Hoe kan je eten minder pittig maken

Hoe kan je eten minder pittig maken

Ben jij ook zo gek op spicy gerechten? Nou ik wel hoor, maar heel soms gaat het mis. Dan heb ik teveel scherpe pepers gebruikt of waren ze pittiger dan ik dacht. Of ik was te enthousiast met de sambal of die heerlijke Sriracha saus. Maar als het nou toch echt te spicy geworden is, wat doe je dan? Hoe kan je eten minder pittig maken?

 

De zaadlijsten en zaadjes verwijderen geeft al veel minder pit aan de peper, die haal ik er meestal wel uit voor de zekerheid. Maar ja er zitten soms van die pittige exemplaren tussen. Het beste kan je dit even testen door een klein stukje van het puntje eraf te bijten. Dan heb je al een goede indicatie hoe pittig dit pepertje is.

Hoe kan je eten minder pittig maken?

 

Hoe kan je eten minder pittig maken?

 

Maar als het dan toch misgegaan is en je iets te scheutig was met de peper, rode peper, chilipeper, sambal of andere hete smaakmakers, hoe kan jij jouw eten dan nog redden?

 

Afhankelijk van het gerecht, kan je het redden door iets meer van de andere ingrediënten die in het gerecht zitten, toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld een curry gemaakt met groenten, voeg dan meer van deze groente toe. Of doe er tomaten (bijvoorbeeld in een pastasaus) bij, die neutraliseren ook geweldig.

Hoe kan je eten minder pittig maken?

Geen paniek, je kunt een te pittig gerecht ook minder scherp maken door deze ingrediënten toe te voegen:

 

Suiker of Honing
Met zoetstoffen kan je een gerecht weer in evenwicht krijgen. Een schepje suiker of wat honing doet wonderen en vermindert de pittigheid. Voeg niet teveel zoetstoffen toe, hiermee kan je het gerecht ook verpesten. Dus beetje bij beetje tot de smaak naar jouw wens is.

 

Citroen
Een zuurtje in de vorm van citroen of een azijn kan pittig eten zachter maken. Ook hier geldt weer, niet teveel toevoegen. Je kunt als tegenhanger van de zoetstoffen (zie hierboven) nog wat zuur toevoegen om balans in het gerecht te krijgen. Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren.

 

Melkproducten
Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af. Natuurlijk moet het wel in deze schotel passen. Een soepje met room is heerlijk, of een pittige curry met (extra) kokosmelk is ook een goede combi. Dus zuivelproducten kunnen het pittige effect verminderen.

Hoe kan je eten minder pittig maken?

 

Bouillon
Heb je een te pittige soep gemaakt? Doe er dan een niet al te sterke bouillon bij. Ook hier kan je weer extra ingrediënten toevoegen die je in de soep gebruikt hebt, om het scherpe te verzachten.

 

Pindakaas
In stoofschotel of curry’s en soepen kan je het pittige afzwakken met een lepel pindakaas. Uiteraard moet het wel bij de smaken van dit gerecht passen en moet er niemand die het gaat eten een notenallergie hebben. Pindakaas geeft het gerecht sowieso een lekkere smaak en smeuïgheid aan het gerecht.

 

Zetmeel
Koolhydraatrijke groenten zoals aardappelen, knolgewassen (bijvoorbeeld wortelen) en peulvruchten kunnen ook goed neutraliseren.
Zetmeel in granen, zoals rijst, pasta, tarwe, maïs helpen ook.
Gebruik dit alleen als in het gerecht het past.

 

Het toverwoord is verandering van de verhoudingen. Voeg meer van de niet pittige ingrediënten toe om het iets minder spicy te maken.

 

Help mijn mond staat in brand!

 

We zijn gek op spicy food, maar soms is het ons echt te pittig. Dan proef je de smaak van het gerecht helemaal niet meer, je mond staat in brand.
Wat kan je het beste drinken als je te pittig gegeten hebt?
Drink bij spicy gerechten geen water. Dit versterkt de pittigheid in je mond alleen maar.
Het beste kan je zuivel drinken om het brandje in je mond te blussen. Zuivelproducten bevatten caseïne, dit eiwit zorgt ervoor dat de pittigheid geneutraliseerd wordt.
Waarom denk je dat er in een land zoals India, waar heel pittig gegeten wordt, vaak een Lassi gedronken wordt bij het eten? Juist, om de pittigheid van het gerecht weg te nemen.
Brood of een neutrale kroepoek kan het brandje in jouw mond ook blussen.
Weet je dat je pittig gaat eten, neem dan van te voren een schaaltje yoghurt. Dit beschermt je mond en keel tegen al te spicy eten.

Hoe kan je eten minder pittig maken?

Hoe kan je eten minder pittig maken?

Ik hoop dat je wat kunt met deze informatie.
Mocht jij nog een goede tip hebben, dan hoor ik het graag van je.


8 reacties
Sonja Dekker

december 9, 2019 @ 6:51 pm

Ik probeerde voor het eerst een recept in een slow food pan. Grote hoeveelheid, ongeveer vier liter. Ik voegde 6 gram chilipeper toe zoals in het boekje stond dat bij de pan zat. Veels te pittig ! Ik heb de stoofpot (met rundvlees, champignons en tomaat) gered dankzij de tips op internet (creme fraiche, citroensap, suiker, melk, pindakaas) en op mijn bord hielp gewoon de witte rijst, mango chutney en atjartjampoer. Vooral flink wat van dat laatste zorgde ervoor dat ik uiteindelijk zelfs nog redelijk lekker heb gegeten.

Hanneke de Jonge

december 10, 2019 @ 10:00 am

Hallo Sonja, fijn om te vernemen dat mijn tips hebben geholpen om jouw gerecht minder pittig te maken. Groetjes, Hanneke

Yvette vd N

juni 30, 2020 @ 11:02 am

Iemand met een notenallergie hoeft niet persé allergisch te zijn voor pinda. Pinda is immers geen noot, maar een peulvrucht. En iemand met pinda-allergie hoeft niet persé ook allergisch voor noten te zijn. Ik heb deze info van de arts van mijn dochter met pinda-allergie.

Hanneke de Jonge

juli 3, 2020 @ 2:16 pm

Klopt helemaal Yvette.

bart van leeuwen

januari 28, 2023 @ 2:39 pm

Mooie tips, en heel praktische aanvulling op wat ik al wist.

Hanneke de Jonge

januari 29, 2023 @ 9:01 am

Dankjewel Bart, fijn om te horen.
Groetjes, Hanneke

Marat Azaryan

augustus 16, 2023 @ 9:55 pm

Bedankt!
Heel goed gelukt,.. het eten was te pittig (curry saus) en met wat balsamico, en honing.. plus wat tahin (ipv pondakaas) weer af kunnen koelen 🙂
Groet en succes,
Marat uit Rotterdam

Hanneke de Jonge

augustus 17, 2023 @ 7:02 am

Hallo Marat, goed om te horen dat je wat aan deze tips hebt gehad. Dankjewel voor het delen.
Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden