievelijk een Pizza funghi gebakken door de bakker en een vegetarische Groentecurry. De pizza is lekker, heeft een krokante dunne korst maar is wat flauw. Een draai aan de zout- en pepermolen doet wonderen. De groentecurry is heel erg smakelijk met een lekkere kokossmaak. Erbij wordt een lekker knapperig platbrood en een labneh geserveerd. De komkommer uit het zuur erbij, vind ik er niet bij passen.
We drinken een goede lokale witte wijn van de Wijngaard De Breede Beek uit Nijkerk.

 

Nou we kunnen er weer tegenaan, (h)eerlijke boodschappen in de tas en (h)eerlijk gegeten.

 

Het Lokaal 
Oliemolenhof 90
3812 PB Amersfoort
033 7820503


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden