Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection deel 2

Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection – Deel 2.

Het is zo ver! Deel 2 van de 3-delige serie over Michiel Wigman en Dutch Whisky Connection. In dit deel zullen we dieper ingaan op de services die Dutch Whisky Connection aanbiedt, en enkele vragen aan Michiel stellen, waarop we uiteraard een gepassioneerd en uitgebreid antwoord krijgen!

 

Persoonlijk advies

 

Of het nu om drinken, verzamelen of investeren in whisky gaat; Dutch Whisky Connection heeft de kennis om u hierbij te ondersteunen. In alle drie gevallen zijn verschillende aspecten van belang.

 

In het geval van een advies voor een drinkfles gaat het met name om prijs-kwaliteitverhouding, en vooral persoonlijke smaak. Bij het verzamelen ligt de focus meer op uw interesses, uw huidige collectie en welke flessen hierbij een bijpassende uitbreiding  vormen. Voor het investeren gaat het meer op basis van gewenst risico, investeringen voor lange of korte termijn en verwacht rendement.

 

Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection deel 2

 

Voor alle bovenstaande aspecten heeft Dutch Whisky Connection de uitgebreide internationale ervaring en netwerk dat hiervoor nodig is. Voor de mensen onder ons die graag een nieuwe whisky willen proberen, hebben we Michiel de volgende vraag gesteld: Welke whisky staat op jouw nummer 1? En welke whisky onder de 100 euro?

 

Haha weer een onmogelijke vraag dan wel een onmogelijk antwoord. Smaak ontwikkelt en verandert in de loop der jaren. En dan zijn er ook veel verschillende smaakrichtingen zoals meer (tropisch) fruit, vanille, pale sherry, PX, donker sherry en verschillende soorten rokerige, peated en soms zelfs medicinale smaken. In al die richtingen zou ik een lijstje kunnen opnoemen.

 

Van een hele reeks sherry whisky die nu in mijn hoofd op komt zou ik de Miltonduff uit 1966 van Spinola kunnen noemen of de Macallan 1954, maar zou ik uiteindelijk kiezen voor de Glenlossie 1974 van Intertrade omdat mijn partner en ik die allebei geweldig vinden en er hier al een paar lege van staan.

 

Bij de meer tropisch fruit richting zijn er vele Longmorns die geweldig zijn, maar uiteindelijk zou ik kiezen voor een Bowmore uit 1966 (hier zijn overigens weer een aantal verschillende van).

 

En van de meer peated whisky is het voor mij belangrijk dat de turf/peat, het rokerige de smaak ondersteund en het niet alleen om de peat gaat. Enkele oudere Ardbegs en Lagavulins schieten me te binnen.

 

En dan nog een die niet in te delen is. Ben Nevis 1996 34 year old, geweldig, nat zadelleer.

 

 Als je me echt vraagt welke ik zou kiezen als het geforceerd zou moeten, dan denk ik toch de Bowmore uit 1966 en wel die van “Whiskyfreunde Essenheim”.

 

Zoals eerder gezegd is het voor deze verwende meneer veel moeilijker om hedendaagse parels te vinden, maar ze zijn er wel degelijk. Lagavulin double matured, Redbreast Irish cask strength 12 year old, een aantal distillery only bottelingen van Longmorn en Strathisla (zijn inmiddels wel ‘n stukje duurder geworden, maar waren rond de 80 euro. Ben Nevis 10 year old is altijd goed, of Glenfarclas 15 year old. Als laatste de Miltonduff 9 jaar van Cadenhead’s, voor een Belgische whiskyclub.

 

Eén kiezen? Dan wordt het met alle slagen om de arm van het niet kunnen kiezen etc. de Ben Nevis 10 jaar. Mooie prijs kwaliteit prijs inmiddels rond de € 100,-.

Ben nevis 10 jaar batch 1

 

Voor de investeerders en ook de verzamelaars is de prijs voor whisky interessant. Zoals ook al in deel 1 van deze serie is genoemd; de vraag naar whisky neemt gigantisch toe en daarmee ook de prijzen. Wat vindt Michiel hiervan? We stelden hem de vraag: Hoe kijk je naar de huidige whisky markt? Denk je dat de stijgende vraag naar whisky door blijft zetten?

 

Mmmm lastig, ik roep al jaren dat het een keer op moet houden met die prijsstijgingen, maar het blijft maar doorgaan. Eerst de Schotse whisky, daarna Japans en Amerikaans, toen Kavalan uit Taiwan, gevolgd door een explosie van goede Ierse Whiskey (een land waar de whisky cultuur al heel lang aanwezig was, maar de Schotse marketing machine was beter. Ook uit Nederland komt inmiddels het een en ander. Zuidam is de bekendste. De vraag is enorm en neemt toe. In het hogere segment is al veel aan de hand in China en Rusland bijvoorbeeld. Moet je je voorstellen wat het betekend als die markten helemaal open gaan en toegankelijk worden. Daarnaast zijn de laatste 5-6 jaar de beleggers in de whiskywereld gestapt. Niet omdat het lekker is, maar om geld te maken. En wat is het kenmerk van een goed rendement? Schaars en erg goed. Dus de oudere whisky uit de jaren 50 en 60 die veel gezocht wordt vanwege de kwaliteit stijgt het hardst. Jammer omdat daardoor die flessen nauwelijks nog worden geopend en niemand straks meer weet hoe het überhaupt smaakt. Voor de huidige industrie misschien maar goed ook.

 

Toch is er een risico aan deze ontwikkeling. Een flink deel van de beschreven markten is naar mijn idee gehypet en zit in een bubbel. Prijzen worden omhoog gedreven door op eigen flessen te (laten) bieden op veilingen. Om zoveel mogelijk beleggingsrisico uit te sluiten moet je echt wel weten waar je het over hebt, en door alle briljante marketing verhalen heen kunnen prikken. Voor de echt goede flessen ben ik ervan overtuigd dat de vraag blijft en het aantal minder wordt en dus een goede belegging.

 

Daarnaast is er een groeiend aanbod (nog steeds) van liefhebbers. Die hoeven zich denk ik geen zorgen te maken. Vele tientallen miljoenen vaten liggen nog te wachten. En ook vandaag heb je nog geweldige whisky’s. Verwende liefhebbers zoals ik moeten alleen langer zoeken naar de pareltjes als vroeger.

 

Hieronder een illustratie van een fles Lagavulin Distillers edition en de bijbehorende prijsstijging over de jaren.

 

Lagavulin whisky

 

Aangezien Michiel aardig wat kennis heeft wat betreft de whisky markt, is een interessante vervolgvraag om te stellen: Welke landen buiten Nederland doe je het meeste zaken mee?

 

Mijn grote voordeel bij de start van mijn bedrijf was een netwerk over de hele wereld dat in 25 jaar is opgebouwd. Ongeveer 60% blijft in Europa en 40% naar voornamelijk Azië. Binnen Azië vooral Singapore, Taiwan en Japan.

 

Naast de verkoop van oudere en of bijzondere flessen en rariteiten doe ik ook een redelijk aantal meer high end internationale online tastings. Dan schrijven mensen zich in, stuur ik sample sets over de wereld en dan hebben we meestal op een zondagmiddag om 14:00 uur een 2 uur durende gezellige tasting met veel  uitwisseling van kennis en smaak. Ook deze pakjes gaan naar de genoemde landen, maar ook naar Finland, Italië, Zweden, de UK, Noorwegen, Duitsland etc.

 

Er zijn nog wel een paar uitdagingen waar ik mee bezig ben. Er zijn best een aantal whiskyvrienden in Canada en China waar ik graag naar toe zou willen sturen, maar op dit moment nog te veel douane en administratieve hobbels voor zo’n klein bedrijf als het mijne.

 

Conclusie voor nu; Ik heb er lol in! En ontmoet veel leuke mensen.

 

 

Whisky Tastings

 

Zoals uit het vorige antwoorden van Michiel is af te leiden is het niet makkelijk om een whisky uit te zoeken met een goede prijs-kwaliteitverhouding, aangezien er zoveel verschillende soorten whisky zijn. Houd je van peated, sherry, fruit, of medicinaal? Of heb je niet echt een idee wat je nu echt lekker vindt? Hiervoor zijn tastings uitermate geschikt. Iedereen kan een rij met verschillende whisky’s op tafel zetten. Maar wat echt bijzonder is, is een goede line-up neerzetten én hiervan een memorabel evenement maken. Voor bijzondere evenementen en/of groepen mensen verzorgt Dutch Whisky Connection een bijpassende bijzondere ervaring. Denk hierbij aan bijvoorbeeld whisky clubs, slijterijen of bedrijfsevenementen. Door de uitgebreide ervaring kan men de juiste combinatie van whisky’s op tafel zetten, met daarbij boeiende achtergrondinformatie en leuke anekdotes.

 

Voor de zeer ervaren whisky liefhebbers heeft Dutch Whisky Connection ook masterclasses; zowel nationaal als internationaal en bedoeld voor groepen mensen die erg graag tastings willen bijwonen met onder andere oudere en zeer exclusieve whisky’s.

Michiel Wigman | Dutch Whisky Connection deel 2

 

Dit is het einde van deel 2 van deze 3-delige serie. Maar geen zorgen: binnenkort komt deel 3 uit! Hierin gaan we dieper in op de verzamelingen die Michiel is tegengekomen, de eigen bottelingen die Michiel uitbrengt, en het oprichten van een eigen Whisky festival!


Plaats een reactie

author
DoorRedactie Culinea

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden