Midden-Oosterse hapjes Mezze

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Wij zijn gek op Midden-Oosterse gerechten, vooral omdat ze zoveel smaak hebben door alle kruiden en specerijen die gebruikt worden. En wij zijn ook gek op hapjes, of het nu borrelhapjes, Italiaanse antipasti, Spaanse tapas of Mezze is. Maak eens een uitgebreide tafel vol met deze Midden-Oosterse hapjes Mezze. Met dit soort hapjes is het natuurlijk wel hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Dus als het weer kan, pak dan eens lekker uit met een tafel voor heerlijkheden.

 

Mezze

 

Mezze zijn kleine hapjes uit de Midden-Oosterse keuken. Maar ze worden ook gegeten in Griekenland, Turkije en de Noord-Afrikaanse landen. De meeste hapjes zijn vegetarisch en worden vooral gemaakt van groenten. Heerlijke dips en spreads waar je lekker brood in kunt dippen, gegrilde groente zoals aubergines of paprika’s. Serveer de tafel vol met schaaltjes zodat iedereen zichzelf bedienen kan en maak er een fijne lange avond van.
En natuurlijk kan je de meeste dips kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is zoveel lekkerder en leuker. Dus als je ze zelf gaat maken, trek er dan wel genoeg tijd voor uit.

En maak zoveel of weinig hapjes als je zelf wilt. Ik geef jullie slechts aan wat je allemaal zou kunnen maken.

 

Midden-Oosterse hapjes Mezze:

 

Allereerst begin je met brood. Hiermee kan je lekker dippen en smeren. Je kunt zo’n groot Turks brood, platbrood en/of pita’s kopen. Warm het dan even op in de oven.
Als jij je helemaal wilt uitleven kan je zelf platbrood maken.

 

KOUDE MEZZE

 

Dukkah

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Dukkah is een crunchy kruiden en notenmengsel wat oorspronkelijk uit Egypte komt. Het is heel makkelijk zelf te maken, ik maak meestal een paar potten en heb dan een lekker voorraadje. Je kunt het strooien op geroosterde groenten, vlees of vis of op een topping als salade. Maar gebruik het nu als dip, doop het brood eerst in een goede olijfolie en dan in de dukkah.

 

Labneh

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Labneh is een soort zachte kaas, waarvan de basis uitgelekte yoghurt met zout is. Dit kan je dus heel makkelijk zelf maken. Het is heerlijk op pitabrood in te dippen of als saus bij lams-vlees. Je kunt de labneh naturel houden, maar je kunt het ook op smaak brengen met een teentje knoflook erin of een kruidenolie erover. Hier vind je een recept van labneh gemaakt van geitenyoghurt, als je daar niet van houdt dan neem je ‘gewone’ yoghurt.

Hummus

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Hummus of houmous mag niet ontbreken op dit mezze feestje. Deze dip gemaakt van kikkererwten en tahin (sesampasta) is al aardig ingeburgerd in ons landje. Makkelijk van tevoren te maken: je pureert alles in de keukenmachine en doet het in een bakje in de koelkast. Je kunt het nog op smaak brengen met specerijen of verse kruiden, maar hier vind je het basisrecept.

 

Baba ganoush

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Deze auberginespread is iets bewerkelijker dan de hummus. Je moet namelijk eerst de aubergines roosteren en laten afkoelen. Dan lepel je het vruchtvlees eruit en mengt dit met knoflook, tahin, yoghurt en citroensap. Ook dit kan je ruim van tevoren maken.

 

Muhammara paprikadip

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Muhammara is een pittige Arabische saus van vers gegrilde paprika’s, granaatappel en Heerlijk als broodbeleg, als dip bij de borrel of smaakmaker bij vlees- en visgerechten.
Maak het lekker zelf, zo moeilijk is het niet.

 

Tzatziki

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Deze yoghurt komkommerdip komt uit Griekenland, maar past heel goed op een tafel vol met mezze. Het belangrijkste voor deze dip is dat de yoghurt en de komkommer goed uitgelekt zijn. Hier vind je het recept.

 

Pittige fetadip met zongedroogde tomaten

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Feta is een van oorsprong Griekse kaas welke wordt gemaakt van schapenkaas en ook vaak aangevuld met geitenkaas. Het heeft een hele specifieke smaak en is behoorlijk zout.
Deze dip wordt gemaakt van feta gepureerd met yoghurt, knoflook, hete saus en zongedroogde tomaten.

 

Midden-Oosterse worteldip

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Deze Wortel hummus is lekker als dip bij een borrelhap of zelfs op de boterham. Je maakt deze wortel hummus met rauwe wortelen, je hoeft de wortelen dus niet eerst van tevoren te koken. Alleen maar te schillen en je keukenmachine doet het werk voor je. Snel klaar en superlekker, wie wil dat niet. En ook nog eens gezond.

 

Zhoug pittige kruidensaus

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Deze pittige kruidensaus komt van oorsprong uit Yemen, maar je vindt deze saus ook in de Syrische en Israëlische keuken. En wordt vaak geserveerd bij falafal of gegeten met een stuk brood. Je moet wel van koriander houden.

 

Fattoush salade

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Fattoush salade is een van oorsprong Libanese salade en wordt meestal gemaakt van geroosterd pitabrood, tomaten, komkommer, ui en veel verse kruiden.
Het is een lekkere frisse salade die heel goed geserveerd kan worden als lunch, maaltijdsalade of bij de barbecue. Deze kan je al te ver van tevoren maken, doe het op de morgen zelf.

 

Turkse bulgursalade Kisir

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Deze Turkse bulgursalade Kisir is een mooie rode en pittige salade gemaakt van bulgur, rode ui, tomaten, rode puntpaprika, komkommer, peterselie, Ajvar en pul biber.
Een heerlijke salade voor een zomerse dag of bij de barbecue.

 

Libanese aubergines salade

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Een heerlijke en prachtige salade gemaakt van gegrilde aubergines, baharat kruiden, rode ui, Griekse yoghurt, knoflook, walnoten, koriander, verse munt en granaatappelpitjes. Je kunt dit warm, lauwwarm of zelfs koud serveren.

 

WARME MEZZE

 

Köfte

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Kofta of köfte is een vleesgerecht gemaakt van gehakt. Meestal is dit lamsgehakt, maar het kan ook van runder-, kip-, varkens- of schapengehakt of een mengsel hiervan, gemaakt worden. Het gehakt wordt aangemaakt met diverse specerijen, kruiden en uien. Ik heb het met gyroskruiden gemengd en met een lekkere saus van tahin erbij gemaakt.

 

Halloumi

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Halloumi is een hele speciale schapen- en geitenkaas die je kunt bakken of grillen. Ik heb diverse halloumi recepten op de site staan, maar deze Arabische ratatouille met halloumi frietjes zou een lekker gerecht zijn op de mezze tafel. Een salade met een lekkere smaakexplosie door de diverse specerijen en kruiden uit het Midden-Oosten.

 

Filorol gevuld met sucuk, feta en spinazie

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Deze filorol gevuld met sucuk, feta en spinazie is mijn twist op de spinazie feta börek. De sucuk is een pittig gekruid worstje uit de Turkse keuken. Het pittige worstje is gemaakt van rundvlees en wordt ook veel gegeten in het Midden-Oosten, de Balkan landen en Centraal-Azië. Het heeft wel een bijzondere smaak, je moet ervan houden. Ik vind het heel erg lekker, vooral in dit filorolletje.

 

Falafel

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Falafel komt oorspronkelijk uit de Arabische keuken en zijn gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten of andere peulvruchten zoals tuinbonen en erwten. Het is een vegetarische snack dat oorspronkelijk als vleesvervanger diende in de vastentijd.
Meestal wordt het in een (pita)broodje geserveerd met salade en een saus. Deze saus kan een tahini saus zijn, hummus, pittige knoflooksaus of een yoghurtsaus. Ik heb een heerlijk recept voor een erwten falafel met yoghurt dressing voor jullie.
Je kunt de balletjes van tevoren maken en dan op de avond zelf frituren.

Turkse Pide

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Pide een groot Turks plat luchtig brood, de Turkse Pide kan ook een pizza in de vorm van een bootje gevuld met zalig gekruid gehakt zijn. Ik heb hiervoor een rol vers pizzadeeg inclusief tomatensaus gekocht en dit gebruikt om de bodems te maken. Dit gevuld met lekker gekruid lamsgehakt.

 

Wat drinken we erbij

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Om in de Midden-Oosterse sferen te blijven kan je een lekkere verse muntthee maken of de Turkse yoghurtdrank Ayran erbij maken.

 

Nagerecht

Midden-Oosterse hapjes Mezze

Mocht je nog ruimte hebben voor een toetje, dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van Turks nagerecht Kenefe, zoete Turkse pompoenblokjes, Walnoten en mandarijnen Baklava, Tahin halvaparfait of een Mandarijnparfait met pistachenoten.

 

Nou genoeg keuze zou ik zeggen. Als je nog leuke schaaltjes etc. wilt kopen voor deze hapjes, neem dan hier een kijkje.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden