De Kleine Distilleerderij Zeewolde

De Kleine Distilleerderij Zeewolde

Op mijn zoektocht naar verschillende soorten gin en tonics voor recepten voor KitchenandMore, kwam ik een Gin uit Zeewolde tegen bij de lokale slijter. Zoals ik ook al verbaasd was dat wij een wijngaard hebben in Zeewolde, zo was ik ook weer aangenaam verrast dat er een distilleerderij is Zeewolde. Ja dat wil ik natuurlijk met eigen ogen zien. Op naar het Horsterparc waar De Kleine Distilleerderij Zeewolde gevestigd is.

 

De Distilleerderij

 

Roelof Schipperus de eigenaar van De Kleine Distilleerderij Zeewolde heeft Levensmiddelen Technologie (Fermentatie Technologie) gestudeerd in Wageningen en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het kriebelde bij Roelof om te gaan destilleren. Eerst thuis als hobby en omdat hij zelf gek is op gin was de keuze snel gemaakt om daar mee te beginnen.

De Kleine Distilleerderij Zeewolde De Kleine Distilleerderij Zeewolde De Kleine Distilleerderij Zeewolde

Op een gegeven moment besluit Roelof om het in 2017 professioneler aan te pakken en een destilleerderij te beginnen, weliswaar klein en ambachtelijk.
Roelof is begonnen met een wel heel speciale Gin, namelijk een Earl Grey Gin. Een unieke gin wordt gemaakt van 16 verschillende kruiden waaronder ook Earl Grey thee die hij van Tea in Motion uit Zeewolde betrekt. Voordat de keuze op Earl Grey thee viel, zijn er eerst heel veel soorten thee uitgeprobeerd. Uiteindelijk is deze Earl Grey gin ontstaan, een zachte gin met een volle, fris fruitige smaak van citrusvruchten, kruidige jeneverbes en de specifieke smaak van de Earl Grey thee. Om deze specifieke theesmaak te verkrijgen in de gin, wordt een deel van de thee apart gedestilleerd in water waardoor de theesmaak behouden blijft.

 

Earl Grey Gin

De Kleine Distilleerderij Zeewolde De Kleine Distilleerderij Zeewolde

Ik mag de gin proberen en vind hem zo al lekker. Ga daar natuurlijk nog wel een paar heerlijke G&T cocktails mee maken. Overigens vind je ook lekkere cocktails op de site van De Kleine Distilleerderij. De gin wordt verkocht in een 500 ml fles.
Omdat ik peer, gember en kaneel goed bij Earl Grey thee vind passen, heb ik deze gecombineerd in een Gin en Tonic cocktail met peer, gember en kaneel.

 

Cold Brewed Koffielikeur

De Kleine Distilleerderij Zeewolde De Kleine Distilleerderij Zeewolde

De tweede topper van de distilleerderij is de Cold Brewed Koffielikeur. Deze likeur wordt gemaakt cold brewed koffie van de Inga Aponte koffieboon, afkomstig van de branderij Bocca uit Dronten. De koffiebonen worden in huis gemalen en direct daarna gezet in een speciale koelkast. IJskoud water druppelt in 16 uur over een kilo gemalen koffie. Hierdoor komt de smaak van de koffie nog beter uit.

 

Ook hier zijn eerst weer diverse soorten koffiebonen uitgeprobeerd voordat Roelof op deze koffieboon uitkwam. De koffiebonen komen uit Colombia en hebben een karakteristieke chocoladesmaak met een fruitige vleug van kersen.
De Cold Brewed Koffielikeur is niet zo zoet omdat er minder suiker wordt toegevoegd. Ook deze mag ik proeven en ik moet zeggen dat het een heerlijke, helemaal niet zoete, likeur is met een pittige koffiesmaak. Lekker om zo te drinken na een heerlijk etentje of te mixen en een cocktail. De likeur wordt in 500 ml flessen verkocht.
Ik heb de Cold Brewed Koffielikeur gecombineerd met de Gin en dit is een heerlijke Koffie Gin & Tonic geworden. En ik heb de likeur gebruikt om er een soort Irish Coffee te maken, maar dan natuurlijk met de heerlijke koffielikeur uit Zeewolde.

 

En er is fantastisch nieuws, vers van de pers: De Cold Brewed Koffielikeur heeft de hoogste internationale prijs behaald bij The Global Spirits Masters Awards!

De Kleine Distilleerderij Zeewolde

Roelof wil nog meer soorten drank gaan destilleren, zo kan ik getuige zijn van een graanjenever dat uit de ketel druppelt en zit er in een vat een drank op basis van whisky met honing en walnoten te wachten tot het op smaak is. Ook hier wordt weer een lokaal product gebruikt, namelijk honing van de Bijentuin uit Zeewolde.
Niet alleen gebruikt Roelof lokale producten, maar ook 100% natuurlijke ingrediënten. En al deze ingrediënten kan je terugvinden op de etiketten van de flessen.

 

De Kleine Distilleerderij Zeewolde staat voor ambachtelijke drank gemaakt van lokale en eerlijke producten en gedestilleerd door een enthousiaste Roelof. Ik ga De Kleine Distilleerderij in de gaten houden, wie weet wat voor lekkers Roelof nog meer op de markt brengt.

 

De dranken van De Kleine Distilleerderij Zeewolde zijn verkrijgbaar bij slijters in Zeewolde, Dronten, Nijkerk en Ermelo.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden