Paling Patron van het jaar 2020

Paling Patron van het jaar 2020

Wat een toffe uitnodiging kreeg ik. Of ik aanwezig wil zijn bij de uitreiking van de Paling Patron van het jaar 2020 award. En die zal uitgereikt worden aan Martin Kruithof meesterkok en patron-cuisinier van het 2-sterren restaurant De Lindenhof in Giethoorn.
Deze titel wordt door de Stichting DUPAN uitgereikt aan iemand die zich inzet voor de verbetering van de palingstand in Nederland en het behoud van de palingcultuur.
Dit kan ook een voorvechter uit de wetenschap, natuurbescherming, of de sector die bestaat uit visserij, rokerij, aquacultuur en/of de horeca zijn.

 

Paling Patron van het jaar 2020

 

De keuze is dit jaar op chef Martin Kruithof gevallen omdat hij verantwoord bezig is met het product paling, hij bijdraagt aan projecten die de palingstand verbetering en daarbij natuurlijk prachtige en pure gerechten bereid met deze paling, aldus de voorzitter van DUPAN Alex Koelewijn.
Martin volgt mede 2-sterren chef Michel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk op.

 

Uitreiking

Paling Patron van het jaar 2020

Voor de officiële uitreiking zetten Martin en Alex duizend glasaaltjes uit in het water achter het restaurant. Hier kunnen we over een paar jaar weer van genieten.
DUPAN zet zich al jaren in voor de palingstand in Nederland. En met de uitreiking van deze award wil de stichting, iemand die een ambassadeur is voor de palingcultuur en op constructieve wijze bijdraagt aan de verbetering van de palingstand, in de spotlight zetten.
Martin is erg blij met de award, vooral omdat paling hoort in het prachtige natuurgebied van de Weerribben en de wateren rondom Giethoorn.
Na een glas heerlijk alcoholvrije bubbels met zes(!) fantastisch lekkere paling amuses in de prachtige tuinen van De Lindenhof, gaan we naar binnen voor de palinglunch.

Paling Patron van het jaar 2020 Paling Patron van het jaar 2020 Paling Patron van het jaar 2020 Paling Patron van het jaar 2020

De lunch

 

Met de nieuwe Corona maatregelen zitten we niet aan een grote tafel, maar zijn er twee- of driepersoons tafels gedekt voor ons. Ik bof ontzettend met mijn geweldige tafelheer Roy Voogd van BBQ52. Het blijkt een collega foodblogger te zijn. We hebben gelijk een klik.
Na de heerlijke amuses, volgen nog veel meer palinggerechtjes. We beginnen met een Cappuccino paling in het groen.

 

Paling Patron van het jaar 2020

Dan volgt een Licht gerookte paling, mierikswortel, krokante aardappel. Tjonge wat is die Martin toch een kunstenaar. Omdat ik nog moet rijden, drink ik niet. Maar man oh man, wat zou ik graag de wijnen die erbij geschonken worden, willen proeven.
Het derde gerecht is Snoekbaars, sjalot, paling en mint. Hierop liggen gefrituurde kappertjes en de verse watermunt geeft het gerecht een frisse touch.

Paling Patron van het jaar 2020 Paling Patron van het jaar 2020

Dan verschijnt de altijd vrolijke Martin aan tafel met een pan Stoofpaling, die rechtop gestoofd is zoals het volgens oude traditie hoort. Deze paling is zo boterzacht en het anijsachtige van de Pernod, venkel en steranijs is een match made in heaven bij de paling.

Paling Patron van het jaar 2020 Paling Patron van het jaar 2020

Het laatste palinggerecht is de klapper van de middag: Gebakken paling met doperwtjes, paksoi en een te lekkere saus met Indonesische touch. Tjonge wat is dit smullen zeg.

Paling Patron van het jaar 2020

En als je denkt dat je nog niet genoeg gegeten hebt, volgen er nog drie goddelijke desserts. Een brownie met pistache-ijs, een frisse mousse met zuring en aardbeien en een rabarber met gember en ijs.

Paling Patron van het jaar 2020

We sluiten af met koffie en een hele schaal met petit fours. Hoe aanlokkelijk ze er ook uitzien (en ik weet dat ze heel erg lekker zijn), houd ik het bij mijn koffie.
Wat hebben wij genoten van deze lunch en wat is deze award voor Martin verdiend!

Paling Patron van het jaar 2020


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden