Italiaanse Chianti Classico wijnen

Italiaanse Chianti Classico wijnen

Ken jij ze nog? De Chianti wijnen die in de jaren zeventig verkocht werden in die typische mandflessen omwikkeld met stro? Je kunt ze nog wel zien hangen aan de plafonds van Italiaanse restaurants. Deze Chianti was niet te duur en dronken we bij een pizza. Gelukkig is die tijd voorbij en zijn de Italiaanse Chianti Classico wijnen nobele statuswijnen die een aanzienlijke kwaliteit hebben.

 

Druivensoort

 

Sangiovese is de belangrijkste druivenras waar de Chianti Classico van gemaakt wordt. Minstens 80% van de wijn moet hiervan gemaakt zijn. Deze mag wettelijke aangevuld worden met de Italiaanse druivensoorten Canaiolo Nero, Colorino en Mammolo. Het gebruik van de internationale druivenrassen Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot hebben de kwaliteit van de wijn behoorlijk verbeterd.

 

De Chianti wijnen komen van de kalkachtige gebieden op 250-450 meter hoogte uit de Italiaanse regio Toscane, tussen Firenze en Sieana. Deze streek is ongeveer 70.000 hectare groot. Ongeveer 7.200 hectare hiervan is voorbehouden voor de Chianti Classico. Een welafgebakende herkomst benaming (D.O.C.G.) voor kwaliteitswijnen. Alleen de wijnen uit dit gebied mogen Chianti Classico heten. Dit zijn de hogere kwaliteitswijnen, herkenbaar aan een zwarte haan op het etiket.

Italiaanse Chianti Classico wijnen Italiaanse Chianti Classico wijnen

Chianti Classico wijnen kenmerken zich door de helder rode kleur. De wijnen hebben een goede body en een intens rood fruit aroma. Het is een droge wijn met een hoge zuurgraad en medium tannines. Een goede Chianti Classico is wat duurder, maar is wel een power wijn met een complexe smaak. De meeste wijnen kunnen jong gedronken worden, maar de echte toppers kan je langer bewaren.
Er zijn 20 wijnregio’s in Italië die de hoogste kwalificering D.O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) mogen dragen. Chianti is daar de grootste van.

 

Wat is het verschil

 

Je hebt verschillende Chianti wijnen, dit zijn de Chianti, Chiantia Riserva en Chianti Classico. Een wijnhuis buiten de negen Chianti Classico gemeenten, mag geen Chianti Classico wijn genoemd worden. Het kan ook zijn dat een wijnhuis wel binnen dit gebied ligt, maar niet aangesloten is bij het consortium. Ook zij mogen niet de naam Chianti Classico noch het zwarte haan logo op hun etiket gebruiken. Zij kunnen wel de naam Chianti Riserva gebruiken. Dit zijn de verschillende Chianti wijnen in het kort.

 

Ik heb voor jullie twee verschillende Italiaanse Chianti Classico wijnen getest, namelijk de:

 

Chianti Classico DOCG – Riecine 2016

Italiaanse Chianti Classico wijnen

Deze Chianti Classico is gemaakt van 100% Sangiovese druiven en heeft het BIO certificaat van de ICE. De druiven komen van de wijngaarden van Riecine, gelegen nabij Gaiole in de Chianti. De wijnstokken staan op een kalkrijke klei op een hoogte van 450-500 meter. Ze plukken de druiven met de hand en in verschillende rondes. Alleen de zeer rijpe worden dan geplukt. Daarna worden ze met de voet geperst en ondergaan de druiven een fermentatieproces in een open cementen tank. De vergisting van deze druiven gebeurt op een natuurlijke wijze. De rijping van 18 maanden geschiedt in grote vaten, daarna wordt de wijn gebotteld en rijpt nog zes maanden op de fles in de kelders van het domein.

 

Dit alles levert een geweldige biologische robijnrode wijn welke mooi in balans is, veel karakter heeft, sappig, met intense aroma’s van rood fruit en zachte tannines.

 

De wijn is heerlijk bij gegrild of gebraden vleesgerechten, rood vlees, lam of wild, pasta met een vleessaus of vegetarische pastagerechten. Wij dronken deze wijn bij shortribs van de barbecue en het was een perfecte combinatie.
Deze wijn is houdbaar tot 2025.

 

En de:

 

Chianti Classico DOCG – 2016 – Tenuta di Bibbiano – Toscane

Italiaanse Chianti Classico wijnen

En nog zo’n topper is deze Chianti Classico van Bibbiano uit Castellina in Chianti. Deze Chianti Classico wordt gemaakt van de originele Chianti druiven, namelijk 95% Sangiovese en 5% Colorino. De wijngaarden liggen in Val d’Elsa, nabij het stadje Castellina. De grondsoort van de wijngaarden is sterk kalkhoudende klei met veel kalkstenen. In deze wijngaarden wordt met veel aandacht en respect voor de natuur gewerkt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Ook hier worden de druiven eind september handmatig geplukt. Na de pluk worden ze zacht geperst om vervolgens de gisting te ondergaan. De eerste gisting geschiedt (met schillen) in grote cementen vaten. De rijping gebeurt ook in cementen vaten, hierdoor blijft de fruitigheid en frisheid van de wijn volledig behouden. Na het bottelen van wijn blijven de flessen nog drie maanden in de kelder van het domein.

 

Deze Chianti is fris, verfijnd, vol van smaak, mooi in balans en met een lange afdronk.
Lekker bij een steak, gril gerecht, kalfsvlees, kip, lamsvlees, halfrijpe kazen, pasta’s of risotto’s met vlees en Oosterse gerechten.
Wij hebben genoten van deze wijn bij een kaasplankje en dat smaakte verrukkelijk!
Deze wijn is houdbaar tot 2025.

Italiaanse Chianti Classico wijnen

 

Lees ook mijn blog: Italiaanse wijnen van Villa Fattoria


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden