Lunch bij de Plantage in Amsterdam

Lunch bij de Plantage in Amsterdam

84 wordt ze vandaag, mijn moeder. Elk jaar verzint ze zelf een uitje met haar dochters om haar verjaardag te vieren. Vandaag staat Amsterdam op het programma. ’s Morgens worden we verwacht in de Hermitage en ’s middags gaan we voor de lunch naar de Plantage in Amsterdam.

 

De Hermitage is prachtig, maar omdat mama binnenkort aan haar heup geopereerd gaat worden, is de hele Hermitage bezichtigen een brug te ver voor haar. Meestal loopt zij met grote passen voorop en wij dochters er hijgend achteraan om haar maar bij te kunnen houden. Maar vandaag geen grote passen voor mama. De rest van de Hermitage gaan we dan maar een andere keer bezichtigen.

 

Een echte Amsterdamse taxichauffeur brengt ons naar de Plantage. Onderweg vertelt hij nog het een en ander over de Hermitage en de stad. We zijn midden in het centrum van de stad in een prachtige buurt. De Plantage is een groen gebied in Amsterdam, bekend om het dierenpark Artis en de Hortus Botanicus. Café-Restaurant de Plantage is gevestigd in de voormalige en monumentale Ledenlokalen van Artis en heeft een grote en fraaie 19de-eeuwse serre. Hier mogen wij plaatsnemen.

 

We vragen gelijk om de wijnkaart, want we willen graag toasten op moeders. Zie haar nou zitten die mooie oude en eigenwijze vrouw, die haar hele leven hard gewerkt heeft in het restaurant en nog steeds haar handen uit de mouwen steekt in haar bed and breakfast in Steenwijk. Stiekem hopen wij dochters dat wij deze leeftijd mogen halen en dat we er dan net zo goed uit mogen zien als haar. Ik bestel een fles huiswijn Chardonnay-Viognier Sonhoek-Weskaap (19,75 per fles). Ma die zegt dat ze helemaal niet van Chardonnay houdt, drinkt met genoegen haar glaasje leeg. Nog maar een flesje bestellen dan!

Lunch bij de Plantage in Amsterdam

De lunchkaart bevat Tartines (geroosterd desembrood) met diverse toppings, tosti’s van pitabrood en lunchgerechten. Het is mix van Franse, mediterrane en Midden-Oosterse fusion gerechten. De aardige dame van de bediening neemt onze bestelling op. We willen graag uitgebreid lunchen en dat kan in de Plantage.

Lunch bij de Plantage in Amsterdam  Lunch bij de Plantage in Amsterdam  Lunch bij de Plantage in Amsterdam

Mijn zusjes gaan voor de Crèmesoep van knolselderij en peterseliewortel met gerookte portobello en soldaatjes (7,50), mijn moeder kiest de Ttoro, een vissoep uit Baskenland (9,-) en ik bestel de Carpaccio van geroosterde aubergine met boerenpecorino, charmoula, pijnboompitten en Sardijns platbrood (9,50). Het Sardijns platbrood blijkt een lekker knapperig torentje te zijn welke goed samengaat met het zachte geroosterde vruchtvlees van de aubergine. De pecorino en charmoula geven veel smaak aan het gerecht en de vijgen zorgen voor een zoetje. Heerlijk. De soep van mijn zusjes is een lekkere crèmesoep met een milde smaak van de knolselderij en peterseliewortel, met daarin een stukje gerookte portobello en ernaast knapperige soldaatjes. De vissoep van mijn moeder heeft veel weg van een Bouillabaisse. Lekker pittig soepje door de piment d’Espelette en de rouille, gevuld met witvis en mosselen.

Lunch bij de Plantage in Amsterdam  Lunch bij de Plantage in Amsterdam

Dan komen in een rap tempo (voor ons eigenlijk te vlot, want we hebben alle tijd) de hoofdgerechten. Driemaal Roodbaarsfilet met fregola, komkommer, cime di rapa, ansjovis en ei (20,-) en ik heb zin in vlees, dus is het een Bavette met haricots verts, laurieraardappel, gepofte rode ui, merg en beurre de Montpellier (21,50) geworden. Mijn zusjes en moeder smullen van de flinke roodbaarsfilet met een lekkere fregola en smakelijke Italiaanse raapstelen. Mijn bavette is top, goed rood en mals en de beurre de Montpellier heeft een heerlijke dragonsmaak welke goed samengaat met het vlees. Met het kleine lepeltje lepel ik het hele merg uit, jammie.

 

We zijn voldaan en nemen alleen nog maar een kopje koffie. Ik neem nog even een kijkje op het schitterende terras met de platanen. Het schijnt dat dit terras in 2016 is verkozen tot het Terras van het jaar. En daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen, het lijkt me geweldig om daar op een warme zomeravond een drankje te drinken of te dineren. Daarvoor moeten we nog een keertje terug komen.

 

We hebben genoten vandaag, de Hermitage was bijzonder en lunchen in de Plantage was geweldig. Dank je wel mama voor deze mooie dag. Op naar de 85!

 

Café-Restaurant de Plantage

Plantage Kerklaan 36

1018 CZ Amsterdam

020 76 06 800

http://caferestaurantdeplantage.nl


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden