Mosselen Schoonmaken | Hoe Gemakkelijk te Doen

Het mosselseizoen is weer begonnen, dus geniet ervan zolang het kan. Meestal start het seizoen rond 1 augustus, maar de exacte datum is afhankelijk van de kwaliteit van de mosselen. Vroeger aten we mosselen alleen als er een ‘R’ in de maand zat, maar dat is inmiddels achterhaald. Tegenwoordig kunnen we mosselen eten van augustus tot april. Vaak eten we ze alleen in een restaurant, omdat we thuis niet goed weten hoe mosselen schoongemaakt en bereid moeten worden. Maar mosselen schoonmaken, hoe doe je dat?

Mosselen kopen

Mosselen worden levend of gekookt verkocht. Ze blijven een paar dagen na de vangst in leven zonder water, maar je kunt ze niet lang bewaren. Let daarom altijd goed op de houdbaarheidsdatum. Eet of kook nooit mosselen die over de datum zijn, omdat je hier erg ziek van kunt worden.

Mosselen schoonmaken

Doe de mosselen in een vergiet in de gootsteen en laat er koud stromend water over lopen. Gebruik je handen of een schone borstel om de mosselen schoon te spoelen. Het is belangrijk om de mosselen stuk voor stuk na te kijken. Gooi mosselen met een kapotte schelp direct weg.

Mosselen die openstaan, zijn ook verdacht. Tik de mossel flink op je aanrecht. Als de schelp niet vanzelf dichtgaat, moet je de mossel weggooien. Het kan voorkomen dat je een paar mosselen uit het pak moet weggooien, maar dat is beter dan ziek worden van een verkeerde mossel.

Mossel baard

Sommige mosselen hebben een zogenoemde baard: een plukje haar dat uit de mossel steekt. Trek dit eruit met je vingers of een klein mesje. Soms zitten er ook ‘pukkels’ of andere schelpjes aan de buitenkant van de mossel vast. Schraap dit er met een mesje af. Laat je het zitten, dan kan het tijdens het koken loslaten en gruis in je mosselen achterlaten. Dat wil je voorkomen.

Koken

Mosselen hoeven niet lang te koken. Zodra ze openstaan, zijn ze al gaar. Kook ze niet te lang, want dan worden ze droog en taai. Doe de mosselen altijd in een hete pan of in heet vocht, leg een deksel op de pan en schud de pan tijdens het koken een paar keer. Controleer regelmatig of alle mosselen openstaan en haal de pan van het vuur zodra ze klaar zijn.

Ik heb ooit geleerd dat je mosselen moet koken met een uitje erbij. Mocht de ui blauw kleuren, dan zit er een slechte mossel tussen en kun je het gerecht beter niet eten. Of dit waar is, weet ik niet – ik heb gelukkig nog nooit een blauwe ui in de pan gevonden.

Mosselen eten

Je eet mosselen het makkelijkst door een lege schelp als een soort ‘mosseltangetje’ te gebruiken. Met de lege schelp haal je de mosselen eenvoudig uit hun schelp.

Lege schelpen

De lege schelpen kun je op een bord leggen, maar dat kan snel een rommeltje worden. Door de lege schelpen in elkaar te schuiven, houd je het netjes en overzichtelijk.

Dus als je mosselen ziet liggen bij de visboer, koop ze en ga ze lekker zelf koken. Op de site vind je diverse mosselrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke mosselen met cider en crème fraîche?

5 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *