Hoe maak je mosselen schoon

Hoe maak je mosselen schoon

Het mosselseizoen is weer begonnen, geniet ervan zo lang het kan. Meestal begint het mosselseizoen op 1 augustus, maar de exacte startdatum van het mosselseizoen is afhankelijk van de kwaliteit van de mosselen. Vroeger werden er alleen maar mosselen gegeten als de ‘R’ in de maand was, maar dat is nu achterhaald. In principe kunnen we mosselen eten van augustus tot april. Vaak eten we ze alleen in een restaurant. Dat komt omdat je mosselen thuis niet durft te bereiden omdat je het eng vindt en omdat je niet weet hoe de mosselen schoongemaakt moeten worden. Maar hoe maak je mosselen schoon?

 

Mosselen kopen

 

Mosselen worden levend verkocht en gekookt. Ze blijven een paar dagen na de vangst levend zonder water. Daarom kan je mosselen niet lang bewaren en is het heel erg belangrijk dat je op de houdbaarheidsdatum let. Kook en eet geen mosselen die over deze datum zijn, je kunt hier erg ziek van worden.

 

Hoe maak je mosselen schoon

Hoe maak je mosselen schoon

Doe de mosselen in een vergiet in je gootsteen en laat koud stromend water erover lopen. Gebruik je beide handen om ze schoon te spoelen of gebruik een schone borstel. Het is belangrijk dat je de mosselen stuk voor stuk nakijkt. Als een schelp kapot is, gooi deze mossel dan gelijk weg!

Hoe maak je mosselen schoon
Mosselen die openstaan zijn ook verdacht. Tik de mossel flink op je aanrecht. Gaat deze vanzelf niet dicht, dan moet je hem ook weggooien.
Helaas moet je dus een paar mosselen uit het pak weggooien, maar liever dat dan ziek worden van een verkeerd mosseltje.

Hoe maak je mosselen schoon Hoe maak je mosselen schoon Hoe maak je mosselen schoon

 

Baard

Hoe maak je mosselen schoon Hoe maak je mosselen schoon

Sommige mosselen hebben een zogenoemde baard. Dit is een plukje haar wat uit de mossel steekt. Trek het met je vingers of een mesje uit de mossel.
Ook hebben sommige mosselen een ‘pukkel’ of ander soort schelpjes op de buitenkant zitten. Schraap dit met een mesje eraf. Als je het eraan laat zitten, kan het tijdens het koken eraf vallen en dan zit je met gruis in je gekookte mosselen, dat wil je niet.

 

Koken

 

Mosselen hoeven niet lang te koken, zodra ze open staan zijn ze al klaar. Kook ze niet te lang, dan worden ze droog en taai. Gooi de mosselen altijd in een hete pan of in heet vocht. Leg een deksel op de pan, schud tijdens het koken de pan met deksel een paar keer. Check regelmatig of ze allemaal open staan en haal de pan dan van het vuur.
Ik heb ooit eens geleerd dat je mosselen altijd kookt met een uitje erin. Mocht de ui blauw kleuren na het koken, dan zit er een (of meerdere) verkeerde mosselen in de pan en kan je het niet eten. Ik weet niet of dit waar is, heb gelukkig nooit blauwe uien gevonden in de pan.

Hoe maak je mosselen schoon

 

Mosselen eten

 

De mosselen eet je het makkelijkst door met een lege schelp de mosselen uit de schelp te halen. Dit werkt als een soort ‘mosseltangetje’.

 

Lege schelpen

Hoe maak je mosselen schoon

Natuurlijk kan je de lege schelpen op een bord leggen, maar dan krijg je wel een hele stapel schelpen. Als je de lege schelpjes in elkaar schuift, dan wordt het niet zo’n rommeltje op het bord.

 

Dus als je mosselen ziet liggen bij je visboer, koop ze dan en ga ze lekker koken. Op de site vind je diverse mosselrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke Mosselen met cider en crème fraîche?


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden