Kookboek Hollandse Klassiekers

Kookboek Hollandse Klassiekers

Ik mocht het kookboek Hollandse Klassiekers van Tjitze van der Dam ontvangen. Hollandse klassiekers anno nu … van appeltaart tot zuurvlees staat op het boek vermeld. Nu loop ik zelf al een tijdje rond met de vraag hoe ik de ‘gouwe ouwe’ recepten in een nieuw en modern jasje kan steken. Maar Tjitze van der Dam heeft het gewoon gedaan! Hij wil met dit boek bewerkstelligen dat wij trots zullen zijn op de Hollandse keuken en onze lokale producten en dat we deze in ere zullen houden.

 

Omdat Tjitze van Friese afkomst is, komen er natuurlijk ook Friese klassiekers voorbij. En daar is hubbie (Fries van geboorte) natuurlijk heel erg in geïnteresseerd. Fryske Dúmkes, Friese Tiramisu, Suikerbrood en Wentelteefjes gemaakt van het Friese suikerbrood komen onder andere voorbij in dit boek. Die moet ik natuurlijk gaan maken!
Het is niet alleen een eerbetoon aan de oude Hollandse maar ook aan de Friese keuken.

 

Het boek kent de volgende hoofdstukken:
Hollandse hartige hapjes vooraf
Hollandse kost
Hollandse toetjes en zoetigheden
Wat in het vat zit, verzuurt niet en
In de voorraadkast.
Tevens wordt met sterretjes aangegeven hoeveel tijd je kwijt bent met koken. * simpel/snel, ** kost iets meer tijd en *** uitdagend recept om je gasten mee te verrassen.

Kookboek Hollandse Klassiekers

Hollandse hartige hapjes vooraf begint met een Salade van gerookte makreel, quinoa en yoghurt. Door de moderne opmaak en het gebruik van quinoa is deze frisse salade helemaal anno nu. De leuke opmaak van Ossenworst met aardappelsalade en Amsterdams zuur zorgt ervoor dat je dit gerecht wilt maken. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Bitterballen van hete bliksem, Worstenbroodje van gerookte paling en de Kaasdomino’s.

Kookboek Hollandse Klassiekers

Hollandse kost zoals Snert van doperwt met krabbetjes, Balkenbrij (wie kent dat nog?) met pastinaak en gepofte boekweit en de prachtig opgemaakte borden met een Vergeten groententuintje en Hutspot met spek en ui komen voorbij in dit hoofdstuk.

Kookboek Hollandse Klassiekers

In Hollandse toetjes en zoetigheden vind je o.a. een heerlijk Appeltaartje met VOC-specerijen, Arretjescake met witte chocolade en bitterkoekjes (lekker!), Jan-in-de-zak, Pannenkoeken met appel en spek en Koek-en-zopietoetje. Stuk voor stuk leuke varianten op de klassiekers.

Kookboek Hollandse Klassiekers

In Wat in het vat zit, verzuurt niet wordt ons geleerd wat wecken, pekelen, roken en drogen is. Met daarbij diverse weckrecepten en een fantastisch recept voor Nagelhout met tafelzuur en schuim van gepofte ui en aardappel.

 

En dan In de voorraadkast de zelfgemaakte chocopasta, pindakaas en hagelslag, het oer-Hollandse broodbeleg …. wie is er niet mee opgegroeid. Ook recepten voor Piccalilly, Mosterd en een VOC-specerijenmix kan je vinden in dit hoofdstuk.

 

Het boek ligt nu op mijn aanrecht, ik ga er zeker recepten uit maken. Ik zal jullie op de hoogte houden!

 

Hollandse Klassiekers
Tjitze van der Dam
www.scritpum.nl
ISBN 978 94 6319 0473

De prachtige foto’s in dit boek zijn gemaakt door Saskia de Wal


Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden