IJsmachinetest voor het AD

IJsmachinetest voor het AD

Op een snikhete dag in juni ga ik heel vroeg op pad naar IJsboerderij De Steenoven te Hummelo. We gaan een ijsmachinetest voor het AD doen en ja het is wel weer voor ijs vandaag.

 

Na een lange rit door een prachtig landschap met koetjes in de wei en de ver buiten zijn oevers getreden IJssel, kom ik op tijd in Hummelo aan. Aanleiding voor de test is natuurlijk de zomer en het mooie weer wat ons – hopelijk – staat te wachten, waardoor we trek zullen krijgen in een lekker koud ijsje. En waarom dit buitenshuis halen, als je zelf thuis het lekkerste ijs kunt maken.

 

Er zijn zoveel ijsmachines te koop tegenwoordig, hoe kies je hier een uit, waar moet je op letten, wat kosten ze en wat kunnen ze?

 

Het testpanel bestaat uit twee ijsmakers en twee bloggers, nl.: Ronald Pelgrom (IJsboerderij De Steenoven), Jan Monster (De IJsfabriek), Linda van Aken (Blog: Mamaliefde.nl) en ondergetekende.

 

De test is voor een artikel in de bijlage Geld & Goed van de regionale De Persgroep-kranten namens BesteProduct.nl. We testen ijsmachines van verschillende merken en prijzen welke voor thuisgebruik geschikt zijn. De ijsmachines worden beoordeeld op gebruiksgemak, bouwkwaliteit, design EN het belangrijkste …..de kwaliteit van het geproduceerde ijs.

 

Ronald van de IJsboerderij heeft de ingrediënten voor het bereiden van ijs al klaar staan en wij mogen aan de slag met de apparaten. Eerst de gebruiksaanwijzing lezen hoe de machine aan de gang te krijgen, dan het mengsel erin en draaien maar.

IJsmachinetest voor het AD

Het is bijzonder om te zien dat de verschillende machines van hetzelfde aardbeien sorbetijsmengsel, verschillende soorten ijs maken. Het ene ijs is veel zoeter en het andere smaakt veel meer naar aardbeien. Ik vraag de ijsmakers (lees kenners) hoe dit kan. Dit heeft te maken met de hoeveel lucht wat in het ijs geklopt wordt, waardoor het ene ijs wat zoeter lijkt dan het andere. En de uitgesprokener aardbeiensmaak komt doordat het meer een bevroren aardbeienpuree wordt in dat betreffend apparaat.

IJsmachinetest voor het ADIJsmachinetest voor het ADIJsmachinetest voor het AD

Ook zijn de bereidingstijden per apparaat anders. Zo is na ongeveer 25 minuten het eerste ijs al klaar en na anderhalf uur draaien is er bij een ander apparaat nog geen ijs te bekennen.

Helaas kunnen we geen ijs proeven van de Bosch accessoire. Terwijl mij het zo handig lijkt als je deze keukenmachine hebt, je alleen maar een hulpstuk voor het ijs bereiden hoeft te kopen. Maar na een hele tijd wachten produceert het nog steeds geen ijs. Misschien was het koelelement niet genoeg bevroren?

IJsmachinetest voor het AD

De een is ook makkelijker te bedienen dan de ander. Als er heel veel knopjes op zitten met daarbij een hele uitgebreide gebruiksaanwijzing (Solis), dan ben ik al weg…..voor mij moet het een simpel aan- en uitknop zijn.

IJsmachinetest voor het AD

De prijzen van de machines lopen aardig uiteen; van € 60,- voor het opzetstuk van een keukenmachine tot € 629,-. Ben benieuwd of het duurste apparaat ook als beste uit de test komt dan de machines die qua prijs in het midden liggen.

IJsmachinetest voor het ADIJsmachinetest voor het ADIJsmachinetest voor het AD

Omdat je bij de meeste machines geen element meer van te voren hoeft in te vriezen, zijn de apparaten behoorlijk groot. Ze zien er wel mooi strak en glimmend uit, maar het zijn zware en grote joekels op je aanrecht. Omdat je ze niet dagelijks zult gebruiken, vraag ik me af waar je het laat na gebruik.

 

Dit zijn de machines die we getest hebben:

 

IJsmachineInhoudVan te voren invriezen?Prijs
Nemox Gelato NXT11,5 literNee€ 629,-
Solis Gelataria Pro 8501,5 literNee€ 549,-
Unold 48876 Nobile2 literNee€ 309,-
Princess Ice Maker Deluxe2 literNee€299,-
DOMO DO 903011,5 literNee€ 179,-
Krups GVS 2411,6 literJa€ 70,-
Bosch MUZSEB2

keukenmachine accessoire

1 literJa€ 60,-

IJsmachinetest voor het ADIJsmachinetest voor het AD

Mijn favoriet is de Princess, omdat deze lekker zacht ijs maakt en de prijs/kwaliteitverhouding goed is en op de tweede plek komt de Domo omdat het ijs meer naar aardbeien smaakt. Beide apparaten hebben een mooi strak design.

De ijskenners delen een andere mening, omdat zij puur naar de kwaliteit van het ijs kijken. Ben benieuwd wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

Morgen te lezen in het AD!


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden