Langer thuis wonen

Langer thuis wonen

Steeds meer ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Langer thuis wonen heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat de ouderen niet weg hoeven uit een vertrouwen omgeving. Daarnaast geeft een verhuizing heel veel stress.

 

Maar thuis blijven wonen is helaas niet voor iedereen haalbaar. Wat is er voor nodig om dit te bewerkstelligen. Misschien moet het huis aangepast worden, daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Wellicht is er een traplift nodig en aanpassingen van het toilet en de badkamer of zelfs een speciale badkamer nodig.
Is het huis rollator- en/of rolstoelvriendelijk, zo niet kan dit aangepast worden?

 

Hulp nodig

 

Hebben ze hulp nodig, zowel in de huishouding als voor (mantel)zorg. Wellicht iemand die boodschappen voor ze doet of de boodschappen voor ze online bestelt.
Natuurlijk kan er bij elke gemeente vergoedingen aangevraagd worden, dat zal dan iemand voor deze ouderen moeten doen. Iemand van de gemeente kan ter plekke bekijken wat er nodig is en wat er gedaan kan worden.

Langer thuis wonen

Ik ben blij dat mijn 87-jarige moeder zich nog zo goed redden kan in haar eigen huis. Alhoewel het huis veel te groot is voor haar, denkt ze er niet aan om te verhuizen. Ze wil zolang mogelijk hier blijven wonen om haar vriendinnen te kunnen blijven ontvangen. Zij is nog zo fit, dat ze regelmatig etentjes thuis organiseert en gasten ontvangt. Koken is haar lust en leven. Dat is niet iedereen gegeven. Ze wordt al boos als wij voorstellen dat ze in een ‘luxe’ appartement gaat wonen of dichter bij ons in de buurt. Nee ze blijft lekker zitten waar ze zit, bij haar vrienden en kennissen in de buurt en waar ze haar bridgeclubje heeft.

 

De boodschappen

 

Ook doet ze zelf nog boodschappen. Niks laten bezorgen, gewoon zelf met haar ‘truttenkar’ – zoals zij dat noemt – op pad. Naar de markt, slager, bakker en groenteboer. En gelukkig kan ze dit nog doen, dus we laten haar haar gang maar gaan.
Maar als jouw ouders of grootouders niet meer zelf boodschappen kunnen doen, bestel het dan online en laat de boodschappen tot in de keuken bezorgen. Wellicht kunnen ze dit zelf doen of kan het ze geleerd worden. Dan hoeven ze niet meer te sjouwen.
Kunnen of willen ze zelf niet meer koken, dan ben je op tafeltje dekje o.i.d. aangewezen. Tegenwoordig hebben de meeste supermarkten ook lekkere verse kant-en-klare maaltijden. Probeer ze maar eens uit.

 

Langer thuis wonen

 

Natuurlijk is het fijn als jouw ouders of grootouders zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En zeker als het huis van alle gemakken voorzien is, zodat het veilig en comfortabel is om hier te blijven wonen.


Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden