Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Allereerst is de vraag: hout of kunststof? Ik heb diverse snijplanken c.q. serveerplanken. Maar de plank die ik het meest gebruik voor het snijden is een dikke kunststof snijplank.
Ik gebruik hem dagelijks voor het snijden van allerlei ingrediënten. Deze kunststof plank is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Zowel houten of kunststof snijplanken hebben ze voor- en nadelen. Maar hoe onderhoud ik mijn snijplank het beste?

 

Houten snijplank

 

Ik heb een kunststof en vele houten snijplanken. Een houten snijplank zou beter voor je mes zijn. Wel weet ik dat een glazen of een marmeren snijplank niet goed is voor messen. Houten planken hebben wat extra aandacht nodig, maar blijven daardoor langer goed. Eigenlijk worden ze steeds mooier naarmate ze ouder worden.
Er is een tijd geweest dat houten planken werden afgeraden omdat er makkelijk bacteriën in of op het hout voorkomen, maar dat is nu achterhaald. Als jij jouw houten planken goed schoonhoudt is er geen vuiltje aan de lucht …. uh plank.

 

Kunststof snijplank

 

Kunststof snijplanken gaan iets minder lang mee dan houten. Dat komt omdat er op een gegeven moment vlekken inkomen die je er niet meer uit krijgt. Het voordeel van kunststof planken is dat deze wel in de vaatwasser kunnen. Hiermee krijg je de planken wel weer bacterievrij.
En je kunt setjes van kunststof planken kopen die verschillende kleuren hebben:
blauw gebruik je voor rauwe vis, rood voor rauw vlees, bruin voor bereid vlees, groen voor groente en fruit en wit voor bijvoorbeeld brood en kaas.
Hierdoor voorkom je kruisbesmetting.

 

Hoe onderhoud ik mijn snijplank:

 

Schoonmaken

 

Het is heel belangrijk om snijplanken schoon te houden, was ze – het liefst gelijk na gebruik – schoon. Zo voorkom je het verspreiden van bacteriën en vieze luchtjes op de plank.
Houten planken kan je het beste goed schoon schrobben onder de hete kraan met een afwasmiddel. Kunststof planken kunnen in de vaatwasser schoongemaakt worden.
Laat een houten plank nooit in water weken en zet hem nooit in de vaatwasser. Het hout zal dan gaan werken en de plank zal dan barsten of kromtrekken.
Droog de plank af met een schone theedoek of keukenpapier.
Een houten plank kan je ook drogen door hem rechtop te zetten tegen de muur en op die manier te laten drogen. Dit voorkomt ook dat de plank krom trekt.

 

Als de plank niet echt schoon lijkt of hij ruikt nog, dan moet je rigoureuzere maatregelen nemen.

 

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Azijn

Azijn is desinfecterend en daarom een goed middel om jouw snijplank schoon te maken. Giet azijn in een schone droge doek en veeg hiermee de plank aan beide kanten schoon.

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Zout
Zout kan vlekken en andere smurrie verwijderen van de plank. Dip een vochtige doek in grof zeezout en scrub hiermee jouw plank schoon.

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Bakpoeder
Bakpoeder is ook zo’n wondermiddel in de keuken en niet alleen om te bakken. Maak een smeerseltje van water en bakpoeder en breng dit aan op je snijplank. Laat even staan en spoel dan af met koud water.

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Citroen
Citroen verfrist de snijplank. Als deze nog naar knoflook, uien of vis ruikt, wrijf dan een doormidden gesneden citroen over de plank. Dep de plank dan droog met keukenpapier en hij ruikt weer lekker fris.

 

Chloor
Het gebruik van chloor is wel heel rigoureus, maar het desinfecteert de snijplank wel. Meng een paar druppels chloor in een emmer met heet water en gebruik een schone vaatdoek met dit water om de plank te desinfecteren. Dep het daarna droog met een schone doek.

 

Krassen verwijderen

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Als je een snijplank veel gebruikt, zullen er uiteindelijk krassen ontstaan in de plank. Om de plank goed te onderhouden en de snedes in de plank te verwijderen of te verminderen kan je deze opschuren met fijn schuurpapier. Lukt het niet met fijn schuurpapier, gebruik dan een iets grovere. Veeg na het schuren het bord schoon met een natte spons en laat hem tegen de muur aan opdrogen.

 

Invetten

Hoe onderhoud ik mijn snijplank

Het beste wat je kunt doen na het schuren is de plank invetten. Ook is het raadzaam om voordat je een nieuwe plank gaat gebruiken, deze eerst in te vetten.
Hiermee voorkom je het uitdrogen van de plank en de plank blijft mooier. Een goed ingevette plank voorkomt ook vlekken en scheuren in de plank, dus vet hem regelmatig in.
Er zijn speciale snijplank oliën te koop, maar je kunt de plank ook inwrijven met een eetbare olie zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, bijenwas of zelfs met een klontje boter.

 

Dus, om jarenlang plezier te hebben van jouw snijplank(en), houd je deze glad, schoon en lekker ingevet.

 

 

Lees hier mijn blog over pannen.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden