Hoe overleef ik de feestdagen met een maagverkleining?

Hoe overleef ik de feestdagen met een maagverkleining?

De maand december is toch wel een uitdaging na een gastric bypass of gastric sleeve. Hoe overleef ik de feestdagen met een maagverkleining? Ik ga jullie wat tips geven om deze maand goed door te komen met een klein maagje.

 

Bijna iedereen eet te veel met de feestdagen en dat zal voor ons niet anders zijn. Toch moet je uitkijken dat je niet teveel eet waardoor je misschien een dumping krijgt en je niet lekker gaat voelen. Dit wil je zeker niet met deze dagen. Voorop staat natuurlijk de gezelligheid, het samen zijn met je familie of vrienden. Verheug je daar op en wees wat minder met het eten en drinken bezig.

 

Plannen

Hoe overleef ik de feestdagen met een maagverkleining?

Waarschijnlijk is er al ruim van te voren al gepland welke dagen je wat gaat doen. Kerstborrel op de zaak, Kerstdagen met familie of Oud en Nieuw met de buren? Stel je daarop in en zorg ervoor dat je de rest van de maand verantwoord bezig bent. Natuurlijk mag je best iets meer of iets ongezonder eten op deze dagen, als je de dagen ervoor en ernaar maar weer gezondere keuzes maakt.

 

Ga niet hongerig op pad

 

Zorg er in ieder geval voor dat je niet hongerig naar een feestje of etentje gaat. Dan is de kans groot dat je teveel gaat eten. Dus probeer vlak voordat je weggaat nog iets (lichts) te eten in de vorm van een cracker met kaas of een bakje kwark o.i.d.

 

Uit eten

 

Ga je uit eten in een restaurant, bekijk dan van te voren op hun website wat er op de kaart staat. Dan kan je vast zien wat erbij zit wat jij wel kunt eten. Desnoods ga je alleen voor de voorgerechten. Staat het menu al vast, laat dan weten dat je een maagverkleining hebt gehad en laat het restaurant jouw porties aanpassen.

 

Is het een lopend buffet of een all-you-can-eat diner, ga het buffet dan eerst verkennen voordat je iets gaat opscheppen. Ga voor wat je echt wilt eten en wat verantwoord is voor je. Natuurlijk begin je eerst met de eiwitten (vlees, vis, etc.) voordat je verder gaat opscheppen. Je kunt beter twee keer een klein bordje opscheppen dan dat je een groot bord helemaal vollaadt.
Vermijdt de koolhydraten zoals brood, aardappelen, pasta en of rijst. Eet liever wat extra groenten.

Hoe overleef ik de feestdagen met een maagverkleining?

Ga je bij iemand thuis dineren, laat dan weten dat je een kleine eter bent. Desnoods vraag je wat er op het menu staat en of ze een klein bordje voor je willen maken. Of ga de keuken in en maak je eigen bordje klaar.

 

Hapjes

 

Borrelhapjes zijn heerlijk, maar pas op. Je zit snel vol, vooral als je daarna nog moet gaan eten. Doe het rustig aan met de hapjes, eet een klein beetje van wat je echt heel erg lekker vindt, maar sla de rest over. Eten en drinken gaat nog steeds niet goed samen bij mij, dus ik concentreer me op het drinken en laat de hapjes staan.

 

Drankjes

 

Tja bij feestdagen wordt er een glaasje geschonken. Hetzij een lekkere cocktail, champagne of wijn bij het eten. Op deze manier krijg je misschien toch ongemerkt teveel alcohol binnen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na een paar slokjes ben ik al teut. Meestal laat ik een heel klein beetje wijn inschenken en neem daar maar een slokje van. Of laat water in een wijnglas schenken en doe daar wat aanmaak in. Dan lijkt het net of je ook aan de wijn zit en worden er geen moeilijke vragen gesteld.
Wees met deze dagen bewust van wat je drinkt. Bied jezelf desnoods aan als de BOB.

Hoe overleef ik de feestdagen met een maagverkleining?

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben. Mocht jij nog een goede tip hebben, dan hoor ik het graag van je.

 

Lees ook mijn blog: Stressvrije feestdagen.

 

Fijne feestdagen!


3 reacties
Fleur

december 3, 2019 @ 7:33 am

Wat een heerlijk advies. Instructies vooraf en niet in de januari maand aan de afvalrace beginnen. Al die gerechten, foto's, de tv kookprogramma en de advertenties van onze grote grutters, ze dragen allemaal bij voor een sfeervol en heerlijk eetfestijn. Ik neem je advies graag van harte en voel me er goed bij, ook in januari en de rest van het nieuwe jaar. Merry Christmas

Hanneke de Jonge

december 3, 2019 @ 10:50 am

Dankjewel Fleur voor je leuke reactie. Hoop dat je er wat aan hebt en ik wens jou hele fijne en mooie Feestdagen. Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden