Linzen! van Joke Boon

Linzen! van Joke Boon

Ik mocht van Joke zelf haar nieuwste boek Linzen ontvangen. Joke Boon heeft samen met mijn man op school gezeten in Amsterdam, dat schept een beetje een band met mij. Zij is inmiddels de Bonenkoningin van Nederland te noemen, wil je iets weten over peulvruchten, dan ga je naar Joke. In het boek Linzen! van Joke Boon lees je alles over de linze en vind je maar liefst 75 recepten gemaakt van linzen.

 

Joke Boon

 

Joke Boon is een ijverige dame, zij heeft al diverse kookboeken geschreven. Daarnaast blogt zij op haar blog: Boonappetit. Joke heeft anosmie, zij heeft dus geen reukvermogen. En dat is super lastig als je kookt, want onze reuk bepaalt voor het grootste gedeelte onze smaakbeleving. Daarom is het des te knap, dat ze zulke heerlijke recepten schrijft.
Over deze anosmie schreef zij het boek Het mysterie van de reuk, een echte aanrader voor iedereen die hiermee kampt.
Ook schreef zij de boeken Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen, Bonen!, Koken met kleur! en De Vega optie. En nu dus het boek Linzen!

 

Linzen

 

Linzen waren vroeger het vlees der armen en de linze wordt al eeuwenlang gegeten. Deze peulvrucht had vroeger een geitenwollensokken image, maar nu zijn ze helemaal hot. Linzen zitten namelijk vol met eiwitten en zijn daarom een goede vegan en vegetarische vleesvervanger. Ze worden niet gekweekt in ons land, maar Joke heeft een Friese boer gevonden die ze wilde kweken voor haar. Hoe tof is dat!

 

Inleiding

 

Het boek begint met de linzensoorten, herkomst en beknopte geschiedenis van deze peulvrucht. Er bestaan vier hoofdtypen van deze kleine platte ronde peulvrucht, namelijk Zwarte, Bruine en groene, Rode, gele en oranje linzen een Speciale linzen met een keurmerk. Elke linze kent zijn eigen smaak en structuur. Maar allemaal bevatten ze gelijkwaardige voedingswaarden.

 

De zwarte linzen worden ook wel Beluga linzen genoemd omdat ze na het koken lijken op kaviaar. Het is de kleinste van de linzensoorten en deze linze heeft een lekkere aardse smaak en een zachte textuur.
Witte linzen krijg je als je de zwarte linzen pelt. Ze komen oorspronkelijk uit India, waar ze veel gegeten worden.

 

De bruine en groene linzen zijn vrij groot en hebben een aardse smaak. Ze worden vooral in soepen, stoofgerechten of salades. Groene curry linzen
Gele linzen zijn gepelde bruine of groene linzen.

 

Rode of oranje linzen worden veel verkocht in ons land. Ze zijn snel gaar en daarom erg geschikt om soep (dahl) van te maken.

 

Onder de speciale soorten valt o.a. de bekende Franse De Puy oftewel Dupuis linze. Heerlijke linzen met een peperachtige smaak. Alleen linzen uit deze Franse streek mogen zo heten.

 

Bewaren en bereiden

 

Joke geeft ons goede tips over hoe je de linzen het beste bewaren kunt. Daarnaast de vele manieren hoe je linzen bereidt. Je kunt linzen koken, garen, wellen, bakken, roosteren, poffen, frituren, inleggen en laten kiemen. Ook vertelt ze ons hoe je linzenpuree kunt maken of linzenmeel. Als je linzen namelijk fijnmaalt, ontstaat er een heerlijk glutenvrij meel. Dit kan je weer gebruiken voor pannenkoeken of koekjes.
En dan volgen de vele (merendeels vegan en vegetarische) recepten met linzen.

 

Ontbijt

Linzen! van Joke Boon

Nou dit begint al goed met Fruitige linzenwafels. Als je de heerlijke foto hiervan ziet, wil je ze gelijk proberen. En de Linzen-Kaaswafels, Linzenbrood, Choco-Linzenspread, Linzen granola zijn voorbeelden van heerlijke ontbijtrecepten. Ik had geen idee dat je dit allemaal kunt maken van linzen.

Linzen! van Joke Boon

 

Soep

 

Hier komen we op een wat bekender terrein. Soep gemaakt van linzen is natuurlijk al eeuwenoud. Tien linzensoep recepten vind je in dit boek, de ene nog lekkerder dan de ander. De prachtige oranje Linzensoep voor de Koning, Romige knolselderijsoep met linzen of de Zoete aardappel-linzensoep met chorizokruim ga ik echt maken.

 

Snacks

 

Hier vind je o.a. Pittige linzenkoekjes, Linzenbitterballen en Zoetzuur van linzen. Maak een grote pot van deze zoetzuur en gebruik het in salades of hapjes. De linzen in zoetzuur blijven zeker een jaar goed en kunnen vele gerechten oppimpen.
Van linzen kan je ook lekkere spreads of paté’s maken en Joke verklapt ons haar recepten hiervoor.

Linzen! van Joke Boon

 

Salades en voorgerechten

 

Ook deze 9 recepten zijn weer een lust voor het oog. De Verfijnde salade van witte linzen en groen, Carpaccio van rode biet en linzenkiemen en hartige Tompouce met linzen-paprikacrème zien er bijzonder smakelijk uit.

Linzen! van Joke Boon

 

Hoofdgerechten

 

De hoofd- en bijgerechten worden verdeeld in Vegetarisch en Niet-Vegetarisch. Er staan maar liefst 23 vegetarische gerechten in. De Linzenbraadstuk met balsamico champignons is een prachtig gerecht wat met de feestdagen het zeker goed zal doen. Linzenballetjes in tomatensaus, Melanzane met linzen, Linzen pizzabodem, Linzenstamppot en de Foeyonghai met linzen zijn een paar voorbeelden van de geweldige gerechten die je kunt maken van linzen.
En de Stoofschotel met linzen en braadworst of de Lauwwarme salade van biet, linzen en makreelfilet zien er ook verleidelijk lekker uit.

Linzen! van Joke Boon

 

Zoet

 

Nooit gedacht dat je ook zoete gerechten kunt maken van linzen. De koekjes, cakes, truffels, pudding en chocoladevla gemaakt van linzen zijn stuk voor stuk een lust voor het oog. Eigenlijk wil ik ze allemaal proberen, maar waar begin ik mee?

Linzen! van Joke Boon

 

Het boek eindigt met adressen waar de linzen het beste verkrijgbaar zijn.

 

Linzen! van Joke Boon is een prachtig boek met meer dan 75 veelzijdige en gezonde linzenrecepten voor iedereen die van linzen houdt, nieuwsgierig is naar linzen of op zoek is naar heerlijke vegan of vegetarische gerechten. Daarnaast bevat het heel veel informatie over deze bijzondere kleine peulvrucht.

 

Linzen! van Joke Boon

Het boek Linzen! van Joke Boon is hier te bestellen.

Credits:
Foto’s Mitchell van Voorbergen
Styling: Alexandra Hereijgers


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden