Pizzarette met Pasen

Pizzarette met Pasen

Wij vieren Pasen dit jaar met de kids, het wordt een uitgebreide brunch met eieren. Omdat de kleinkinderen zo gek zijn van de Pizzarette, zetten we die op tafel. Wist je dat heel goed eiergerechten kunt bereiden in de Pizzarette? Daarom staat bij ons de Pizzarette met Pasen op tafel. En ik ga jullie vertellen wat we allemaal gaan maken.

 

Pizzarette met Pasen

Pizzarette met Pasen

Traditiegetrouw eten we eieren met de Paasdagen. Maar waar komt dit vandaan? Het is een hele oude traditie, eieren waren namelijk de vruchtbaarheidssymbolen van de Germanen.
Door de eieren te verstoppen op de akkers of onder de grond, zou dit de akker weer vruchtbaar maken.
Maar het heeft ook een christelijke betekenis, een ei is het symbool van nieuw leven. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan ….. dit is een nieuwe leven wat gevierd wordt met de eieren. Zo dit was even een geschiedenislesje, nu over naar de eieren.

 

Eieren

 

Voor dit eierfeestje kan je het beste hele kleine eitjes kopen. Dit kunnen henneneitjes, krieleitjes of zelfs kwarteleitjes zijn. Ik heb henneneitjes gebruikt, die heb ik bij de AH gekocht.

Pizzarette met Pasen

Je hebt wel die speciale (raclette) pannetjes voor de Pizzarette nodig.
En ook handig is hele kleine ovenschaaltjes die laag genoeg (niet hoger dan 4 centimeter) zijn om in de Pizzarette te passen.

 

Gebakken ei

 

Vet het pannetje in met olie of gebruik een bakspray. Breek het eitje in het pannetje en schuif dit in de Pizzarette. Houdt het pannetje goed in de gaten, want het eitje is best snel gebakken.

 

Scrambled eggs of omelet

Pizzarette met Pasen

Ook hiervoor vet je het pannetje weer in. Je kunt het beste het eitje of eieren breken in een kommetje en daarin klutsen met een beetje melk of room, peper en zout. Lepel dit in het pannetje, schuif dit in de Pizzarette en bak het even aan. Roer het mengsel dan met een spateltje door elkaar en bak het tot de scrambled egg of omelet gaar is.

 

Avocado met ei

Pizzarette met Pasen

Koop kleine avocado’s hiervoor, anders passen ze niet in de Pizzarette. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Als je krieleitjes hebt kan je dit in z’n geheel breken in de holte van de avocado. Ik heb henneneitjes gebruikt, deze doormidden gebroken en het meeste eiwit weg laten lopen. Toen het eigeel met aanhangend eiwit in de avocado gedaan. Bak dit ongeveer in 5 minuten gaar.

 

Oeuf en cocotte

Pizzarette met Pasen

Dit is een heel eitje gegaard in een schaaltje in de oven. Meestal wordt het schaaltje ook gevuld met wat crème fraiche, geraspte kaas en daarnaast kan je het helemaal naar eigen smaak maken. Voeg bijvoorbeeld, spekjes, hamblokjes, gerookte zalm, etc. erbij.
Vet het schaaltje in en leg wat hamblokjes op de bodem. Hierop een dot crème fraiche en daarop breek je dan het eitje. Bak dit potje ongeveer 5-10 minuten in de Pizzarette.
Je kunt deze eieren alvast klaarzetten in de potjes en deze op tafel zetten. Dan hoef je ze alleen nog maar in de ‘dome’ te schuiven.
Serveer ze met soldaatjes van brood, dit zijn langwerpige croutons.

 

Mini shakshuka

Pizzarette met Pasen

Shakshuka is een gerecht uit de Midden-Oosterse keuken en wordt meestal geserveerd in een pan of tajine met een stuk brood om in de saus te dippen. Het is een groentemengsel van tomaten, paprika, pepers en knoflook gebakken in de pan met daarin eieren gepocheerd. Ook dit kan je maken in een kleine versie. Vet hiervoor het pannetje in en lepel bijvoorbeeld een lekkere tomatensaus erin. Maak een kuiltje in het midden en breek daarin het eitje. Bak ze in de Pizzarette.

 

Mini frittata

Pizzarette met Pasen

In de ovenschaaltjes kan je ook heel goed mini frittata of eiermuffins maken. Ook die kan je weer naar eigen smaak maken. Je kunt ze van tevoren klaarmaken, dan hoef je ze alleen nog maar te bakken. Ik heb twee lekkere voorbeelden voor deze potjes, namelijk een
Mini frittata met asperges en zalm en een Mini frittata met doperwten, feta en munt.

 

Wolken eieren

 

En dan heb ik nog een heel speciaal ei gerecht voor jullie, namelijk deze Luchtige eieren voor Pasen. Die kan je eventueel ook maken, als je daar zin in hebt.

 

Paastafel

 

Verder kan je nog van alles op de Paastafel zetten zoals bijvoorbeeld Paasbrood, verse jus d’orange, Champagne, croissantjes, matzes, lekkere broodjes, boterlam, etc.

 

Ik wens jullie een fijn Paasweekend toe.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden