Makke kastanjes poffen

Makke kastanjes poffen

Het is herfst en je kunt weer makke kastanjes vinden. Natuurlijk kan je ze kopen in de winkel, maar hoe leuk is het om met de kinderen makke kastanjes te rapen. Raadpleeg de Wildplukwijzer waar je dit bij jou inde buurt kunt doen. En dan ga je de makke kastanjes poffen.

 

Makke kastanjes

Makke kastanjes poffen

Makke oftewel tamme kastanjes lijken op de wilde kastanjes, met het verschil dat je de wilde kastanjes niet kunt eten. De makke kastanjes zijn niet helemaal rond en hebben een platte kant en een puntje aan de bovenkant. Hier zie je het verschil tussen die twee.
Nu kreeg ik van een aardige dorpsgenoot een grote zak makke kastanjes en natuurlijk wil ik daar dan iets lekkers van maken. Gratis uit de natuur en ook nog eens super lekker!

Spoel de kastanjes na het rapen wel gelijk schoon. Droog ze daarna met een theedoek. Goed gekoeld (in de koelkast bijvoorbeeld) blijven ze een week goed.

 

Poffen maar

Makke kastanjes poffen

Makke kastanjes kan je rauw eten, maar gepoft en gekookt zijn ze veel lekkerder. Je kunt ze in de oven poffen, maar ook op de barbecue. Dan krijgen ze ook nog een lekker rooksmaakje. Kastanjes poffen is even een klusje, maar dan heb je ook wat.
Hoe ga je te werk:
Kerf van de voren de kastanjes in, hierdoor ontploffen ze niet tijdens het poffen en gaat de schil openstaan waardoor je ze makkelijker kunt pellen.
Maak met een groot scherp mes een kruis in de schil bij de punt van de kastanje. Leg ze dan op een ovenplaat en schuif dit in een voorverwarmde oven (220˚C). Pof ze ongeveer 15-20 minuten, dan springen ze open en zijn ze klaar. Laat ze iets afkoelen en verwijder de schil en het dunne velletje als ze nog warm zijn. Doe dit met een mesje.

 

Velletje

Makke kastanjes poffen

Ja en soms blijft er nog een velletje zitten om de kastanjes. Dit gebeurt als je ze niet lang genoeg gepoft hebt. Het velletje kan je het makkelijkste verwijderen door de kastanjes nog even te koken. Dan laat het velletje vanzelf los. Kook ze niet te lang, anders worden ze te zacht.

 

Houdbaarheid

 

Gepelde kastanjes zijn maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Verwerk ze meteen in een recept of vries ze in.

 

Recepten met makke kastanjes

 

Behalve dat makke kastanjes lekker zijn als ze net gepoft zijn, kan je ze ook verwerken in diverse recepten. Zowel in zoete als in hartige gerechten doen ze het goed.

Pompoen en kastanjesoep met cantharellen
Pastinaak met makke kastanjes uit de oven
Teriyaki risotto met paddenstoelen en kastanjes  

Witte chocolade kastanje truffels


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden