Elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden

Elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden

Specerijen en kruiden …. ik ben er gek op. Het brengt een gerecht op smaak en het voordeel ervan is dat je hierdoor minder zout hoeft te gebruiken. Je maakt elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden.

 

Zo kent elk land of streek zijn eigen specerijen. Denk aan de ras-el-hanout van Marokko, komijn in de Arabische keuken, Provence kruiden van Frankrijk en de oregano van Italië. In India zijn ze grootverbruiker van kurkuma. Hiermee worden hun curry’s op smaak en op kleur gebracht. Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in kerriepoeder en masala’s.

 

Kurkurma

 

Kurkuma is bekend als geelwortel. Het is een kruid dat gewonnen wordt uit de (geel)wortels van de plant Curcuma Longa. Het is vers te koop in toko’s of een goede groenteboer en in poedervorm overal verkrijgbaar. Het kruid wordt vooral in de Oosterse keuken gebruikt.

 

Nu is kurkuma ook ontdekt door de Westerse wereld. Niet alleen is deze specerij ontzettend gezond voor je, het brengt ook nog eens veel smaak aan je gerecht. Dit gele kruid verovert Instagram en Pinterest met zijn vele mogelijkheden. En niet alleen voor in je eten maar ook voor je gezondheid. Al duizenden jaren gebruikt men het kruid in de Ayurvedische geneeskunst, kurkuma is namelijk het kruid tegen vele ziektes.

Elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden

Kurkuma is nu vooral bekend bij ons als het ‘golden milk’ drankje. Een warme melk met kurkuma in de hoofdrol. Maar ‘s zomers drink je niet zo snel een warme melk, probeer daarom eens mijn recept voor een Golden Milk Smoothie …. de (ijs)koude versie hiervan.

Elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden

Of maak eens een lekkere Auberginecurry en gebruik daar lekker veel kurkuma in. Ook chutneys worden vaak bereid met kurkuma. En hoe denk je dat het Indonesische bijgerecht Atjar aan zijn mooie gele kleur komt? Juist door het gebruik van kurkuma!

Elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden

Ik heb ook nog een lekker en gezond ontbijtje voor je gemaakt met kurkuma, namelijk een Mango kurkuma chiapudding. Zo zie ja maar de receptmogelijkheden met kurkuma zijn oneindig. Check op mijn website onder ingrediënt kurkuma en je zult veel recepten vinden met dit ‘gouden’ poeder.

Note voor borstkanker patiënten: kurkuma blijkt een ongunstige werking te hebben in combinatie met hormoonbehandeling (Tamoxifen), mocht je dit gebruiken. Lees hier over het onderzoek van Erasmus MC.


Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden