Lekker Lokaal van Laura de Grave

Wij mochten al eens met Laura op pad om onze prachtige Flevopolder culinair te ontdekken voor haar kookboek Nederland. Hoe leuk is het dat ze nu weer een kookboek heeft geschreven met de prachtige producten die Nederland rijk is. Lekker Lokaal van Laura de Grave laat ons zien hoe sterk onze omgang met het eten is veranderd sinds de afgelopen 50 jaar. Daar waar onze grootouders nog hun eigen kippen en moestuin hadden en alleen iets kochten wat ze zelf niet produceerden, liggen de supermarkten nu vol met 150.000 (!) verschillende producten uit verweggistan.

Lekker Lokaal van Laura de Grave

 

Nederlandse producten

 

Wij verbouwen in Nederland zelf zoveel heerlijke producten, waarom moet ons eten zo’n 30.000 kilometer afleggen voordat het op ons bord ligt? Zeker in deze coronatijd worden we gelukkig iets bewuster van het lokale eten en dat is mooi. Ons kleine Nederland is een belangrijke en grote voedselexporteur, maar we eten te weinig uit eigen land.

 

Laura vertelt ons in dit boek welke mooie producten van Nederlandse bodem komen. Aardappelen bijvoorbeeld, wij waren echte aardappeleters en er worden dan ook honderden verschillende aardappelen geteeld in ons land. Wat ligt er in de supermarkten? Aardappelen uit o.a. Israël! Wat klopt hier niet?

Lekker Lokaal van Laura de Grave

Paddenstoelen, uien, heel veel graansoorten, honderden soorten bonen, fruit, de lekkerste zuivelproducten, eieren, verse kruiden, noten, zeewier, je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt hier geteeld of gekweekt.
Ook heerlijke smaakmakers van eigen bodem zoals mosterd, appel en/of perenstroop, wasabi, sojasaus, walnotenolie, hazelnootolie en koolzaadolie, suiker en honing, het wordt hier allemaal geproduceerd van lokale producten.

 

En dan niet te vergeten drank. Naast vruchtensap, kruidenthee, siroop en frisdrank, produceert Nederland ook bier, cider, wijn en gedistilleerd. Het aantal wijngaarden en bierbrouwerijen groeit steeds meer. Bier gemaakt van lokale hop en lokale wijngaarden van Friesland tot en met Limburg.

Lekker Lokaal van Laura de Grave

Seizoenskalender

 

In het boek vind je kalenders van groenten en fruit met de vermeldingen wanneer ze in het seizoen zijn. Dit zijn voor heel veel lezers fijn zijn omdat we helemaal het besef van het seizoen kwijt zijn. Als er ’s winters aardbeien in de winkels liggen, besef je misschien niet dat ze dan helemaal niet in het seizoen zijn in ons land en dus uit een ver land vandaan komen.

 

Recepten

 

En dan natuurlijk de recepten gemaakt van al deze prachtige Hollandse producten. We beginnen met de bammetjes, oftewel de belegde boterhammen.
Dan komt het recept van die mooie hartige radijsjestaart die op de cover staat te shinen. Die ga ik zeker nog eens maken!

Lekker Lokaal van Laura de Grave

Het spreekt voor zich dat alle recepten gemaakt zijn van Nederlandse producten die in het seizoen zijn. Dus die heerlijke asperges met zeekraal maken we in het voorjaar. En de gekleurde Bietensalade van de bietjes van boer Martin Topper bereiden we natuurlijk als ze in het seizoen zijn.
De zeewierburger wil ik ook nog eens maken. Laura geeft je de tip waar je de zeesla hiervoor kunt kopen.

Lekker Lokaal van Laura de Grave

Bieterballen, worstenbroodjes van wortel, aardappelkroketjes, zelfgemaakt roggebrood en ontbijtkoek en drie in een pan van bietjes, Hollandser wordt het niet.
Kibbeling van bloemkool, zoervleis van paddenstoelen, een aubergine hachee en poffertjes van pompoen zijn mooie vegetarische twists op de Hollandse klassiekers.
Lekkere groentedips voor bij de borrel of deze prachtige pannenkoekentaart, vind je allemaal in het nieuwe kookboek van Laura.
Stuk voor stuk heerlijke vegetarische gerechten waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Lekker Lokaal van Laura de Grave

Adressen

 

Natuurlijk is er een hoofdstuk gewijd aan de adresjes waar je deze heerlijkheden kunt kopen. En tips om naar lokale boerenwinkels of boerenmarkten te gaan, zelf te gaan wildplukken of de producten online te bestellen.

 

Ben jij geïnteresseerd in lokale en verse producten en wil je (meer) vegetarisch gaan koken, dan is dit boek een echte aanrader voor jou!

 

Lekker Lokaal van Laura de Grave

Vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten

ISBN 9789401613354 | NUR 440
De prachtige foto’s in het boek zijn wederom van Jan Bartelsman


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden