Pinchos van de Pizzarette Grill

Pinchos van de Pizzarette Grill

Wist je dat je ook heel goed de Pizzarette buiten kunt gebruiken? Hoe leuk is het om zomers met z’n allen je eigen pizzaatjes of hapjes klaar te maken op de Pizzarette. Het voordeel ervan is dat je geen luchtjes in huis hebt. Dus als het een mooie zomeravond wordt, trek de Pizzarette dan uit de kast en ga lekker buiten aan de gang. En behalve lekkere pizzaatjes, pannenkoekjes of andere heerlijkheden, kan je ook pinchos van de Pizzarette Grill maken.

 

Pinchos

 

Pinchos oftewel Pintxos zijn een soort Spaanse tapas. Meestal zijn het kleine stukjes geroosterd brood afgetopt met allerlei heerlijkheden. Simpel maar oh zo lekker bij de borrel. Pinchos komen oorspronkelijk uit San Sebastian, de culinaire hoofdstad van de wereld. Elke bar in deze stad staat bekend om deze kleine hapjes. Van simpel tot culinaire hoogstandjes.
Ze kunnen koud of warm geserveerd worden.

 

Het verschil tussen tapas en pinchos is dat de pinchos voornamelijk in Noord-Spanje geserveerd wordt. Tapas zijn kleine hapjes en pinchos zijn knapperig broodjes met iets lekkers erop gespiesd. Hiervoor gebruiken ze kleine stokjes en aan het einde van de avond reken je het aantal stokjes af.

 

Deze simpele hapjes kan je dus heel goed bereiden op de Pizzarette Grill. Je moet wel het een en ander voorbereiden, maar dan kan je samen met je gezin, familie of vrienden de hele avond genieten van lekkere hapjes die iedereen zelf samenstelt.
Ik heb het volkoren en wit stokbrood in plakjes gesneden, daarna een beetje olijfolie erop gesmeerd en toen gegrild in de oven. Voor extra smaak kan je ze na het grillen nog even bestrijken met een teentje knoflook. Die broodjes kan je weer verwarmen in of op de Pizzarette Grill.

 

Auberginerolletjes

Pinchos van de Pizzarette Grill

Snijd de aubergine in hele dunne plakken en grill deze aan beide kanten goudbruin.
Bestrooi de kiphaasjes met gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder en bak ze gaar in een koekenpan.
Rol de aubergine op het kiphaasje en steek er een cocktailprikker in. Dit kan je koud eten, maar je kunt het ook opwarmen op de Pizzarette.

 

Pinchos Morunos

Pinchos van de Pizzarette Grill

Dit is een kruidig vleesspiesje gemaakt van varkenshaas. Hiervoor snijd je 2 varkenshaasjes in kleine blokjes. Marineer ze een nacht in 4 el olijfolie gemengd met 2 el citroensap, 2 teentjes knoflook, 1 el komijn-, 1 el koriander-, 1 el gerookte paprika-, 1 el oregano-, 1 snuf paprikapoeder, peper en zout.
Rijg het vlees dan aan spiesjes. Je kunt de spiesjes grillen op de grill van de Pizzarette. Grill ze niet te lang anders worden ze te droog. Serveer ze eventueel met Aioli.

 

Gevulde dadels

Pinchos van de Pizzarette Grill

Een typisch Baskische pinchos zijn gevulde dadels. Hiervoor heb je grote ontpitte dadels nodig, verse geitenkaas, amandelen en ontbijtspek. Vul de dadels met geitenkaas en stop daar nog een amandel in. Rol ze strak in een reepje ontbijtspek. Dit kan je grillen op de grillplaat.

 

Tortilla

Pinchos van de Pizzarette Grill

Tortilla oftewel Spaanse omelet zou je van tevoren kunnen maken en in puntjes snijden. Deze wordt koud gegeten.

 

Patatas bravas

Pinchos van de Pizzarette Grill

De patatas bravas kan je van tevoren bereiden en in kleine ovenschaaltjes doen. Deze schuif je dan in de pizzarette om op te warmen.

 

Toppings

 

Bereid de toppings alvast voor in de keuken. Dit kan heel simpel zijn door Manchego en geitenkaas in plakjes te snijden. Groentes alvast te grillen en vlees te marineren en aan spiesjes te rijgen.
Ik geef jullie enkele voorbeelden van wat ik gemaakt heb. Je kunt hier een paar uitkiezen of ze allemaal maken als je daar zin in hebt. Het is alleen maar ter inspiratie:

 

Geitenkaas met gekarameliseerde uien

Pinchos van de Pizzarette Grill

Dit eenvoudige gerechtje heeft wel even tijd nodig. Je gaat namelijk vooraf de uien karameliseren en dat heeft wel een half uurtje nodig. Maar dan heb je wel een heerlijke topping voor je broodje die vooral goed gaat met geitenkaas. Een heerlijke pincho voor de vegetariërs.

 

Pan con tomate y jamon

Pinchos van de Pizzarette Grill

Je roostert het brood en gaat er met een teentje knoflook over. Dan wrijf je een halve rijpe tomaat over het brood en belegt het met een plakje Serranoham.

 

Stokbroodjes belegd met:

Pinchos van de Pizzarette Grill

Gegrilde courgetteplakken met gamba’s al pil pil

Pinchos van de Pizzarette Grill
Manchego met membrillo

Pinchos van de Pizzarette Grill
Gebakken beukenzwammetjes met knoflook

 

Pinchos van de Pizzarette Grill

Verder zou je Padron pepers, Gambas al Ajillo en/of Pinchos de Torilla (Spaanse aardappelomelet) kunnen maken.
Ik hoop dat ik jullie genoeg inspiratie heb gegeven om heerlijke Pinchos van de Pizzarette te maken.

 

Pinchos van de Pizzarette Grill

Pinchos van de Pizzarette Grill

We zouden deze avond buiten gaan pizzaretten, maar helaas gooide regen ons plan in de war. Ik had de tafel al gedekt, maar we moesten naar binnen gaan. Hoop dat we de volgende keer echt buiten kunnen eten, dan maak ik daar weer foto’s van voor jullie.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden