Nachtschadegroenten

Nachtschadegroenten

Behalve de koolgroenten, knolgroenten, groene bladgroenten heb je ook nog de nachtschadegroenten. Misschien heb je er nooit van gehoord, maar dit zijn de groenten van de bloeiende planten die tot de Solanum familie behoren.
Zoals alle groenten bevatten de nachtschadegroenten heel veel goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

 

De nachtschadeplanten bevatten ook giftige stoffen, zoals solanine. Het eten van de planten zelf kan dodelijk zijn, maar het fruit en de groenten hiervan zijn veilig om te eten. Alleen als de vruchten van deze planten buiten gerijpt zijn in de zon (dus niet in kassen), vermindert de giftige stof in de vruchten. Dus het blad en de bessen van de nachtschadeplant zijn wel giftig, die moet je niet eten.

 

Nachtschadegroenten

 

Allergisch voor nachtschadegroenten

 

Niet iedereen is gevoelig voor nachtschadegroenten, maar sommige mensen zijn allergisch hiervoor. Dit komt door het stofje alkaloïde wat in deze planten zit.
Als je een auto-immuunziekte hebt of je hebt een prikkelbare darm, kunnen jouw klachten verergeren. In het slechtste geval krijg je een huiduitslag, word je benauwd of moet je heel erg hoesten. Ben jij helemaal gezond, dan kan je zonder problemen deze groenten blijven eten.

 

Om erachter te komen of jij voor deze groenten allergisch bent, eet je ze dan vier weken niet en bekijk dan hoe jij je voelt na deze weken. Probeer dan eens per week een van de groenten uit en kijk hoe je daarop reageert. Voel je dan een groot verschil qua spijsvertering, energie of krijg je pijn, dan kan het heel goed zijn dat je gevoelig bent voor nachtschades. Heb je nergens last van, dan kan je ze best eten.

 

Wat zijn de nachtschadegroenten?

 

Ik heb de in Nederland meest voorkomende voor jullie op een rijtje gezet:

 

Aardappel

Nachtschadegroenten

De (witte) aardappelen zijn een van de bekendste nachtschadegroenten. In mijn blog Aardappelsoorten lees je alles over aardappelen en wat je ermee kunt.
Vooral het blad en de uitlopers zijn zeer giftig. Mochten er uitlopers of groene stukken aan de aardappelen zitten, verwijder dit voordat je ze gaat koken!
Zoete aardappelen vallen niet onder de nachtschade groenten.

 

Aubergine

Nachtschadegroenten

Een aubergine zit vol voedingsvezels en dat helpt weer voor een goede darmwerking. Daarnaast zijn ze heerlijk en kan je er heel veel verschillende gerechten van maken.
Eet een aubergine nooit rauw, dan is hij giftig. Je krijgt er behoorlijk maag- en darmklachten van. De aubergine moet dus altijd worden gebakken, geroosterd of gegrild worden gegeten. Dit zorgt voor een vermindering van de gifstoffen.

 

Paprika

Nachtschadegroenten

Paprika zitten bomvol vitamine C. Goede reden dus om deze groente te eten. Maar let op; de pitjes van de paprika zijn giftig. Natuurlijk word je niet ziek van het eten van een paar pitjes, wees daar maar niet bang voor.
Het beste kan je een biologische paprika eten. Want allergische reacties kunnen ook komen door het gif dat op paprika’s gespoten wordt. In ieder geval moet je paprika’s goed afspoelen voor gebruik.

 

Tomaat

Nachtschadegroenten

Tomaten bevatten veel vitamine A en C en antioxidanten. Ook de tomatenplant behoort tot de nachtschade familie. De plant is moet je zeker niet eten, maar de vruchten wel.
De vrucht tomaat valt onder de groenten. Ze zijn in veel verschillende soorten en maten te koop en ze zijn veelzijdig te gebruiken.
Maar niet als je overgevoelig bent voor deze nachtschadegroente, dan moet je de tomaten schrappen uit je menu.

 

Okra

Nachtschadegroenten

Okra’s zijn niet zo bekend in ons land. Ze groeien in gebieden met een gematigd klimaat en zijn daar dan ook erg populair. De okra heeft een milde smaak, wat een beetje tussen de smaak van sperziebonen, asperges en aubergines in zit.
Spoel de okra’s grondig schoon voordat je ze gaat bereiden. Je kunt ze bijvoorbeeld bakken, koken of frituren.

 

Kaapse kruisbes

Nachtschadegroenten

De Kaapse kruisbes oftewel de physalis is een geel/oranje bes wat groeit in een soort lampionnetje. De smaak van deze bes is zoet met een klein zuurtje erin. Deze bes valt onder het nachtschadefruit.
Je vindt ze in de grotere supermarkten of groentewinkels.

 

Gojibessen

 

Ook de gojibes behoort ook tot de nachtschade en dan wel onder nachtschadefruit. Omdat ze zoveel voedingswaarden bevatten, zijn ze ontzettend populair als superfood. Maar als je allergisch ben voor nachtschade, is dit echt geen superfood voor jou. Krijg je klachten na het eten van deze besjes, eet ze dan niet meer.
De rode gojibessen zijn gedroogd te koop. Koop het liefst biologische bessen, dan weet je zeker dat ze zijn niet bespoten. Harde of droge bessen zijn vaak oud, eet die niet.

 

Minder bekende nachtschades zijn pepersoorten zoals:

Nachtschadegroenten

Spaanse peper, jalapeño, cayennepeper, habaneros, chipotle (is gerookte jalapeño) en pimento (oftewel all spice).
Ondanks de minder fijne klachten die de pepers kunnen geven aan mensen die hiervoor gevoelig zijn, bevatten pepers wel vitamine en mineralen die gezond zijn voor hen die wel tegen nachtschadegroenten kunnen.
Witte en zwarte peper valt niet onder de nachtschade.

 

Tabaksplant

 

De tabaksplant behoort tot de nachtschade-achtigen. De nicotine in deze plant is ook een alkaloïde, welke ook giftig is. Nicotine komt echter ook in zeer kleine hoeveelheden in andere nachtschadeplanten voor en daarin vormt het geen probleem.

 

Nog meer nachtschaden:

 

Mocht jij dus allergisch zijn voor de nachtschades, wees er dan van bewust dat je moet oppassen voor heel veel kruidenmengsels, zoals kerriepoeder, paprikapoeder, chilipoeder en garam masala. Maar ook voor taco kruidenmixen of kipkruiden moet je uitkijken.

 

En niet alleen voor specerijen, maar ook bindmiddelen of sauzen kunnen tricky zijn, zoals aardappelzetmeel (zit ook in brood, soepen, etc.), ketchup, rode pastasauzen, hete sauzen, barbecuesauzen en salsa’s.

 

Paleo

 

Nachtschades passen niet binnen een Paleo voedingspatroon. Dit omdat ze o.a. ontstekingsreacties veroorzaken en het immuunsysteem ontregelen. Veel mensen met een auto-immuunziekte zijn ook erg gevoelig voor nachtschades. Zeker als het een ziekte is die de gewrichten aantast.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden