Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Je kent het wel….het is zomer, de fruitschaal ligt vol met lekker vers fruit en daarom heen vliegen die vervelende fruitvliegjes. Maar hoe kom je van die nare fruitvliegjes af?

 

Fruitvliegjes zijn gek op (overrijp) fruit en op jouw afvalbak of kliko. En ineens zijn ze er, waar komen ze in hemelsnaam vandaan? Die vervelende hele kleine vliegjes die vooral op warme dagen om je fruitschaal vliegen.

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Fruitvliegjes komen meestal met jouw boodschappen van de supermarkt of groenteboer mee naar binnen en reproduceren zich in een rap tempo. Ze zijn gek op rijp of overrijp fruit waarbij een gistingsproces op gang gekomen is. Spoel daarom voor het eten, het fruit goed af.

 

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af?

 

Bestrijd de plaag bijtijds, als je de vliegjes te lang in je huis zitten kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vooral als ze ergens op gezeten hebben, wat jij nog wilt eten.

 

Hierbij een paar tips om van de fruitvliegjes af te komen:

 

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je het fruit niet te lang in de fruitschaal laat liggen waardoor het overrijp gaat worden of zelfs gaat rotten. Zet het fruit wat daar tegen kan in de koelkast (bananen kunnen niet in de koelkast).

Was het fruit voordat je het in de fruitschaal legt. Hierdoor was je de eventuele eitjes eraf.

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Houd de fruitschaal, het aanrecht en de prullenbakken brandschoon. Door de keukenmuren en aanrecht schoon te maken met dettol, bestrijd je bacteriën en ontsmet je de keuken. Het ruikt lekker fris en de vliegjes blijven weg.

Stofzuig regelmatig, op deze manier verwijder je de eitjes en larven van de fruitvliegjes. Ventileer voldoende, zorg voor frisse lucht in huis.

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Verpak fruitafval of andere etenswaren afval goed dicht in een (biologisch afbreekbare) plastic zak en doe dat in de kliko. Dit scheelt sowieso qua stank in je container en de fruitvliegjes blijven weg.

 

Voorkomen is beter dan verhelpen maar als je toch een fruitvliegjes plaag hebt, doe dan het volgende:

 

Neem een potje met daarin overrijp fruit (liefst banaan), azijn of wijn. Maak een dekseltje van aluminiumfolie en prik daar gaatjes in met een tandenstoker. De fruitvliegjes komen hier op af, gaan het potje in en zijn niet slim genoeg om er weer uit te vliegen.

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Je kunt het potje ook vullen met 2 lepels water, een lepel appelciderazijn en een zeep die fruitig ruikt. Maak een dekseltje van aluminium folie en huishoudfolie met een elastiekje om het potje en prik hier gaatjes in.

Sinaasappel met kruidnagel schijnt ook te helpen. Snijd de sinaasappel doormidden en steek er kruidnagelen in. Je huis ruikt lekker en de fruitvliegjes zijn verdwenen.

Hoe kom je van die nare fruitvliegjes af

Ze schijnen gek op basilicum te zijn, koop een basilicumplantje en zet deze in de keuken. Ze komen erop af maar verdwijnen daarna op miraculeuze wijze.

Mep ze dood met een vliegenmepper.

Je kunt ook een vleesetende plant kopen, die lusten graag fruitvliegjes.

In extreme gevallen kan je altijd nog een ongediertebestrijder bellen of hij je komt helpen deze lastpakjes te bestrijden.

 

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Heb jij nog meer goede tips, laat het mij weten.


4 reacties
Debbie

juli 24, 2018 @ 7:23 am

Ik had ze laatst ook en ik heb toen in een glazen potje een paar druppels afwasmiddel, water en balsamicoazijn gedaan. De balsamico is zoet, daar komen ze op af. Door het afwasmiddel kunnen ze niet meer opstijgen. Geen deksel nodig.

Michèle van Balen

juli 24, 2018 @ 7:24 am

Dank voor je tips erg nuttig

Hanneke de Jonge

juli 24, 2018 @ 12:19 pm

Hoi Michele, hoop dat je er wat aan hebt. Maar eigenlijk hoop ik dat je ze niet in huis krijgt natuurlijk 🙂

Hanneke de Jonge

juli 24, 2018 @ 12:19 pm

Oh fijn dat dit geholpen heeft Debbie

Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden